Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
29. 12. 2017

Najväčší showman

Najväčší showmanObdobie medzi vianočnými a novoročnými sviatkami je ideálne pre nasadzovanie filmov do kín. Pár vyvolených filmov si načechrá parádnu návštevnosť a iné sem ideálne zapadnú na jedno pozretie. No a napokon sú tu kúsky vyslovene pasujúce do tohto obdobia, kedy diváci chcú vypnúť (a nielen v inej galaxii či oživenej videohre) a cítiť sa dobre. Tzv. feel-good filmy vám zlepšia náladu, vytrhnú vás z letargie a zanechajú dobrý pocit. A tohtoročná sezóna ho našla v podobe Najväčšieho showmana.

P.T. Barnum kedysi manželke sľúbil parádny život, ale po tom, ako ho vyrazia z účtovníckej firmy, ho čaká skôr iná kariéra. K ilúziám mal vždy blízko – rozhodol sa využiť ich a založiť múzeum, kde by návštevníci videli čosi neobyčajné (a boli za to ochotní zaplatiť). Prehliadka obrov, fúzatej speváčky či dospelého trpaslíka spojená so zvieratami či predstavením si získala istú popularitu u más (no súčasne aj protesty) a nie veľkú u kritikov. Lenže P.T. Barnum odhalil skrytý potenciál a rozhodol sa z neho vyťažiť oveľa viac a kombináciou vlastného umu, predikcie a odhadu začal dávať masám a neskôr aj intelektuálom nevídané zážitky.
KINEMAVIDEO4488.
Scenár i prvé ukážky sľubujú veľké veci. Mnohí sem prídu v nádeji pozrieť si ako vznikol šoubiznis. Iní na nový muzikál od tvorcov piesní La La Land. Fanúšikovia Hugh Jackmana si idú vydýchnuť po jeho Wolverine šnúre a presvedčiť sa, či po piatich rokoch od Bedárov nezabudol spievať. Každý sa dočká, no do inej miery. Samotný námet nekope príliš detailne do Barnumovho života, ale vyberá si z neho zaujímavé momenty, úspechy i pády, malé fígle i veľké chvíle.
V konečnom zúčtovaní to nie je nič nové pre filmových fanúšikov, ktorí životopisy poznajú a sami dedukujú, že po prehre prichádza nádej a pýchu predchádza pád. No niektorí môžu reptať, že miestami je film príliš skratkovitý, čo je po tohtoročnej sérii naťahovaných kúskov, kde by sa oplatilo neraz 15-20 minút škrtať, nevídané zistenie. Najväčší showman má iba 105 minút (titulky majú takmer desať), ubehne bleskovo a viaceré momenty by ste azda chceli precítiť dlhšie ako sa iba štatisticky pozerať, že čo sa stalo a ako to rapídne nastalo.

Na druhej strane film nemrhá materiálom a radšej chce zaradiť vyššie tempo všade, kde môže. Platí to pre nespievané scény, kde sú rýchle dialógy podporené fantastickým strihom a spomaleným záberom. Plus pre spracovanie, kedy sa nestačíte pozerať na hodinky, malé mínus za občasné nevysvetlenie. A potom kopa príjemných bonusov ako úloha kritika, audiencia u kráľovnej či sympatické dcéry.
Dobrá správa pre všetkých je: pokiaľ ide o hudbu, pieseň a choreografiu, sú zvládnuté na výbornej úrovni. Ak pochopíte, že v deji nie sú žiadne slepé odbočky a niekoľko zúčastnených utiahne celok, už sa nemusíte zaoberať intrigami a priamo si vychutnať, čo autori predkladajú. Od začiatku vedia, kedy nasadiť pieseň – pri prísľuboch, smútku, úspechu, no súčasne vás občas prekvapia a idú do kompozícii aj keď to nečakáte (napríklad úžasný barový duet Jackmana a Efrona). Navyše dokážu gradovať scény – potenciálny oscarový hit This Is Me je úžasnou davovou scénou a vystúpenie Jenny Lind v podaní Rebeccy Ferguson na scéne (no s hlasom Loren Allred z The Voice) vám berie dych presne kde treba.

Počas produkcie navyše padlo kľúčové rozhodnutie nepoužiť existujúce piesne, ale nasadiť nové. Pre diváka to znamená väčšiu výzvu: nepozná ich a musí sa na ne naladiť, pričom majú pomerne moderný ráz i hudobnú líniu. Súčasne však vhodne dopĺňajú dej a hodia sa k vybraným postavám. Navyše sú skvelo prepojené s dianím: postavy sa neustále pohybujú, nesedia či nestoja za mikrofónom (s jednou výnimkou, no tá je súčasť deja), ale majú vlastnú dynamiku – pri pohybe mestom či tréningu v aréne.
Moderné piesne sa nestanú klasikou, no vybrané kúsky sa dajú počúvať dookola a na plátne ich predvedú výborní herci. Hugh Jackman je vynikajúci (top nominácia na Zlatý glóbus), Zac Efron potvrdil, že spev mu ide lepšie ako niektoré komédie a spárovanie so Zendayou má kúzlo a prekvapí aj Michelle Williams. Rebecca Ferguson má menšiu, a silnú roličku. Proti castingu sa nedá nič namietať.
Vždy som túžil v IMAX-e vidieť dobrý muzikál – a Najväčší showman mi tento malý sen plní. Nie je to absolútna klasika na dekády vopred, ale dobre poskladaný projekt, ktorý poteší v správnom čase.
The Greatest Showman (USA, 2017, 105 min.)Réžia: Michael Gracey. Scenár: Jenny Bicks, Bill Condon. Hrajú: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Rebecca Ferguson, Austyn Johnson...

Najväčší showman

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema