Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
09. 08. 2017

Emoji film

Emoji filmPri Emoji Movie ma celkom mrzí, že som ho nevidel v predstihu dávno pred pádom embarga na kritiky.

V čase písania recenzie svetom prebehla masívna masáž, ako je Emoji Movie nenávidený. V skutočnosti je situácia odlišná – film nemá valné kvality, a do FLOP10 rozhodne nepatrí. Že prví recenzenti roztrhali film na márne kúsky, nie je nič objavné, podobne dopadli Pixels. Iní autori sa už priblížili k priemernej hranici, čo je pochopiteľné.
V ére sociálnych sietí a instantného zdieľania sa tieto ošiale dejú pravidelne, akurát sme na ne zvyknutí na opačnej strane (kto si spomenie na rok 2008 a Temného rytiera na poste najlepšieho filmu... na pár týždňov). Teraz sa niečo deje tam dole. Ako fanúšikovia radi vynesú jeden film do nebies, tak tradičná partia z festivalu nenávisti tlačí odpálený film do pekla. Dôvod si ľahko nájdu a je populárne fľasnúť tam nulu či jednu hviezdičku, lebo „nemôžem ísť predsa proti prúdu“.
My na Kineme občas proti všetkým vykročíme (Lída Baarová, Agáva, Pasažieri, Všetko alebo nič atď.) a najmä sledujeme filmy bez filtrov. Emoji Movie nie je silný animák. Nemá hutný dej, iba jednoduchý pozliepaný príbeh, ktorý pripomína tucty ostatných, aj tých béčkových z Európy, čo sa k nám stále valia v solídnych počtoch. V jadre sledujeme niekoľko hrdinov, ktorí sa najprv nepoznali a zrazu spolu putujú do konca, spoznajú silu priateľstva a iné morálne posolstva (buď sám sebou, radšej kamoša ako slávu).
KINEMAVIDEO4309.
V deji je však inštalovaná zaujímavá nadstavba, že sa celý odohráva v útrobách jedného smartfónu a má aj presah do vonkajšieho sveta. Telefón patrí pubertiakovi Alexovi poškuľujúcom po spolužiačke Addie a neplechy smajlíkov sa prejavujú v pokusoch o konverzáciu s ňou či počas vyučovania bez jeho zásahu. Telefón si žije vlastným životom, resp. tým, čo sa deje vnútri. Každá aplikácia je vlastný svet: messaging je titulný Textopolis a sú tu aj iné aplikácie: Facebook, YouTube, Dropbox, Just Dance i hľadaný cloud.
Je to lenivosť tvorcov alebo snaha získať silné inšpirácie a dávať odkazy na všetko, čo diváci poznajú? Každý sa môže prikloniť na jednu stranu, no animáku nechýba fantázia a snaží sa žmýkať popkultúrne asociácie naplno. Záverečné titulky vám ukážu desiatky hier, aplikácií či zdrojov, ktoré sa verne podarilo infiltrovať do deja. Vyzerá to sčasti ako guláš a že sa autori náramne priživili, lebo využili úplne všetko populárne. Zároveň tieto vklady fungujú, stále sa niečo deje, menia sa prostredia – deťom sa bude páčiť.

Iste, Emoji Movie nie je po scenáristickej stránke objavný film. Zároveň nie je taký strašný, že by ste si zakrývali oči pred jeho naivitou ako pri iných ťahavých bijákoch, ktoré majú problém vôbec definovať problém, záporáka, pomocníkov či charaktery. Prvé scény majú relatívne dosť nápadov a tradičný index pozerania sa na hodinky: vydržalo mi 52 minút, kým som musel mrknúť. To je dobrý výsledok a svedčí o tom, že až posledná tretina drhne pri tempe, miere prekvapení či celkovej spokojnosti.
Postavy sú dobre pripravené, niektoré aj potešia. Napríklad rodinka Meh je výborne vykreslená a už len za ich spracovanie si film zaslúži bod k dobru. Rodičovský pár neustále komunikuje iba cez jeden výraz tváre, čím vznikajú bizarné situácie, lebo sú zdanlivo nad vecou. Niečo podobné platí aj pre Smiley na čele Textopolis, akurát tá pracuje iba sólo, zatiaľ čo rodičia sú ideálni pre vyjadrovanie v páre.
Emoji Movie má viaceré odstrašujúce momenty, ktoré rodičov zdvihnú zo sedadiel a súvisia so svojím zameraním. Totálna obsesia smartfónmi viditeľná vo svete sa berie ako samozrejmosť. Istá scéna, kde sa má hrdina vyjadriť, núka nie príliš sociálne riešenie (mobil má prednosť ako osobný kontakt). Úplný ponor do displejov a ignorácia vonkajšieho sveta je riešená iba sporadicky.

Emoji Movie je ďalší príklad zo „súčasných“ filmov, reflektujúcich aktuálnu dobu i publikum. Nemohol by prakticky existovať pred 15 rokmi bez smartfónov (pôvodné smajlíky sa tu berú ako persóny v penzii) či svojho publika odchovaného už na nových verziách Androidu a iOS. Žiaľ, jeho súčasťou je aj popový brak, ktorý súka generické melódie (no niektoré dievčatá na premiére si schuti zatancovali počas filmu), čím zráža svoju audiovizuálnu úroveň nadol. Vybrané scény s muzikou sú príliš instantné a prázdne.
Nenechajte sa strhnúť hystériou, že Emoji Film je najhorší film, aký uvidíte tento rok v kinách. Všetci to s deťmi nevydržíte. Nie je to veľký skvost, je skôr tuctový kúsok, ku koncu nudnejší, no vidieť sa dá.
The Emoji Movie (USA, 2017, 86 min.)Réžia: Tony Leondis. Scenár: Eric Siegel, Anthony Leondis. Hrajú v slovenskom znení: Michal Hallon, Juraj Kemka, Táňa Pauhofová, Petra Polnišová, Peter Rúfus, Lucia Vráblicová, Maroš Kramár, Marek Suchitra, Matej Sajfa Cifra, Lukáš Frlajs, Ivan Tásler

Emoji film

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema