Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

25. apríla 2012

Izrael sa pripravuje na Deň nezávislosti



Do ulíc izraelských miest vyjdú vo štvrtok tisícky obyvateľov židovského štátu, aby tam oslávili Deň nezávislosti (Jom Haacmaut). Sviatok je spomienkou na vyhlásenie nezávislého Izraela 14. mája ...



Zdieľať
izrael JERUZALEM 25. apríla (WEBNOVINY) - Do ulíc izraelských miest vyjdú vo štvrtok tisícky obyvateľov židovského štátu, aby tam oslávili Deň nezávislosti (Jom Haacmaut). Sviatok je spomienkou na vyhlásenie nezávislého Izraela 14. mája 1948, ktorý podľa hebrejského kalendára tento rok pripadne na 26. apríla.


Sviatok oslávi aj veľvyslanec Izraela na Slovensku Alexander Ben-Zvi. "Som veľmi rád, že tento významný deň môžem osláviť v krajine, ktorá je našim priateľom," vyhlásil ambasádor. V samotnom židovskom štáte sa bude väčšina oficiálnych ceremónií konať v Jeruzaleme, ktoré považuje Izrael za svoje hlavné mesto.

Dňu nezávislosti predchádza Deň spomienky na padlých vojakov a obete terorizmu (Jom Hazikaron). Obyvatelia židovského štátu si počas neho uctievajú pamiatku všetkých ľudí, ktorí prišli o život pri izraelských vojnách, alebo sa stali obeťou teroristických útokov.

Nezávislosť Izraela vyhlásil v roku 1948 David Ben-Gurion, neskorší premiér, po ktorom pomenovali aj medzinárodné letisko v Tel Avive. Deklaráciu o zvrchovanosti prijali osem hodín pred skončením britského mandátu vo vtedajšej Palestíne.

Jedenásť minút po podpísaní deklarácie Spojené štáty formálne uznali vznik Štátu Izrael. Nasledovali Irán, Guatemala, Nikaragua a Uruguaj, vtedajší Sovietsky zväz uznal Izrael 17. mája 1948. Po ňom Izrael uznali Poľsko, Československo, Juhoslávia, Írsko a Juhoafrická republika.

Palestínčania v tento deň slávia takzvaný Deň katastrofy (al-Nakba), pretože to považujú za koniec nádejí na nezávislý štát.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Železnice a diaľničná spoločnosť majú nových šéfov
<< predchádzajúci článok
Na pultoch obchodov je stále málo domácich potravín