Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
28. 08. 2017

Barry Seal: Nebeský gauner

Barry Seal: Nebeský gaunerRežisér Doug Liman (Agent bez minulosti) a populárny scientológ Tom Cruise nám už raz dokázali, že vedia vynikajúco zabaviť a popritom doručiť aj hodnotný film. Ich nová spolupráca Barry Seal: Nebeský gauner sa motá okolo drogových kartelov a pritom je one-man show o pilotovi, ktorý štýlom amerického pragmatizmu dokázal vyťažiť z každej situácie maximum.

Barry sa nudí. Krásna žena, rodinný život a vážená práca v aerolinkách mu nestačia. Baží po dobrodružstve a preto dlho neváha nad ponukou agenta Schafera (Domhnall Gleeson) doplniť CIA fotografické portfólio o komunistoch zo Strednej Ameriky. Keďže je vynikajúci pilot, nezostane len pri fotkách. Nasleduje kolumbijský kokaín, párty s Escobarom a dokonca preprava povstalcov z Nikaraguy na výcvik do USA. Keď máte zadok na viacerých stoličkách, treba počítať s rizikom a rýchly vzostup môže logicky vystriedať pád.
KINEMAVIDEO4333.
Biografia s atraktívnou témou je poňatá viac genericky. Doug Liman zvolil zopár klasických prvkov – rozdelenie na kapitoly, naračný vzostup/pád, rozprávača. Čerpá však aj z postupov, ktoré sa objavujú v životopisných filmoch čoraz častejšie, napríklad dôraz na humorné odľahčenie, alebo retro soundtrack 80. rokov. Dej sa samozrejme odohráva v tomto období, no hudobná zložka pôsobí viac ako vozenie sa na vlne populárneho retra.

Práve žánrová podobnosť je najviac na škodu a uberá snímke z lepšieho hodnotenia. Ide viac o chybu samotného subžánru, ktorý sa dlhšiu dobu nevyvíja. Generuje naračne rovnaké filmy, len s iným settingom (drogy, zbrane, financie alebo aj zlato) a postavou, ktorá má vzbudzovať sympatie. Tie sú v Barryho prípade podporené aj dobovými ukážkami politických káuz 80.rokov. Keď neboli politici čistí, prečo to vyčítať jemu? Raz darmo, glorifikovanie temných stránok je stále trendy a ani trpký koniec nezoberie postave jej bujarý život.
Z Barryho pozície rozprávača vidíme, že bol skrátka za každú srandu a čo mu dali previesť, to aj doručil. Nie je typom psychopatického gangstra, akým bol Whitey Bulger (Black Mass – Špinavá dohoda), ale iba pragmatický typ, ktorý pričuchol ku biznisu medelínskeho kartelu. Z jednej zákazky dokázal spraviť tri a hrať na každú stranu svoju hru. Jeho jediným problémom bolo, kde skryť to neskutočné množstvo peňazí, čiže dilema, ktorá sa vo filmoch o drogách rieši už desaťročia. Priamočiarosť a absencia ťažkých morálnych tém výrazne nevadí, aspoň vás priebeh Barryho zážitkov neunudí.
Limanove silné stránky sa ukazujú hlavne vo forme. Najviac pozornosti k sebe strhávajú strih a atraktívna kamera, ktorými ohúril aj v Na hrane zajtrajška. Zrýchlené sekvencie bavia, film je vďaka nim veľmi svižný, navyše podporujú Barryho pragmatizmus a všemožné spôsoby dopravy „tovaru“. Vzhľadom na mantinely žánra nemohol Liman naplno rozbaliť akciu, no lietadlové scény v sebe aj tak majú akčného ducha. Pôsobivé je využitie VHS pások, ktoré sa dostalo aj do samotnej narácie postavy.

Herci si evidentne nakrúcanie užívali a film má miestami podobne strelenú atmosféru ako Scorseseho Vlk z Wall Street. Aj druhá spolupráca Liman/Cruise tak dopadla pre herca kladne, nakoľko nie je otravný ako v tohtoročnej Múmii. Jeho herectvu však opäť chýba chémia a keďže má hlavná postava manželku a deti, tak ich to odsúva mimo príbeh.
Snímka mierne pripomína zašlú slávu gangsteriek z 80. a 90. rokov, najmä Scorseseho kultov. No priamočiara zábava bez výrazného zakopnutia dvíha varovný prst, že v tomto duchu sa už ďalej ísť nedá. Treba naračnú obmenu a istú žánrovú modernu, pretože všetky filmy sa začínajú na seba náramne podobať a nedokážu tak nadobudnúť kultový charakter. Vyzerajú fajn, nakrútené sú zručne a divák sa pri nich správne naladí. Fanúšik žánru však pýta ešte čosi navyše.
American Made (USA, 2017, 115 min.)Réžia: Doug Liman. Scenár: Gary Spinelli. Hrajú: Tom Cruise, Sarah Wright, Domhnall Gleeson, Jesse Plemons, Lola Kirke...

Barry Seal: Nebeský gauner

Autor: Lukáš Slovák
Zdroj: Kinema