Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
13. 04. 2012

Kúpili sme ZOO

Kúpili sme ZOOBenjamin Mee sa jedného dňa rozhodne vzdať svojej práce dobrodružného novinára. Potrebuje odísť zo súčasného bydliska, ktoré mu na každom mieste pripomína jeho zosnulú ženu. Spolu s problémovým tínedžerom a malou dcérou sa presťahuje na obrovský pozemok, ktorý v sebe ale skrýva jeden bonus. Je súčasťou chátrajúcej ZOO. Nový majiteľ zháňa potrebné finančné prostriedky, aby ju mohol znova otvoriť verejnosti a utvára problémové vzťahy s jej personálom. Namiesto písania článkov ho čaká chov levov, hadov, medveďov, opíc, pávov a tigra so zdravotnými problémami.

KINEMAVIDEO1248.
Kedysi niekoľkonásobný nominant na Oscara, vo filme Vanilkové nebo režisér Cameron Crowe predviedol nečakaný žánrový presah. Spájal sa hlavne s generáciou baby boom, ktorej dospievanie sledoval v niekoľkých filmoch. Kúpili sme ZOO, inšpirovaný skutočnými udalosťami, je jeho prvým po šiestich rokoch od nepodarku Elizabethtown a predsa ho neurobil výnimočným. Interakcia medzi zlomenou ľudskou dušou a zvieracími hrdinami je už desaťročia obľúbeným námetom stoviek komédií. „Príbehy, ktoré máme radi, hovoria veľa o nás samých,..., ja obľubujem také, ktoré v sebe nesú cestu,“ povedal režisér o živote Benjamina Mee v knihe Kúpili sme ZOO. To je síce pekné, keby Crowe Benove memoáre značne neupravil.

Napríklad žena hlavnej postavy umrela až po nasťahovaní sa na nový pozemok, nehovoriac o tom, že skutočná inštitúcia pod názvom Dartmoor zoological parc sa nachádza v Anglicku. Ben síce bol novinár, ale písal vo Francúzku knihu o správaní zvierat a súčasťou jeho rodiny bola aj mama a sestra. Predaj pozemku ZOO nie je taký jednoduchý, ako sa vo filme môže zdať,  Benovi to v reálnom svete trvalo dva roky. Scenár napísal Crowe spolu s Aline Brosh McKenna, autorkou adaptácie Diabol nosí Pradu a nepredviedli okrem znásilnenia reality a výroby hollywoodskeho štandardu nič inovatívne. Okatý je aj product placement vo forme značky Apple alebo realitnej kancelárie Century 21.Pozitívna je ale práca kameramana a hra s obrazovými prostriedkami, ktoré pozemok ZOO robia magickým a hodným pozornosti. Zvieratá sú trochu kozmetickým prvkom príbehu, dozvieme sa v niekoľkých záberoch presne ktoré sa v záhrade chovajú, ale väčšina filmového času sa sústredí na Benovu rodinu, jeho starosti a ich riešenie. (nasleduje spoiler!) Jediný potenciálne zaujímavý morálny konflikt sa dostaví až v druhej polovici s umierajúcim tigrom. Je ťažké určiť cieľovú skupinu filmu, keďže príbeh by oslovil najskôr menších divákov (na sobotňajšie dopoludnie), ale sústredí sa na hlavnú postavu, ktorá je dávno v strednom veku.

Vývoj deja neobsahuje ani jeden prekvapivý moment, jeho reklamná hodnota sa bude posudzovať od účasti Matta Damona a zvierat. Je zrejmé, že ho všetci cynici budú nenávidieť aj s jeho hipisáckymi posolstvami. Na druhej strane snaha tvorcov priniesť divákom čarovné rodinné dobrodružstvo plné farieb a dojemných výstupov je z istého pohľadu sympatické. Napriek toľkému klišé a zázrakom je niekedy príjemné vidieť toľko idealizmu. Ukážkovo to demonštruje hudba, ktorú zložil frontman islandskej skupiny Sigur Rós, Jónsi. Pod rúškom naivity a pátosu sa skrýva plno optimizmu.We Bought a Zoo (USA, 2011, 138 min.)Réžia: Cameron Crowe. Námet: Benjamin Mee – rovnomenná kniha (2008). Scenár: Aline Brosh McKenna, Cameron Crowe. Kamera: Rodrigo Prieto. Strih: Mark Livolsi. Hudba: Jónsi. Hrajú: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jones, Angus Macfadyen, Elle Fanning, Patrick Fugit

Kúpili sme ZOO

Autor: Marek Hudec
Zdroj: Kinema