Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
22. 02. 2018

Obyčajná tvár

Obyčajná tvárDetský svet je plný fantázie, úprimnosti a zábavy – ale aj krutosti, predsudkov a nevraživosti. Svoje o tom iste vieme všetci. Len málokto je však týmto strastiam vystavený tak intenzívne, ako hrdina snímky Obyčajná tvár - desaťročný Auggie Pullman, ktorý sa narodil so vzácnou genetickou deformáciou tváre. Väčšinu svojho doterajšieho života strávil ukrytý v bezpečí svojho domova, so starostlivými rodičmi, milujúcou sestrou a fantazijným životom kozmonauta, ktorým by sa tak veľmi chcel stať. Prichádza však čas odložiť skafander a vstúpiť do reality – Auggieho čaká jeho prvý deň v ozajstnej škole.

Napriek veľkej snahe sympatického riaditeľa aj niekoľkých empatickejších spolužiakov, prvý školský deň „chlapca s čudnou tvárou“ zákonite nedopadá dobre. Zvedavé pohľady, rozpačité reakcie, ale s rastúcou odvahou niektorých obzvlášť zlomyseľných detí aj otvorený výsmech a šikana Auggieho rýchlo oberú o optimizmus z novej fázy jeho života. Škola sa stáva jeho najväčším nepriateľom, a to napriek tomu, že so svojou inteligenciou a rozhľadom pokojne strčí všetkých svojich spolužiakov do vrecka. Zdá sa, že to, či Auggie situáciu ustojí, alebo sa ňou nechá zlomiť, závisí už len od podpory a vynaliezavosti jeho najbližších. Tí však zároveň bojujú aj so svojimi vlastnými problémami...
KINEMAVIDEO4483.
Rodinná dráma Stephana Chboského vznikla na námety rovnomenného bestselleru R. J. Palaciovej, ktorý v roku 2013 pristál aj na pultoch slovenských kníhkupectiev. Jeho ťah na bránu masovej čítanosti bol mimoriadne účinný. Sú v ňom hlboké myšlienky podané jednoduchým jazykom, citlivo spracovaný príbeh dojemne nevinného hrdinu, ale najmä dokonale stmeľujúce „feel-good“ posolstvo, ktorému všetci z času na čas radi podľahneme, aj keď si pri tom veľmi dobre uvedomujeme, že ide tak trochu o cielenú hru na city.
Filmový scenár tieto zbrane neomylne identifikoval a verne pretavil do audiovizuálnej podoby. Výdatne si pri tom pomohol aj silným hereckým ansámblom na čele s Juliou Roberts a Owenom Wilsonom v roliach rodičov. Ale skutočný „wow“ efekt prichádza až so samotným Auggiem, ktorého pod mimoriadne realistickou maskou (nominovanou na Oscara) stvárnil talentovaný mladík menom Jacob Tremblay (mohli ste ho vidieť aj v dráme Izba z roku 2015). Príjemne sa však pozerá aj na umiernenú Izabelu Vidovic v úlohe Olivie, Auggieho staršej a tak trochu „neviditeľnej“ sestry.

Práve osobné mikropríbehy jednotlivých postáv sú, napokon, na filme tým najzaujímavejším, a to ako po formálnej stránke (dej je členený do kapitol vyrozprávaných z pohľadu viacerých z nich), tak aj obsahovej. Pomáhajú nám uvedomiť si, že Auggieho problém nie je izolovaný, ale zásadne ovplyvňuje aj celé jeho okolie: mama sa kvôli nemu vzdala kariéry aj štúdia; sestra sa musela zmieriť s doživotnou „vedľajšou rolou“ v rodinnom živote, a tak ďalej. Do deja zaujímavým spôsobom vstupujú aj Oliviina najlepšia priateľka Miranda a Auggieho prvý školský kamarát Jack Will – obaja so svojim vlastným príbehom a pohľadom na vec.
Ústredná dejová línia je ale vlastne možno až príliš jednoduchá a, žiaľ, aj veľmi predvídateľná. Odohráva sa na pomerne obmedzenom a skreslenom priestore, výlučne „tu a teraz“ v kontexte šablónovitého harmonogramu života amerických školákov (vedecký projekt / Halloween / divadelná hra / školský výlet...). Svet, do ktorého film Auggieho príbeh projektuje, je navyše celkom čiernobiely - každý problém musí byť nakoniec uspokojivo vyriešený, každá krivda odpustená a každý nedostatok vykompenzovaný nejakým výnimočným úspechom.

Nechápte to zle – je v tom humor aj emócie a pozerá sa na to veľmi príjemne, napríklad aj vďaka vtipným vsuvkám z Auggieho obľúbených Hviezdnych vojen. Ak však patríte k divákom, ktorí takto zložité námety predsa len radšej vidia na plátne v celej ich realistickej komplexnosti (hoci tým aj stratia na svojej páčivosti a bezbolestnosti), takáto hollywoodska rozprávka vás asi celkom neuspokojí.
Na druhej strane, je tu ešte jedna dôležitá cieľová skupina divákov, ktorej potreby sú predsa len trochu špecifické. Ide, samozrejme, o deti, pre ktoré je film so svojim zjednodušovaním a optimizmom vlastne celkom primeraným úvodom do problematiky xenofóbie, šikany, tolerancie a života s hendikepom. Pokiaľ sa budeme na snímku pozerať ako na poučný a hrejivý film pre mládež, môžeme, hádam, uznať, že nad všetky jeho nedostatky predsa len prevyšuje pozitívne posolstvo zhrnuté do citátu priamo zo scenára: „Ak si môžete vybrať medzi tým, či budete správni, alebo láskaví, zvoľte si byť láskaví“. Tak teda buďme...
Wonder (USA/Hong Kong, 2017, 113 min.)Réžia: Stephen Chbosky. Scenár: Stephen Chbosky, Steve Conrad, Jack Thorne, R.J. Palacio. Hrajú: Jacob Tremblay, Owen Wilson, Izabela Vidovic, Julia Roberts, Mark Dozlaw ...

Obyčajná tvár

Autor: Hana Lippová
Zdroj: Kinema