Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
09. 12. 2016

Anjel Pána 2

Anjel Pána 2Prvý Anjel Pána má už viac ako 10 rokov a často brázdi televízne obrazovky v predvianočnom období, určite sa aj tento rok dočkáte aspoň jedného vysielacieho času. Pokračovanie vyšlo z úspešného konceptu a snaží sa opäť navrubovať známe postavy na nový príbeh. Dostal mimoriadne silné obsadenie, stále sa borí s tempom a príbeh je relatívne stráviteľný. Cieľová skupina bude opäť medzi najmladšími – a možno sa potešia aj seniori.

Na nebesiach prebieha typická idylka. Občas niekto príde z očista na preskúšanie a posunú ho ďalej alebo ide naspäť. Malý Ježiško potrebuje veľa spať, Boh milosrdne sleduje čo sa kde deje, anjel Petronel a čert Uriáš sa naťahujú – a rozruch nastane po ich naháňačke, keď zrazu odtrhnú jablko zo stromu poznania, ktoré spadne až na Zem. Tu ho nájde malá Anežka, ktoré začína koledovať v mestečku a akurát jej chýba čert a anjel, takže sa jej príliš nedarí (má však dobré srdce a chudobnej mame by rada čosi doniesla) a ešte má zákernú konkurenciu, prezlečených zlodejov. A Petronel s Uriášom dostávajú od Pána Boha ultimátum, že to jablko musia vrátiť.
KINEMAVIDEO4131.
V čase písania recenzie a videnia filmu z ČR došla správa, že Anjel Pána 2 doma rozbil bank a prilákal za pár dní do kín viac ako 200 tisíc divákov. Na Slovensku sa asi nedočkáme ani desatinového otváracieho víkendu – domáca krajina Anjelovi Pána ako sérii fandí. U nás má ťažšiu pozíciu – boríme sa s lokalizačným neduhom: väčšina hercov je nadabovaná a od začiatku vám budú píliť uši slovenské hlasy a neveriaco si robíte úmornú synchronizáciu v hlave.
Je to rušivý element na prvých 20 minút; keď Trojan nehovorí ako Trojan a Bartoška má tiež iný hlas, Jiřina Bohdalová dtto a ešte sa tešte na to, že Vicu Kerekeš predabovala Táňa Pauhofová! Ak sa krížom-krážom dabujú štedrovečerné rozprávky z RTVS a ČT a máte cca polovicu hlasov iných, ešte sa to dá zniesť. Ak na Slovensku nebudete počuť v origináli 95% hlasov, prídete o veľký kus zážitku, ktorý sa dá porovnať s nadabovaním zahraničných produkcií, kde pravidelne nadávame na stratu pôvodnej identity filmu.

Po akceptovaní faktu, že Trojan a ostatní vyznievajú inak, sa začnete sústrediť na scenár, kde sú tiež pripravené výzvy. Štvrtinu filmu sa veľa nedeje, intro v nebi akože nastoľuje atmosféru, na zemi nabehne do akcie poltucet postáv a je zrejmé, že dva svety musia na seba naraziť a vznikajú paradoxy, že Petronel s Uriášom sú na zemi dosť konsternovaní – hoci ľudkovia ich celkom akceptujú. Ich súperenie s falošnými postavami má dobrý ráz.
Celkom podarený je aj Bolek Polívka v kreácii koštiaľa, hoci dabing ho posúva skôr do pitoresknej postavičky. Na druhej strane sa mu darí vytvoriť akoby dickensovskú postavu vykorisťovateľa v českom mestečku, je to krutá a uveriteľná postava, ktorej by ste dopriali ťažší osud ako iba návštevu troch vianočných duchov či ľahkú príručku. Hoci občas trepe, je to dobrá postava, čo sa stará o napätie, neprávosť a vytvára prekážky pre hrdinov.
Celé mestečko na vás dýcha smutnou predvianočnou atmosférou, kde mnohí trú chudobu, iní sa snažia preraziť na trhu, zamestnať a zopár vagabundov sa ich snaží okradnúť. Opäť, komparácia s viacerými dielami Charlesa Dickensa nie je na škodu – zrejme tam čerpali tvorcovia inšpiráciu, akurát ju premiešali s českými reáliami a do toho ešte namiešali nevyhnutnú porciu biblického humoru.

Autori skúšajú vtipné jednovetné narážky typu „náš syn sa stratil na 40 dní“ či vzývanie svätých. Isté prvky sa sem nehodia a pôsobia trápne ako slabučké vtipy z Kameňáku, iné dokážu veľmi dobre vyznieť, hravo pracujú so znalosťami divákov. (Postačí solídny základ z náboženstva.) Osobne nevnímam túto verziu ako bezchybnú, inovačnú a prepracovanú, no snaženie autorov je občas sympatické (a inokedy dosť mimo).
Na konci dňa je Anjel Pána 2 milá česká rozprávka a veľa veci sa jej darí naplniť. Naťahovaný dej sa vám darí akceptovať, má jasne vykreslené postavy. Zlo má byť potrestané, niektoré činy odpustené a aj šťastie sa na neborákov usmeje. Casting je silný, hoci nie stopercentný. Formálne prvky fungujú: triky, hudba, kamera, atmosféra. Ak raz bude Anjel Pána 3, treba ho písať opatrnejšie a ustrážiť si tempo filmu. Pre deti od 7 do 12 rokov a starých rodičov ideálny film adventu.
PS – Ak neprehryziete nadabované hlasy celý film ako ja, odpočítajte si bod.
Anděl páně 2 (ČR/SR. 2016 , 90 min.)Réžia: Jiří Strach. Scenár: Marek Epstein, spoluúčasť na scenári Jiří Strach. Hrajú: Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Vica Kerekes, Anna Čtvrtníčková, Jiří Bartoška, Bolek Polívka, Vojta Dyk, Pave Liška, Marián Labuda a iní

Anjel Pána 2

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema