Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

16. júna 2017

Ceny ropy klesli a trhy čaká najdlhšia séria poklesov od augusta 2015



Ropné trhy čaká najdlhšia séria týždenných poklesov od augusta 2015, keďže Líbya ako člen Organizácie krajín vyvážajúcich ropu obnovila ťažbu a prebytky v USA ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Londýn 16. júna (TASR) - Ropné trhy čaká najdlhšia séria týždenných poklesov od augusta 2015, keďže Líbya ako člen Organizácie krajín vyvážajúcich ropu obnovila ťažbu a prebytky v USA pretrvávajú.


Situáciu na trhoch zhoršuje vývoj zásob ropy v USA, ktoré minulý týždeň klesli menej, než sa očakávalo. Ide tak o štvrtý pokles v poradí. Podľa amerického Úradu pre energetické informácie zásoby ropy stále prevyšujú päťročný priemer o 100 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov). Navyše Líbya, ktorá nie je súčasťou dohody členov OPEC o zmrazení ťažby, plánuje do konca júla zvýšiť ťažbu na milión barelov denne.

Ceny ropy v priebehu tohto týždňa klesli na sedemmesačné minimum. Dôvodom boli obavy, že americká ťažba vykompenzuje kvóty, na ktorých sa dohodli členovia OPEC a ďalší významní producenti vrátane Ruska. Medzinárodná agentúra pre energiu vo svojej prvej prognóze na rok 2018 predpovedá, že vzostup ťažby mimo oblastí OPEC prevýši rast dopytu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste do 18.44 h SELČ stúpla o 35 centov na 47,27 USD (42,33 eura) za barel. Za celý týždeň však zaznamenala pokles o 1,8 %. Brent sa obchodoval o 2,33 USD drahšie než augustový kontrakt na americkú ľahkú ropu West Texas Intermediate (WTI).

WTI s dodávkou v júli stúpla o 26 centov na 44,72 USD za barel. Celkový objem obchodovania bol o 28 % nižší než 100-dňový priemer.

(1 EUR = 1,1167 USD)

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Zrážku dodávky s osobným autom neprežil 36-ročný muž
<< predchádzajúci článok
Zeman vyznamenal českých a slovenských vojnových veteránov