Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra    Knižné novinky

12. januára 2016

160 gramová diéta. Viete, ako funguje?



Treba si dávať pozor na to, aby sme konzumovali jedlá, ktoré obsahujú sacharidy s pomalým uvoľňovaním v črevnej sústave, a preto pomaly a rovnomerne zvyšujú hladinu cukru v krvi.



Zdieľať
160 gramová diéta. Viete, ako funguje?

Ak vám totiž lekár predpíše 160 gramovú diétu, môžete denne zjesť naozaj len 160 gramov sacharidov. Na čo je však dobrá takáto diéta? A kto ju musí a kto môže držať?

 

Krisztina Vrábel sa pred dvomi rokmi dozvedela, že trpí inzulínovou rezistenciou. Zrazu od diabetikov počúvala, akých surovín sa teraz musí vzdať a čo môže i nesmie jesť. Jej vášňou bolo varenie a jedenie, takže veľká rana. Neskôr začala zháňať informácie a naštudovala si nutričné tabuľky. A napokon zistila, že sa naďalej môže tešiť z jedla, len treba zmeniť pár zvykov a pravidiel.

Zostavila tak zbierku chutných, zaujímavých a zdravých receptov 160 gramov sacharidov, pri ktorých si ani neuvedomíte, že sa v niečom obmedzujete. Jej kniha je ideálna pre všetkých ľudí, ktorí sa chcú cítiť vo svojom tele dobre. Potrebná je pre ľudí, ktorí majú cukrovku alebo problémy s cukrom v krvi.

Na raňajky konzumujme iba sacharidy s pomalým vstrebávaním, na obed a na večeru kombinujme sacharidy s pomalým a rýchlym vstrebávaním (najviac 10% sacharidov na večeru by mali tvoriť sacharidy s rýchlym vstrebávaním). Na desiatu a olovrant môžeme zjesť sacharidy s rýchlym vstrebávaním.

Je to dôležité preto, lebo citlivosť organizmu na inzulín sa počas dňa mení, ráno a večer je zlá, preto vtedy musíme naše telo odbremeniť a je dovolené jesť iba sacharidy s pomalým vstrebávaním. Týmto predídeme rýchlemu a výraznému zvýšeniu hladiny cukru, resp. inzulínu v krvi. V ostatných častiach dňa je citlivosť inzulínových receptorov lepšia, vtedy je možné konzumovať aj sacharidy s rýchlym vstrebávaním.

160 gramová diéta. Viete, ako funguje?

Recept z knihy 160 gramov sacharidov

Sendvič s losovou nátierkou

Ingrediencie na dve porcie: 10 dkg údeného lososa, 20 dkg smotanového roztierateľného syra, 1 dl kyslej smotany, soľ, čierne korenie, 4 krajce (12 dkg) celozrnného chleba, uhorka a zelený šalát podľa chuti.
 

Lososa nakrájame na slíže. Smotanu rozmiešame s roztierateľným syrom, pridáme lososa a zmes jemne posolíme, okoreníme. Krajce chleba opražíme, naukladáme na ne nakrájanú uhorku, šalátové listy a navrch naložíme lososový krém.

Obsah sacharidov v jednej porcii: 33,3 g

Energia: 560,7 kcal Príprava: 10 minút

Desiatky chutných receptov nájdete v novinke 160 gramov sacharidov.


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
SND pozýva na predpremiérové Matiné k Mozartovej opere Cosi fan tutte
<< predchádzajúci článok
Do Hollywoodu vstupuje Čína, štúdio Legendary kupuje čínsky miliardár