Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
14. 04. 2015

Choď do pekla

Choď do peklaDruhý celovečerný film francúzskeho režiséra Jeana – Charlesa Huea čiastočne vychádza z jeho prvotiny La BM du Seigneur (2010), čo sa týka totožných hercov a reálií. Možno ho považovať za akýsi sequel spomenutého, keďže v ňom vystupujú rovnaké postavy a rozvíjajú sa motívy z predošlého filmu, z čoho vzniká zaujímavá variácia na podobnú tému.

Choď do pekla predstavuje príbeh osemnásťročného Jasona Dorkela (Jason François), ktorý žije v komunite kočovníkov dakde na periférii Francúzska. Občas si vypomôže kradnutím benzínu pre svojho brata Moïsea (Moïse Dorkel) a voľný čas trávi v spoločnosti bratranca Mickaëla (Michael Dauber) jazdením na motorke a poľovaním zajacov. Má postúpiť krst zo strany kresťanov, no predtým ešte musí počkať na svojho staršieho brata Freda (Frédéric Dorkel), ktorý sa po 15 – ich rokoch vracia z väzenia za usmrtenie policajta pri krádeži. Brat sa vracia, v hľadáčiku je voz plný medi a divoká nočná jazda sa tak môže začať.
KINEMAVIDEO3491.
Režisér sa zámerne obklopuje nehercami, aby nám dokumentárne priblížil spôsob ich života a obživy. Týmto ma blízko k takým autorom ako Larry Clark, či Harmony Korine, ktorí sa vo svojich filmoch taktiež zaoberajú sociálne slabšou skupinkou ľudí. Tých možno zaradiť pod pojem „white trash“ a tu sú predstavení ako kočovníci (vo filme sa používa pojem cigán a.k.a. gypsy). Avšak sú to skôr ľudia, ktorí žijú kočovným spôsobom života v karavanoch, podobne ako „pikeys“ vo Veľkej Británii (predstavení Guyom Ritchiem v Snatch), než Rómovia v Kusturicových filmoch.

Mladý Jason je tak rozpoltený medzi ochraňujúcim bratrancom, ktorý ako sa spomenie vo filme na neho dáva pozor (prislúchajúci ku kresťanom) a prinavrátilcom bratom Fredom, ktorý nevie upustiť od svojich zvyklostí desperáta a ženie sa tak do priepastí problémov (a rovnako sa snažiac nad ním držať ochrannú ruku). Táto problémová cesta je spredmetnená vo forme legendárneho auta Alpina a v ktorej interiéri sa odohráva temer celá druhá polovica snímky.Hueovi sa darí budovať postupne atmosféru a záujem o postavy, ktoré tvoria celé gro snímky a nútia diváka sa zamyslieť nad ich spôsobom života. Ten je nanajvýš zaujímavý a atraktívny z hľadiska ich percepcie, no v reáli sa rozchádzajúc, čo i len myšlienkou stretom sa s podobnými postavami. Čo je veľmi zvláštne, keď zoberieme do úvahy, že tieto charaktery ako keby boli samy sebou, keďže režisér sa zameriava najmä na ich osud a činí tak až dokumentárnou pôsobnosťou (Hue sa od roku 2003 zaoberá snímaním rodiny Dorkelových, ktorých využil práve v hranom filme).Režisérovi sa darí hra s možnými motívmi, pozorný divák si všimne pohrávanie sa s bielym moderným oblečením Jasona (ako prísľub k nadchádzajúcemu krstu) a ktorý postupne prejde zašpinením (podobne ako on) prvotne v podobe nevinného odstránenia zapálenia oblečenia ohňom, cez návštevu fastfoodu, až po životné riešenie situácie v podobe zranenia jedného z účastníkov nočnej jazdy za meďou. Rovnako je na tom i zaoberanie sa úzkou komunitou kočovníkov a ich motivácie ako aj ich prechod ku kresťanstvu a pokojnému životu bez krádeží.

Čo naopak režisérovi nejde je prehľadnosť akčnejších scén, v ktorej sa stráca celé dianie. Divák tak nevie rozoznať postavy, ako aj, čo sa v danej scéne deje. Niekedy sa v nich nevie vynájsť a tak blúdi v prehľadnosti celého predchádzajúceho deja, kedy dochádza k menšej nezlučiteľnosti už videného. Na jednej strane tak pričuchne ku katarznému záveru, aby to nakoniec zhatil prísľubom k dokumentárne vyzerajúcemu dôvetku Jasonovho prísľubu.Jean – Charles Hue má svoje témy, ktoré ho formujú, no možno do budúcna treba pritiahnuť skrutky celého filmu viac. Rovnako by slušalo i viacej premazať celý motor, podobne ako po ceste sa ženúcej Alpine. Mange tes morts (Francúzsko, 2014, 94 min.)Réžia: Jean-Charles Hue. Scenár: Jean-Charles Hue. Hrajú: Jason Francois, Mickael Dauber, Frederic Dorkel, Moise Dorkel, Philippe Martin...

Choď do pekla

Autor: Ján Pekarik
Zdroj: Kinema