Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
10. 10. 2017

Hora medzi nami

Hora medzi namiHora medzi nami má úžasnú premisu, hoci milovníkov survival drám nemusí prekvapiť na prvú ranu. Dvaja stroskotanci v zamrznutej pustatine, realistické prekážky a koniec putovania v nedohľadne. Nie je to nič nevídané, ale ak sa pustíte do boja s kvalitnými hercami, výsledok by nemal vôbec sklamať.

Štart je pritom veľmi úderný. Krátke úvodné titulky, spoznávanie hrdinov na dve minúty (on je chirurg a potrebuje sa dostať k dôležitej operácii, ona na vlastnú svadbu) a ideme do akcie. Riskantným ťahom sa ukáže byť nájom lietadla so starším pilotom, ktorý dakde na polceste dostane infarkt, lietadlo sa rúti do nekonečnej snežnej planiny. Ben a Alex rátajú rany, zásoby a rozmýšľajú či ostať alebo sa pohnúť ďalej – logicky im vyjde, že chvíľu môžu bivakovať v troskách, no inak by bolo lepšie ísť ďalej. No je otázne, kam, ako rýchlo a podľa čoho sa orientovať, keď sú telefóny nadobro vybité a okolie rovnaké.
KINEMAVIDEO4329.
Hora medzi nami je adaptovaná podľa známej knihy a sčasti má výhodu oproti iným drámam, kde sa bojuje o prežitie, lebo má vymyslených hrdinov, dejovú linku a môže ich manévrovať kam chce. Ako však skvele začína (rýchly štart, profil postáv, vytvorenie šlamastiky), tak rýchlo spomalí a čím ďalej, tým je menej zaujímavá. V porovnaní s inými filmami podobného žánru (Everest, Prežiť, K2 a iné) je dokonca málo dramatická, čo môže byť sčasti dané absenciou horolezcov a iných borcov odhodlaných zdolávať nebezpečné končiny a možno aj tým, že realita je skrýva občas viac nebezpečenstva ako zažil odhodlaný autor knihy sediaci doma v pracovni či niekde na víkendovej chate.
Súčasne sa treba pripraviť na múdrych hrdinov. Ben je vyštudovaný lekár, Alex novinárka z terénu (fotí aj konflikty či chudobu), obaja sú pripravení na divočinu o stupeň viac ako bežný človiečik, čo spadne z niekoľkokilometrovej výšky a musí si poradiť v mraze. Riešenia nie sú objavné, ani situácie, do ktorých sa dostávajú. Sparťanská výbava a do veľkej miery aj biele okolie nedávajú veľké možnosti pre krkolomné či filmársky príťažlivé momenty; vďaka tomu však Hora medzi nami pôsobí na diváka viac realisticky a rýchlejšie nadobudne pocit, že áno, toto by sa mohlo stať aj civilistom.

Zámerne nepíšeme o jednotlivých bodov ich púte, no celkom dá rozum, že nižšie je hranica lesa, šanca nájsť tečúcu vodu alebo nejaké viac či menej priateľské zvery. Spočiatku všetko hrá do karát, v torze lietadla sa dá prespať, niečo spáliť, roztopiť, no potom začína akcia bez prístrešku, hrdinovia sú oveľa viac zraniteľnejší. Zatiaľ čo na začiatku filmu sú niektoré scény relatívne krátke, neskôr sa neúmerne naťahujú, aby sme trpeli či dlhočizne putovali s hrdinami. Tento prístup je však sčasti otázny, lebo ide o pozornosť diváka, ktorý môže myšlienkami blúdiť k iným filmom, kde sa diali napínavejšie kúsky.
Lenže adrenalín ide bokom a trošku sa skúšajú romantické chute. Stroskotanie páru priamo nadbieha možnosti tvorby nového vzťahu a autori sa ho pochopiteľne chytia. Tým, že obaja prišli z iného sveta, vzniká nové puto, odhaľuje sa minulosť, zabezpečuje prítomnosť a občas rieši aj budúcnosť. V tomto smere má film najlepšie možnosti – sami sa pýtate, ako skončí, ktorým smerom sa vydá, či prežijú.
Hora medzi nami nie je iba survival dráma a romantiku začína v druhej polovici akcentovať čoraz viac. Ak ste naklonení jej vychutnaniu, budete na správnej adrese. Ak chcete ešte viac drámy, zostane vám iba nádej, no veľa nových situácií už nepríde, hoci netreba vyradiť ani last-minute prekvapenia.

Idris Elba i Kate Winslet sú obaja výborne obsadení, takže dramatické i romantické chvíle sú zaštítené dobrými hereckými výkonmi. Nie sú tu žiadne oscarové momenty, ale rozhodne odohrali svoje party dobre.
Hora medzi nami je ľahko nadpriemerná dráma, ktorú mužskí diváci uvidia na jeden raz, budú celkom spokojní, no skôr budú hľadať viac akcie i napätia.
PS – Lepšie dopadnú diváčky i diváci, čo nepachtia po adrenalíne a civilnejší ráz filmu ocenia. Pre nich bude Hora medzi nami dobrá dráma, kde nejde iba o efektnú akciu, ale realistické podanie. 8/10
The Mountain Between Us (USA, 2017, 112 min.)Réžia: Hany Abu-Assad. Scenár: J. Mills Goodloe, Charles Martin. Hrajú: Idris Elba, Kate Winslet, Beau Bridges, Dermot Mulroney, Vincent Gale

Hora medzi nami

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema