Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

25. novembra 2015

Európsky parlament dnes schválil rozpočet EÚ na rok 2016



Európsky parlament (EP) dnes schválil navrhnutý rozpočet EÚ na rok 2016, na ktorom sa predtým dohodli vyjednávači EP a členských štátov (Rady). Európska únia (EÚ) ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Brusel/Štrasburg 25. novembra (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes schválil navrhnutý rozpočet EÚ na rok 2016, na ktorom sa predtým dohodli vyjednávači EP a členských štátov (Rady). Európska únia (EÚ) podľa tohto návrhu bude na budúci rok hospodáriť so 155 miliardami eur viazaných prostriedkov (záväzky). Na úhradu záväzkov splatných v roku 2016 môže použiť 143,9 miliardy eur (platby).


Europoslanci uviedli, že dosiahli maximum možného v snahe o navýšenie prostriedkov na riešenie utečeneckej krízy, podporu malých a stredných podnikov, študentov a výskumného programu EÚ Horizont 2020.  

Poslanci EP v nadväznosti na súhlasné stanovisko Rady EÚ z 24. novembra schválili rozpočet EÚ na rok 2016 pomerom hlasov 516 (za) ku 179 (proti) ku 8 (zdržalo sa hlasovania).

Parlament presadil, aby sa všetky dostupné prostriedky v rámci aktuálneho viacročného finančného rámca (VFR) EÚ vyčlenili na opatrenia súvisiace s utečeneckou a migračnou krízou, a to tak v členských štátoch EÚ, ako aj v krajinách, ktoré susedia s ohniskami konfliktov, pred ktorými žiadatelia o azyl utekajú. EP a Rada sa dohodli na navýšení sumy, ktorú pôvodne navrhovala Európska komisia, o 1,6 miliardy eur.

Europoslanci v samostatnom hlasovaní presadili žiadosť voči členským štátom, aby súhlasili s využitím tohtoročných neočakávaných príjmov EÚ v objeme 2,3 miliardy eur, ktoré pochádzajú z pokút za nedodržanie pravidiel hospodárskej súťaže a vyššieho výberu ciel, na financovanie trustových fondov pre Afriku a Sýriu. Oba fondy zápasia s nedostatkom prostriedkov v sume 2,3 miliardy eur.  

Europoslanci v snahe podporiť konkurencieschopnosť EÚ presadili dodatočné prostriedky pre malé a stredné podniky (14,3 milióna eur), dôraznejšiu podporu programu Horizont 2020 (184,5 milióna eur) a infraštruktúrnemu Nástroju na prepájanie Európy (150 miliónov eur). Poslancom sa tiež podarilo presadiť zvýšenie rozpočtu študentského výmenného programu Erasmus+ o 6,6 milióna eur.  

Zákonodarný zbor okrem toho presvedčil Radu a Európsku komisiu, aby sa zaviazali k pokračovaniu Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí aj v roku 2016.

Súčasťou dohody medzi inštitúciami EÚ je aj prísľub, že neuhradené faktúry EÚ zostanú na udržateľnej úrovni.   Viacero poslancov počas utorkovej (24.11.) rozpravy o rozpočte na rok 2016 poukázalo na potrebu prehodnotiť priority EÚ v oblasti výdavkov, ktoré sú obsiahnuté vo viacročnom finančnom rámci EÚ, a to vzhľadom na okolnosti, ktoré sa od roku 2013, keď bol VFR schválený, zmenili. Parlament plánuje v tejto súvislosti plne využiť revíziu VFR, ktorá je naplánovaná na rok 2016, počas slovenského predsedníctva v EÚ.

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) pre TASR uviedol, že návrh rozpočtu EÚ na rok 2016 podporil.

"Prioritou Európskej komisie a Európskej ľudovej strany je naštartovanie európskej ekonomiky a zvýšenie zamestnanosti. Takmer polovica budúcoročného rozpočtu (66,58 miliardy eur) pôjde na projekty, ktoré majú za cieľ podporiť zamestnanosť, hospodársky rast a konkurencieschopnosť našich podnikov," konštatoval Štefanec. Pripomenul, že aby mohla európska ekonomika v globálnom prostredí obstáť, musí byť inovatívna a nezávislá. Aj preto je rád, že EP ďalšími prostriedkami podporil aj dobudovanie jednotného digitálneho trhu a Energetickej únie.

Za ďalšiu dôležitú oblasť považuje výchovu a vzdelávanie mladých ľudí. Najmä v kontexte toho, že extrémizmus a radikalizmus nachádzajú živnú pôdu vo frustrácii a neinformovanosti. Mladí ľudia podľa neho budú mať teraz viac možností vzdelávať sa a tiež spoznávať iné krajiny ako kedykoľvek predtým aj vďaka tomu, že europarlament presadil vyšší rozpočet na program Erasmus+ takmer o 30 % oproti roku 2015.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
V Afganistane zachraňujú rukojemníkov z vrtuľníka
<< predchádzajúci článok
NBS zatiaľ nebankovky porušujúce zákon prokuratúre nehlásila