Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
12. 05. 2017

Muž menom Ove

Muž menom OveMorózny vdovec, ktorý sa na sklonku života vysporiadava s vlastnou minulosťou, ale aj prítomnosťou nepochopiteľného moderného sveta, sa už stal vo filmoch či literatúre zabehnutým archetypom. Od Melvina Udalla z Tak dobre ako sa dá, cez Daniela Blakea z rovnomennej drámy Kena Loacha a mnohých ďalších, až po Oveho, ktorého z knižného bestselleru Švéda Fredrika Backmana preniesol na plátna Hannes Holm - všetci títo hrdinovia prinášajú divácky vďačnú zmes satiry, sentimentu a životného múdra.

Každý to ale robí trochu inak, po svojom. Kým, napríklad, Daniel Blake bojuje so sociálnou nespravodlivosťou dnešnej spoločnosti, Ove sa sústredí viac na trápenie duše jedinca, ktorý už, zdá sa, nemá na tomto svete žiadne poslanie. Film Muž menom Ove síce vznikol ešte v roku 2015 (a o rok neskôr získal Európsku filmovú cenu v kategórii komédií), no až tento rok sa objavil medzi nominovanými na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. Aj pred slovenského diváka sa dostáva s určitým oneskorením, ale to mu na šarme rozhodne neuberá. Príjemné dvojhodinové rozprávanie z prostredia multikultúrneho švédskeho predmestia prináša sladko-trpký ľudský príbeh plný zápletiek, ktoré vedia nenásilne dojať aj pobaviť - hoci im aj divák trochu vidí do karát...
KINEMAVIDEO4199.
Ove (Rolf Lassgård) je chlap s pevnými zásadami, ktoré neváha presadzovať ani tam, kde o to nikto nestojí. Keď pred pol rokom stratil milovanú manželku, stalo sa jeho hlavným životným poslaním bdieť nad pravidlami spolužitia v predmestskej komunite, ktorej kedysi predsedal. Bedlivo stráži dodržiavanie zákazu vjazdu a parkovania, húževnato dáva do laty nedisciplinovaných psíčkarov, sem-tam dokonca zlomyseľne zabaví bicykel výrastkovi, ktorý sa ho opovážil nechať na nepovolenom mieste. Keď však náhle prichádza aj o prácu, v ktorej sa držal takmer pol storočia, jeho krehký svet sa začína rozpadávať ako pieskový hrad vo víchrici. Rozhodne sa svoje trápenie ukončiť a splniť tak sľub mŕtvej manželke, že sa k nej čo najskôr pripojí.
Každý z jeho trúfalých pokusov o samovraždu však čosi v poslednej chvíli preruší. Obvykle je to niektorý z členov neznesiteľne hlučnej rodinky, ktorá sa prisťahovala do susedného domu, aby tak krehkej duševnej pohode starého vdovca zasadila poslednú ranu z milosti. Miesto vytúženého konca ale každý z jeho pokusov prináša aspoň určitú katarziu – výlet do spomienok, z ktorých sa vynárajú najdôležitejšie, najkrajšie aj najbolestnejšie okamihy Oveho života, aby do seba konečne zapadli ako dômyselná mozaika . A popri tom sa nenápadne začínajú diať veľké veci aj v Oveho prítomnom živote – najmä vďaka nečakanému priateľstvu s mladou energickou susedou, Iránkou Parvaneh (Bahar Pars)...

Najzaujímavejším prvkom snímky Muž menom Ove je – čuduj sa svete – samotný Ove. Aj keby ste o knižnej predlohe filmu nikdy nepočuli, Oveho literárny pôvod iste sami vytušíte z puntičkárskej detailnosti, s akou je táto postava napísaná. Ove miluje Saaby (ako jeho otec) a z duše neznáša všetkých, čo jazdia na Volve, či dokonca Toyote, Renaulte a iných cudzáckych vrakoch. Tvrdohlavo priživuje dlhoročnú nevraživosť so svojim jediným životným priateľom Runem, ktorému údajný podraz neodpustil, ani keď ho choroba navždy paralyzovala.
Neznáša tiež komunistov, ekológov, kravaťákov, prisťahovalcov či homosexuálov. Ale v praxi nad jeho xenofóbiou aj tak vždy zvíťazí podstata poctivého a dobroprajného muža, ktorým ho vychovali jeho rodičia - ale predovšetkým vzdelaná a srdečná manželka Sonja, ktorá hrá v príbehu jeho života (aj samotnom filme) obzvlášť dôležitú úlohu. Ove je, skrátka, postava, ktorá diváka prirodzene zaujme, hoci sa jej príbehu nevyhne ani nejedno klišé či predvídateľnosť. A rovnako vás budú zaujímať aj vedľajšie postavy, ktoré sú taktiež vospolok plastické a nápadité – a dobre zahrané.

Filmu nemálo pomáha aj zaujímavá forma rozprávania – prítomnosť sa prelína s minulosťou v okamihoch Oveho samovrážd, ktoré sú zase jinom a jangom humoru a tragédie. Vzniká tým nevšedná dynamika, vďaka ktorej aj nemalá dĺžka filmu odsýpa bezbolestne a záživne. V každom prípade však treba upozorniť, že Muž menom Ove nie je žiadna filozoficko-psychologická hlbočina, ani „art“ pre náročných. Je to, skrátka, kvalitný, melodramatický stredný prúd, ktorý len máločím skutočne prekvapí. A, hoci nás ho naozaj baví sledovať, v podstate už od začiatku veľmi dobre vieme, kam Oveho príbeh povedie.
Konečný rezultát? Muž menom Ove je film, ktorý síce nie v každom ohľade triafa do čierneho, ale rozhodne ani na okamih nešliape celkom vedľa. A ak máte práve pre životné drámy s ľahkým srdcom a dávkou čierneho severského humoru slabosť, prídete si na svoje.
En Man Som Heter Ove (Švédsko, 2015, 116 min.)Réžia: Hannes Holm. Hrajú: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg...

Muž menom Ove

Autor: Hana Lippová
Zdroj: Kinema