Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

09. októbra 2015

Vo Francúzsku využijú Svetový deň vajec na dobročinné ciele



Producenti vajec vo Francúzsku ponúknu v piatok 9. októbra 500.000 vajec ľuďom v núdzi a podporia charitatívne organizácie. Stane sa tak pri ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR - archív
Londýn/Paríž/Bratislava 9. októbra (TASR) - Producenti vajec vo Francúzsku ponúknu v piatok 9. októbra 500.000 vajec ľuďom v núdzi a podporia charitatívne organizácie. Stane sa tak pri príležitosti Svetového dňa vajec (World Egg Day), ktorý pripadá na druhý októbrový piatok. V roku 2015 je ním 9. október. Ako ďalej informoval Národný výbor na podporu vajec na svojom blogu, darovanie vajec núdznym odráža súčasný stav v krajine, keď sa "značný počet Francúzov musí obrátiť na charitatívne organizácie, aby sa mohli stravovať".


Svetový deň vajec sa slávil prvýkrát v roku 1996. Na konferencii vo Viedni Medzinárodná vaječná komisia (International Egg Commission, IEC) vtedy vyhlásila, že druhý piatok v októbri bude každoročne patriť univerzálnej potravine - vajíčku. A delegáti konferencie zároveň vyzvali ľudí na celom svete, aby túto potravinu slávili.

Medzinárodná vaječná komisia (IEC) na svojej internetovej stránke vyzdvihla, že na celom svete sa v tomto roku uskutoční viacero podujatí pri príležitosti 20. Svetového dňa vajec. Rôzne akcie sa uskutočnia v Dánsku, Bangladéši, Hongkongu, Malajzii, v Kanade, ale aj v Španielsku, Maďarsku či Británii.

IEC vysvetlila 12 dôvodov, pre ktoré si vajce treba vážiť a ceniť. Obsahuje totiž pre ľudský organizmus dôležité živiny. Špecialisti na výživu z nich vymenúvajú plnohodnotné bielkoviny, vápnik, fosfor, železo, síru a vitamíny - A, B5, B9, B12, C, D, E, ďalej tiamín, riboflavín a lecitín. Na druhej strane aj cholesterol. Vajíčko je vskutku výživná potravina, pričom treba zvýrazniť aj jeho nízku kalorickú hodnotu.

Istá kategória obyvateľstva na Slovensku si pamätá slogan: "Denne jedno vajce." Avšak nastali aj časy, keď sa vajíčka dostali do nemilosti a ich konzumácia sa ľuďom neodporúčala. Nutricionisti už prekonali krajné pohľady na vajce a jeho vplyv na zdravie človeka. Súčasné tendencie vo výžive odporúčajú dve až tri vajcia týždenne. Do tohto počtu odborníci na výživu zarátavajú všetky vajcia, ktoré človek skonzumuje vo všetkých potravinách.

Bez vajíčka si prakticky nemožno predstaviť niektoré pokrmy, koláče, ani plnky. Zjednodušene povedané: studená ani teplá, slaná ani sladká kuchyňa sa bez vajec nezaobíde.

Špecialisti varujú aj pred salmonelózou. Preto v slovenskom spoločnom stravovaní je zakázané predkladať na konzumáciu jedlá, do ktorých sa pridávajú surové vajcia. Z dôvodu salmonelózy sa neodporúča ani jesť vajíčka na mäkko.

Medzi spôsoby, ako osláviť Svetový deň vajec, sa dostala napríklad súťaž o najrýchlejšiu prípravu omelety v meste, okrese, kraji, či v republike. Cez tento deň je vhodné deťom vysvetliť, prečo je dobré vajíčka jesť a pripraviť im ich v čo najchutnejšej a tým aj najpresvedčivejšej podobe. Nutricionisti môžu tento deň využiť na osvetu aj pre dospelých, výrobcovia vajec by mohli vysvetľovať, čo všetko stojí za tým, kým si zákazník balenie vajíčok vloží do nákupného košíka. V neposlednom rade svoju úlohu môžu zohrať aj médiá.

Vajcia alebo aspoň škrupina z nich sa stali aj predmetom dekoratívneho využitia. Na Slovensku sa už zdobia nielen slepačie, husacie či kačacie, ale aj pštrosie vajcia. Rôznymi technikami, napríklad vyškrabovaním, okovaním figúrkami, maľovaním, otláčaním listov, oblepovaním napríklad slamou, voskovaním, obháčkovaním, písaním krátkych textov, v prípade pštrosích i dierovaním a prerezávaním. Zdobená vaječná škrupina je známa pod názvom kraslica.

Vajce, symbol zrodu nového života, sa spája so sviatkami Veľkej noci, keď sa prebúdza príroda, rodí nový život. Práve v tom období sa dostávajú kraslice do pozornosti.

Ochranári v spojitosti s vajcami upozorňujú spotrebiteľov: pri nákupe si pozrite obal, aby ste vedeli, z akého chovu vajíčka pochádzajú. Sloboda zvierat informovala, že podľa podmienok, v akých sú nosnice chované a v akej miere môžu realizovať svoje prirodzené potreby, sa systém chovu delí do štyroch základných skupín. Na klietkový, podstielkový, voľný alebo chov s voľným výbehom a napokon ekologický chov, niekde nazývaný aj ako eko, bio či organický chov.

Spôsob chovu nosníc by mal byť slovne vyznačený na krabici s vajcami. Podľa číselného kódu je možné zistiť spôsob chovu nosníc: 0 - znamená ekologický, alebo bio chov, teda najvyšší stupeň uspokojenia nosín, 1 - voľný chov, 2 - podstielkový chov a 3 klietkový chov, považovaný za najnepriaznivejší systém chovu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Pri Viliamovi Záborskom sa nám v mysliach vybaví ľúbozvučná slovenčina
<< predchádzajúci článok
Daniel Craig: S Jamesom Bondom som nateraz skončil