Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
08. 09. 2017

Out

OutKoprodukčný debut slovenského režiséra Györgyho Kristófa Out mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Uviedli ho v sekcii Un Certain Regard, ktorá už v názve avizuje, že divákom predstaví jedinečné filmárske pohľady na svet, v ktorom žijeme.

Film Out toto zadanie vlastne dokonale napĺňa. Režisér sa v ňom inšpiruje reálnymi nešvármi chudobného východoslovenského regiónu, z ktorého aj sám pochádza. No svojmu hrdinovi dáva druhú šancu v ďalekej krajine, kam ho, zdá sa, život zavial celkom náhodne. Alebo že by do Litvy dorazil práve preto, aby tu konečne naplnil svoj pravý osud..?
Päťdesiatnik Ágoston zo dňa na deň prichádza o robotu a s ňou aj o istoty. Ale tiež o stereotyp vedomia, že bude každý z nasledujúcich dní vyzerať presne tak, ako ten predošlý. Bez štipky sebaľútosti sa po krátkej fáze ničnerobenia chopí novej šance a vyrazí za prácou do ďalekej Litvy. Sám, neistý a zraniteľný, ale aspoň k moru, ktoré napriek tomu, že je zanietený rybár, ešte nikdy nevidel. Rozlúči sa s manželkou aj dospelou dcérou, ktorá mu nové životné „dobrodružstvo“ dokonca trochu závidí. Smelo vyráža do neznáma.
KINEMAVIDEO4317.
S novou prácou však už od začiatku nie je všetko v poriadku. Agentúra, na ktorej farebný prospekt naletel, ho sprosto podviedla, v cieli ho žiadna kvalifikovaná pozícia nečaká a len horko-ťažko zháňa špinavú drinu v lodenici. Jazyková bariéra všetko komplikuje, vôkol nie je nikto, s kým by mohol zahnať samotu. Je votrelec v cudzom svete, drží sa tam zubami-nechtami, hoci tam preň, zdá sa, nič nie je. Navyše, rodina doma akoby naň v okamihu jeho odchodu celkom zabudla. A tak keď onedlho stráca aj tú mizernú prácu v dokoch, Ágoston sa odovzdane oddáva náhodnému toku udalostí...
Out je vlastne také svojsky optimistické road movie. Odpicháva sa síce od temného sociálno-realistického javu (nezamestnanosť, rodina rozbitá kvôli ekonomickej zaostalosti regiónu), ale miesto toho, aby sa plácal vo frustrácii a bezvýchodiskovosti vzniknutej situácie, nachádza v nej film pre svojho hrdinu zaujímavú príležitosť.

Ágostan vlastne s výpoveďou dostal šancu podniknúť veci, ktoré by za normálnych okolností už asi nikdy neurobil. Poriadne sa opiť, vyraziť si s neznámou ženou, ráno sa zobudiť a rozmýšľať, čo s načatým dňom… Na vrchole rebríčka snov tohto priam hemingwayovského snílka ale stojí túžba uloviť konečne nejakú poriadnu rybu.
Ágostanovu cestu skríži celá plejáda podivuhodných postavičiek. Všetko sú to archetypálne karikatúrky východoeurópskeho koloritu a pôsobia humorne aj tragicky zároveň. Sú ďalšími čriepkami do mozaiky podivného spoločenského vákua, ktoré na okraji zjednotenej, ale nevyváženej Európy dneška vzniklo. A tiež zdrojom absurdného humoru. Niekedy sa ale zdajú byť za vlasy, hádam, pritiahnuté až príliš – extrémne bizarnosti s obrazovou aj dejovou melanchóliou filmu kontrastujú až do tej miery, že chvíľami pôsobia samoúčelne. Každá z týchto šialených persón ale napokon do scenára predsa len prináša aj svoju štipku pravdy či dokonca hĺbky.

Je príjemné vidieť, ako sa (pôvodne študentský) film odvážne pohybuje nad zažitými škatuľkami a mimo predkreslených šablón. Kristóf neváhal bok po boku postaviť hlbokú ľudskú drámu s uleteným humorom; dlhé zábery modrého horizontu nad morom striedajú bizarné výjavy naháčov pri bare; kým v jednej scéne nás uzatvára do štyroch stien jasne predvídateľného zvratu (chľastačka u miestneho vagabunda), v inej na nás film prehovára v náznakoch, obrazoch a neurčitkoch. Asi je to ale nakoniec práve ten eklektizmus, ktorý celkový dojem z tejto netradičnej filmovej odysei trochu zneisťuje.
Pár bodov k dobru si film určite zaslúži za herecké obsadenie – výbornému Sándorovi Terhesovi šikovne sekundujú Éva Bandor, Judit Bárdos či Guna Zarina vo vedľajších úlohách.
Out (Česko / Maďarsko / Slovensko, 2017, 88 min.)Réžia: György Kristóf. Scenár: György Kristóf, Eszter Horváth, Gábor Papp. Hrajú: Sándor Terhes, Éva Bandor, Judit Bárdos, Ieva Norvele Kristóf, Guna Zarina, Viktor Nemets, Ieva Aleksandrova – Eklone, Tibor Gáspár...

Out

Autor: Hana Lippová
Zdroj: Kinema