Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

08. marca 2006

Arašidové bozky môžu byť posledné



Bozky skombinované so zvyškami arašidov v ústach môžu vyvolať takú silnú potravinovú reakciu, že jej následkom môže byť aj smrť. Ľudia, ktorí sú alergickí na arašidy, by sa mali vystríhať ...



Zdieľať

BRATISLAVA 8. marca (WN/SITA) - Bozky skombinované so zvyškami arašidov v ústach môžu vyvolať takú silnú potravinovú reakciu, že jej následkom môže byť aj smrť. Ľudia, ktorí sú alergickí na arašidy, by sa mali vystríhať každého, kto práve skonzumoval arašidy a chystá sa ich pobozkať. Alergická reakcia sa totiž môže prejaviť aj po tom, ako si alergikov partner vyčistil zuby zubnou pastou a kefkou. Informácie zverejnili vedci z Americkej akadémie alergií, astmy a imunológie na svojom výročnom stretnutí, ktoré sa konalo 6. marca v Miami Beach.

Potravinovými alergiami trpí až jedenásť miliónov Američanov. Každoročne v USA zomrie na následky konzumácie nevhodných potravín 150 až dvesto ľudí. Alergia sa v týchto prípadoch zväčša prejaví po prvý raz a zároveň aj naposledy. Potravinové alergie sa vyskytujú tak často, že pre ne ročne navštívi pohotovosť asi tridsať tisíc pacientov v USA. Alergia na arašidy patrí k skupine najagresívnejších a smrteľných alergií.

Najnovšie sa snažili vedci zistiť, aká koncentrácia arašidového alergénu sa nachádza v slinách po skonzumovaní arašidov a vyčistení si zubov zubnou kefkou a pastou. Do testu sa zapojilo desať dobrovoľníkov. Každý z nich skonzumoval dve polievkové lyžice arašidového masla natreté na chlieb. Následne im vedci odobrali vzorku slín a znova ich testovali po vymytí chrupu a vyčistení zubov. Hodinu po konzumácii bola hodnota alergénu v šiestich zo siedmich prípadov nezistiteľná. Alergén však našli v slinách krátko po konzumácii, aj keď boli zuby a ústna dutina vydrhnuté. Autori štúdie poznamenali, že arašidy teda nemôžu alergika pri bozkávaní ohroziť, pokiaľ s bozkávaním dvojica počká niekoľko hodín.

Do druhej časti výskumu sa zapojilo 174 ľudí vo veku od trinásť do 21 rokov. Tri štvrtiny z nich bolo alergických na arašidy, mali dve alebo aj viac alergií. U osemdesiatich percent z nich sa prejavila anafylaxia, alebo hneď niekoľko dráždivých alergických reakcií, ktoré môžu byť smrteľné. Tri silné potravinové reakcie z nich zažilo až 52 percent. "Tínedžeri zomierajú v dôsledku potravinovej anafylaxie častejšie a my chceme vedieť prečo," povedal spoluautor štúdie Scott Sicherer. "Deti, ktoré sú viac ohrozené, sa paradoxne o svoje alergie zaujímajú menej," dodal Sicherer.

Z výskumu vyplynulo aj to, že 74 percent respondentov si so sebou stále nosí dávku epinefrínu, ktorý tlmí alergické reakcie. Z percentuálneho hľadiska vyplýva, že látku so sebou nosí 94 percent alergikov vždy, keď niekam cestujú a 43 percent ju má so sebou aj pri športe. Mnoho z nich si napríklad vôbec neuvedomuje, že keď športujú a vymieňajú si medzi sebou fľašu s vodou, veľmi ľahko sa môže stať, že sa dostanú do kontaktu s látkou, na ktorú sú alergickí. Až tri štvrtiny alergikov tvrdili, že si vždy prečítajú na obale zloženie potraviny. Iba šesťdesiat percent tínedžerov informovalo svojich priateľov, že sú na nejakú potravinu, alebo jej zložku alergickí.

Informácie zverejnil ineternetový portál abcnews.go.com.

FOTO:SITA


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Teherán bude pokračovať v súčasnej spolupráci s MAAE
<< predchádzajúci článok
O jadrovej kríze rokuje MAAE, BR OSN bude budúci týždeň