Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
07. 01. 2017

Ozzy

OzzyNový rok, nový animák. A odlišná produkcia od menšieho štúdia, najprv miesto vzniku a potom tie kvality. Španielsko-kanadský pôvod znie ako kultúrny guláš; na výsledku ťažko badať rozdiely medzi dvomi náturami a zapadá skôr do typickej škatuľky lacnejšieho béčka, ktoré brázdi kinosály tam, kde distribútor cíti šancu pre dobré načasovanie či vhodnú tému. A chlpáči majú tendenciu zaujať vždy!

Rovnomenný hrdina žil ideálny život – výborná rodina, sympatickí rodičia i deti, nič mu nechýbalo. Lenže família sa má presťahovať na opačný koniec sveta a Ozzy dostal stopku. Nová nádej skrsne po príchode do idylickej Modrej zátoky, má to byť jeden z naj hotelov pre psov. Pod peknou pretvárkou sa skrýva psie väzenie, ktoré dokonca vybraní havkáči aj riadia. Ozzy si rýchlo nájde nových kamošov a tvoria jasný plán – ako odtiaľto ujsť!
KINEMAVIDEO4170.
Pri lacnejších animákoch sledujeme aj vybraný štýl. Z hlavných línií akčný-komédia si tvorcovia vyberajú a buď idú po dynamickej, kde pútajú nasadením postavičiek alebo volia zábavu, kde sa môžu deti rehotať. (Komerčne zväčša platí, že komediálny animák vyhrá, a bola by škoda nemať aj druhé.) Ozzy je sčasti chameleón, chce naplniť obe kategórie. Je to náročná úloha, mixovať štýly nie je ľahké. Stavíte na iný druh animácie, hrdinov i skladbu – a máte inú misiu.
Nechať akčných hrdinov sekať vtipy, hýbať sa ako v groteske? Humor sa ľahko navodí, ale skúsiť komické postavičky vložiť do napínavej schémy? To je náročnejšie. Ozzy preto v prvej tretine chce byť najmä vtipný a rodinný, až potom zavelí do akcie. Vo väzení naberie tmavšie kontúry v rozprávaní, aj nálade. A pripravuje sa na druhú polovicu, kde by mala nastať poriadna akcia a tematická švanda.

Európske i africké animáky radi parodujú populárne filmy a Ozzy nie je výnimka, viď. podtitul Rýchlo a chlpato. Prirodzene sa natíska otázka, koľko detí má poznať ikonický hit Rýchlo a zbesilo, no starší majú asi Vina Diesela a jeho bandu napozeranú, aj rodičia, má to byť stávka na istotu. Keď si zoradíte očakávané archetypy i dejové momenty, prídu všetky. Náš hrdina je odhodlaný a čo mu chýba, nahradí odvahou. Nájsť si nových kamošov nebude problém, ako sympaťák si bandu postaví – a v nej tí veselí, nervózni i svedomití. Proti nim ostrí dozorcovia i krutý majiteľ miesta.
Tvorcovia pomocou animácie a rás psov jasne nahrávajú štylizácií – dobermani majú nárok byť namosúrení, huňáči dostanú skôr priateľskú náturu a malí robia veľké činy. To sa naplní do bodky, na Ozzyho môžu prísť menší diváci a zväčša im netreba vysvetľovať, čo sa deje.

Na jednej strane je to plus, pokiaľ akceptujete tému, temnejšie stránky (väzenie, občas smutná chvíľa). Na druhej je to občas nuda a všetko ide podľa zabehnutých koľají: idylka-hotel-väzenie-noví kamoši-útek-naháňačky. V celej dĺžke sa nenájde prakticky žiadny moment, ktorý by vás vytiahol zo sedadla a nechal uznanlivo kývať hlavou, že to je dobré alebo to som nečakal. Fungujúca šablóna sa nezaprie. Dve malé pozitíva – trvá to 91 minút a slovenský dabing nie je márny.
Ozzy nám ukazuje pokračujúcu sériu lacnejších animákov so schematickým fungovaním. Staviť na klasiku, sparodovať ju, hodiť pár postavičiek a predvídateľný dej. Niekomu to stačí, v celom žánri to vystačí na priemer. V čase, keď ani veľké štúdia (Trollovia, Spievaj) nevedia vyhnať kvalitu nad štandardnú latku, to budú mať tieto menšie filmy ešte ťažšie.
PS – Milovníci havkáčkov si môžu pripočítať asi pol boda.
Ozzy (Španielsko, 2016, 91 min.)Réžia: Alberto Rodriquez, Nacho La Casa. Scenár: Juan Ramón Ruiz de Somavía. Hrajú: Guillermo Romero, Dani Rovira, José Mota....

Ozzy

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema