Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

07. októbra 2007

Prvý košický biojarmok zaujal verejnosť



Takmer tridsať vystavovateľov prezentovalo svoje výrobky na prvom biojarmoku, ktorý sa konal dnes na starom "pľaci" na Dominikánskom námestí v Košiciach. Ako uviedol Štefan Bačo z občianskeho ...



Zdieľať

KOŠICE, 7. októbra (WEBNOVINY) - Takmer tridsať vystavovateľov prezentovalo svoje výrobky na prvom biojarmoku, ktorý sa konal dnes na starom "pľaci" na Dominikánskom námestí v Košiciach. Ako uviedol Štefan Bačo z občianskeho združenia Bačovská škola, nejde o jarmok v pravom slova zmysle, skôr o prezentáciu a popularizáciu bioproduktov, vrátane ochutnávky, ako aj možnosť dialógu medzi biofarmármi a verejnosťou. Súčasťou biojarmoku boli aj stánky ľudových remeselníkov využívajúcich na svoju tvorbu prírodné materiály.
"Našou snahou je v prvom rade zoznámiť širokú verejnosť s bioprudktmi ako takými, pretože v tomto smere je podľa môjho názoru na východe Slovenska nedostatočná osveta, hoci práve tu v uplynulých rokoch pôsobil jeden z najznámejších pestovateľov a propagátorov ekologického poľnohospodárstva Ján Šlinský, ktorý sa tu ale stretol s nepochopením a dnes pracuje na západnom Slovensku," hovorí Štefan Bačo. Ako doložil, na biojarmoku chýba nielen on, ale aj viacerí ďalší biofarmári z okolia Košíc, ktorí sa prihlásili na podobné podujatie, ktoré je v rovnakom čase na západnom Slovensku.

Bačovská škola v spolupráci s košickou potravinárskou strednou školou pripravila a ponúkala na ochutnanie chlebík zo špaldovej múky, ktorý sa pripravuje bez použitia droždia. "Jeho prednosťou je, že vďaka špaldovej múke má oveľa vyššiu nutričnú hodnotu, viacej vitamínov, je ľahšie stráviteľný a dlhšie vydrží ako chlieb pripravený z normálnej múky a droždia," vysvetľovala záujemcom Slavomíra Mareková z Bačovskej školy. Pestrú paletu syrárskych produktov ponúkal stánok firmy Syrex zo Zázrivej počnúc klasickým ovčím syrom a žinčicou, cez zázrivskú špecialitu syrové korbáčiky neúdené aj údené až po syry s prímesou rôznych byliniek.

Mimoriadne bohatú škálu ekoproduktov - od kompótov a sirupov až po bylinkové liečivá - predstavovala fytoterapeutka Marianna Babula Líšková. "Poznávať liečivé bylinky a ich moc ma už od detstva učila moja babka, neskôr som absolvovala rôzne odborné kurzy. Je to moja záľuba. Mnohé liečivky si pestujem sama, iné zbieram v prírode a pripravujem z nich čaje, sirupy a tinktúry, ako aj homeopatiká," hovorí Líšková. Proti nachladnutiu a chrípke v jesennom období odporúča čaje alebo sirupy z kvetu bazy čiernej alebo skorocelu. Viacerí tu ponúkali ekologicky pestovanú zeleninu a ovocie.

Pestrú paletu výrobkov z prírodných materiálov ponúkali remeselníci. Návštevníci mohli obdivovať úžitkovú keramiku z dielne Jaroslava Leňa, rôzne výrobky z dreva a z kameňa z dielne Ferencza Györgya z Veľkých Kapušian, či fujary a píšťalky Pavla Tomka z Trebišova a Ľubomíra Kopčáka z Betlanoviec v Slovenskom raji.

"V každom väčšom európskom meste sa v jeseni konajú biojarmoky a verím, že sa nám podarí založiť túto tradíciu aj v Košiciach, ktorý pripravíme na základe výsledkov ankety, ktorú počas jarmoku robíme medzi návštevníkmi," povedal Bačo.

SITA


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Generálny zákon by mal prejsť parlamentom bez problémov
<< predchádzajúci článok
Obžalovaní sú aj bratislavskí kukláči

Prvý košický biojarmok zaujal verejnosť - diskusné fórum čitateľov

je to super9.10. 20:52:09
reakcia na článok20.3. 19:51:48