Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

18. júna 2016

Chcete dlhšie žiť? Vedci radia, jedzte túto potravinu



Ľudia, ktorí jedia ...



Zdieľať
 Chcete dlhšie žiť? Vedci radia, jedzte túto potravinuŠestnásť gramov celozrnných obilnín ku každej porcii jedla podľa ich zistení znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby o deväť percent a na rakovinu o päť percent.

 

BRATISLAVA 18. júna  - Ľudia, ktorí jedia veľa celozrnných potravín majú nižšie riziko úmrtia na rakovinu alebo srdcovo-cievne ochorenia. Vyplynulo to z analýzy amerických vedcov, ktorí zhodnotili viaceré štúdie venujúce sa príjmu stravy bohatej na celozrnné obilniny a riziku smrti. Medzi výsledkami, ktoré zverejnili odbornom časopise Circulation, bolo aj zistenie, že konzumáciou 16 gramov celozrnných obilnín ku každej porcii jedla sa riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby znížilo o deväť percent a na rakovinu o päť percent. Spomínaná dávka zodpovedá napríklad pol hrnčeku varenej hnedej ryže, vareným ovseným vločkám či jednému krajcu stopercentného celozrnného chleba.


Odborníci zhromaždili výsledky 14 dlhodobých štúdií, ktoré dokopy zahŕňali 786 076 ľudí, pričom 97 867 z nich počas výskumov zomrelo. Takmer 24-tisíc úmrtí zaznamenali v dôsledku srdcovo-cievneho ochorenia a vyše 37-tisíc úmrtí spôsobila rakovina. Desať skúmaných štúdií pochádzalo z USA, tri zo Škandinávie a jedna z Veľkej Británie, pričom všetky získavali údaje o príjme celozrnných obilnín formou dotazníkov. Podľa jedného z autorov spomínanej analýzy, Qi Suna z Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone, aj napriek schopnosti celozrnných potravín znižovať riziko mnohých chronických ochorení, nikto doteraz podobnú analýzu neurobil.

Vedci na základe daných výsledkov zhodnotili, že u účastníkov štúdií, ktorí celozrnné potraviny konzumovali najviac, sa v porovnaní s tými, čo ho jedli najmenej, znížilo riziko akéhokoľvek úmrtia o 16 percent, úmrtia na rakovinu o 10 percent a smrti v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia o 20 percent. "Vedecké dôkazy pozitívneho vzťahu medzi konzumáciou celozrnných obilnín a nižšieho rizika chronických ochorení a úmrtnosti sú dosť jasné," zhodnotil výsledky analýzy pre agentúru Reuters Anthony Fardet z univerzity vo francúzskom Auvergne, ktorý sa na projekte amerických kolegov nepodieľal.

Experti z American Heart Association, ktorá zastrešuje skôr menovaný časopis Circulation, odporúčajú nahradiť aspoň polovicu konzumovaných obilnín na celozrnné. Takými sú napríklad ovos alebo ovsené vločky, raž, jačmeň, kukurica či hnedá ryža. Odborníci ich odporúčajú jesť minimálne trikrát denne, čo však podľa autorov analýzy mnoho dospelých Američanov nerobí. Ich bežná dávka je podľa nich menej ako jedna porcia denne.
 

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 RADÍME: Nosenie veľkej hotovosti do zahraničia môže byť rizikom (16. 6. 2016)
 Domáci prostriedok, ktorý vám pomôže zbaviť sa vší (14. 6. 2016)
 8 varovných signálov, že pijete cez deň málo vody (13. 6. 2016)
 Falošný med na každom rohu. Rozoznáte ho od toho pravého? (12. 6. 2016)
 Geniálny domáci osviežovač na textil len z 3 prísad! (7. 6. 2016)
 5 spôsobov, ako sa doma zbaviť cigaretového zápachu (30. 5. 2016)
 Mávate často migrénu? Zrejme vám chýba tento vitamín! (29. 5. 2016)
 Video: Rodinka si takto krásne prerobila televízor na stene (29. 5. 2016)
 Pre toto by sme nemali vyhadzovať jadierka z melóna! (29. 5. 2016)
 6 domácich pomocníkov v boji proti oparu (19. 5. 2016)



nasledujúci článok >>
NASA predstavila nové lietadlo s elektromotormi v krídlach
<< predchádzajúci článok
Začal sa 24. ročník filmového festivalu Art Film Fest