Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
24. 10. 2016

Jack Reacher: Nevracaj sa

Jack Reacher: Nevracaj saA máme to tu. Prvý krát od série Mission Impossible sa hviezda najväčšej jagavosti, Tom Cruise divákom predstavila v nejakom filmovom pokračovaní. Pre istotu ho i sám produkoval a propagoval po celom svete. Nič však nezabráni v kritickom porovnaní s jeho predchodcom s podtitulom Posledný výstrel a už v úvode si môžeme povedať, že ho neprekonal.

Bývalý vojenský vyšetrovateľ Jack Reacher opäť naďabil na skrytý zločin. Dôvtipom sebe vlastným pomohol zatknutiu miestneho šerifa a dokázal pri tom napraviť pol tucta buranských ciferníkov.
Samota mu však po toľkých rokoch začína trošku hlodať jeho starnúce vojenskou službou skúšané srdce a tak sa rozhodne pozvať na kávu ženu, ktorej pomohol pri odhalení posledného zločinu na armádnej pôde. Nestihne sa však diviť, keď zistí, že majorka Turnerová už svoju mahagonovú stoličku v kancelárii nedobrovoľne vymenila za matrace v štátnom väzení, kde čaká na svoj rozsudok po obvinení so špionáže. Jack si teda vyhrnie rukávy a neváha sa pustiť opäť do boja so skorumpovanými oficírmi a zákernými zabijakmi. Do toho všetkého sa mu zapletie správa o tom, že niekde tam pri tom vojenskom nasadení v minulosti mohol prísť počas jednej noci o úsudok a stať sa tak otcom.
KINEMAVIDEO4077.
Jack Reacher je fenomén známy predovšetkým vďaka spisovateľovi Lee Childovi a jeho dvom desiatkam knihám. Thriller s pútavým rozprávacím štýlom, military prostredie a napínavý akčný a detektívny dej, zdobia takmer každú jednu knihu. Či to bola predloha prvého dielu Posledný výstrel alebo tá posledná s názvom Nevracaj sa. A práve tu sa stretávame s prvým kameňom úrazu. Predloha k druhému dielu Jacka Reachera je sama o sebe monotónnejšia, pomalšie odrozprávaná a spisovateľ v nej pôsobí občas až unaveným dojmom.
Nadšenci dobrodružstiev bývalého vojenského policajta sa radovali, že konečne sa dozvedia aj niečo o súkromí Jacka Reachara, prípadnej rodine, no práve ďalší početný tábor fanúšikov knihu označilo ako nudnú eskapádu, ktorá sa točí okolo stereotypného hrdinu s množstvom predvídateľných klišé. Presne to sa dá povedať aj o finálnom spracovaní snímky. Samotná predloha už pôsobila nudne a aj keď režisér Edward Zwick dokáže pracovať i zo zdĺhavým epickým materiálom (Posledný samuraj), tu prakticky nemal šancu zažiariť. Hrdina je síce menej neohrozeným bijcom ako tomu bolo v predošlom diele, zato stále charizmatickým hrdinom vystupujúcim z tieňa v opäť brilantnom podaní Toma Cruisa. Je však zasadený do príbehu, ktorý odsýpa len zo začiatku až sa na neho nalepia neprehľadné a zdĺhavé scenáristické kľučky.

Jack Reacher je samotár, brilatný detektív a drsný chlap s tréningom najlepšieho vojaka. Táto mantra ho sprevádzala vo väčšine predošlých kníh, i predchádzajúcom diely pod aktovkou Chrisophera „národného grázla“ McQarrieho. V novom príbehu však nie, a to je ďalší problém. Ťažko povedať, ako by sa režisér zatiaľ posledných dvoch dielov série Mission Impossible popasoval s touto látkou. Áno, asi by si vybral inú predlohu.
Nový počin totiž skôr pripomína tuctové špionážne snímky ako napríklad Na úteku s Aaronom Eckhartom či reštart série s Jackom Rayenom s rovnomenným názvom. Spôsobilo to až násilné prepojenie súkromného života hrdinu s dejom napínavého thrilleru, kde by prím mal hrať dôvtip a schopnosti hlavnej postavy riešiť problémy za pochodu. Ono by to možno až tak nevadilo, keby Tom Cruise dostal vhodnú hereckú partnerku s napísanou rolou tak, aby nepôsobila tak fádne ako kantína vo vojenských kasárňach.
Cobie Smulders totiž pôsobí ako majorka Susan Turnerova veľmi plocho a nezaujímavo. Možno sa jej naduto a odhodlane našponovaná tvárička hodila do oboch dielov Avengers i seriálu Agenti so S.H.I.E. L.D.U., no tu pôsobí v niektorých pasážach až nechcene komicky a nastrčene. Nič lepšie nečakajte ani na druhej strane barikády. Záporný hrdina je tu vlastne človek bez nejakého pozadia s tvárou Patrika Heusingera a na okamich sa objaví i Robert Knepper, ktorý svoju charizmu nechal asi v seriáli Prison break.

Divák síce dostane dávku akčných scén a niekoľko zaujímavých zvratov, no čakajú ho hrdinovia i záporáci bez premyslenej motivácie a dej zastavujúci sa v zbytočných dialógoch. Paradoxné je, že najzaujímavejším prvkom filmu je to, čo by vlastne v príbehoch o Jackovi Reacherovi málokto čakal. Budovanie si vzťahu hlavného hrdinu s možnou/pravdepodobnou dcérou Samanthou. Chémia medzi mladou herečkou Danikou Yarosh a ostrieľaným Cruisom funguje totižto oveľa lepšie ako medzi ústrednými postavami, škoda je len, že i ich vzťah sa dostane do stereotypného záverečného rozuzlenia.
Film je teda príliš veľkým sklamaním pre fanúšikov knižných predlôh, no mohol by sa páčiť divákom so slabosťou pre Toma Cruisa, ktorému postupne mäkne srdce i svaly.
Jack Reacher: Never Go Back (Čína / USA, 2016, 118 min)Réžia: Edward Zwick. Scenár: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge

Jack Reacher: Nevracaj sa

Autor: Martin Karlík
Zdroj: Kinema