Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

01. októbra 2005

Chlieb opäť zdražie



Od budúceho roka sa zvýšia ceny pekárenských výrobkov. Podľa predsedu Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milana Rusinu stúpnu od 10 do 15 percent.



Zdieľať
Zvýšenie cien nebude súvisieť iba s tohtoročným nedostatkom kvalitnej potravinárskej pšenice. Odrazí sa na ňom aj rast platov v odvetví a zdraženie energií. 

Cena pekárenských výrobkov sa od budúceho roka pravdepodobne zvýši. Na Slovensku sa totiž v tomto roku urodilo menej kvalitnej potravinárskej pšenice, jej nedostatok bude treba vykrývať z dovozu. V zahraničí je však jej cena vyššia ako u nás.
„V budúcom roku očakávame nárast ceny pekárenských výrobkov v rozmedzí od desať do pätnáť percent. Zvýšenie cien nesúvisí iba s nižšou úrodou pšenice na Slovensku, ale aj cenami v okolitých krajinách,“ konštatoval predseda Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina. Možnosť dovozu hotovej múky nevidí zväz ako najlepšie riešenie, pretože pri tom vzniká veľký problém s kvalitou, ktorú pre naše výrobky nutne potrebujeme. Vyššie ceny chleba a pečiva nebudú súvisieť iba s nedostatkom obilia, ale aj nárastom platov a cien energií, ktoré pekári v roku 2005 do cien ešte nezohľadnili.
O budúcoročnej cene pekárenských výrobkov sa začalo diskutovať po informácii ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona, že tohtoročná úroda kvalitnej potravinárskej pšenice klesla o 25 percent a dosiahla iba
425-tisíc ton. Priemerná spotreba Slovenska sa pritom pohybuje až na úrovni 600-tisíc ton. Keďže domácej pšenice bude určite nedostatok, mali by si mlynári včas urobiť dostatočné zásoby. „Ak nekúpia mlynári múku včas, budú musieť dovážať drahšie obilie zo zahraničia, alebo nevyužijú naplno svoje kapacity, čím ohrozia vlastnú konkurencieschopnosť,“ konštatoval podľa TASR minister Simon. Podľa jeho názoru by sa však cena pekárenských výrobkov zvyšovať nemala, ako uviedol, cena múky je totiž v okolitých krajinách približne rovnaká ako u nás.
Mynári s ním nesúhlasia a vo väčších nákupoch vidia problém. „Pre chýbajúce financie si nemôžeme robiť veľké zásoby a kupovať obilie môžeme iba priebežne, podľa aktuálnej potreby,“ hovorí tajomník Slovenskej spoločnosti mlynárov Ondrej Šaling.
Analytici sú pri tejto otázke zatiaľ opatrní a tvrdia, že budúce ceny budú závisieť predovšetkým od toho, či sa na slovenský trh dovezie dotovaná hotová múka alebo drahšia pšenica. Celkovo sa však skôr prikláňajú k určitému nárastu cien chleba a pečiva.
Podobný názor má aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. „Ak budeme závislí od dovozu, tak pôjdu určite ceny hore. Náš hlavný problém je však v tom, že posledné roky v prvovýrobe ceny klesajú a zároveň každoročne stúpajú náklady. My už nemôžeme nikde ušetriť, pretože aj obilie predávame pod výrobné náklady a zisky sa potom delia niekde inde.“
  

Cena pšenice
- Spotreba potravinárskej pšenice na Slovensku je 600-tisíc ton ročne. Urodilo sa však len 425-tisíc ton.
- Vniknutý nedostatok bude treba nahradiť dovozom. Na Slovensku sa pohybuje pšenica na úrovni 85 eur, ale v zahraničí je cena oveľa vyššia. V Poľsku stojí 93 eur, v Česku 95 eur a priemer Európskej únie je až 119 eur. To by mohlo viesť k zdraženiu pekárenských výrobkov.
- Nárastu cien by sa dalo vyhnúť dovozom múky, pri ňom však hrozí problém s jej nízkou kvalitou.
Martin Augustín


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Rusko a Mikloš - už sa idú súdiť!
<< predchádzajúci článok
Superchrípka.