Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
16. 05. 2017

Pád

PádUž ste si mysleli, že Twilight éra nám nadobro prešla a kým nenadíde nová generácia divákov i filmárov, v kinách sa neobjavia podobné filmy. No na poličkách knižníc či regáloch kníhkupectiev stále čaká veľa kníh na potenciálnu adaptáciu. Pád prináša osudom skúšanú hrdinku, nové prostredie, aj trošku mystiky s Bohom či Luciferom, no na odštartovanie série to zrejme tento raz stačiť nebude.

Lucinda Price prichádza na neobyčajné miesto. Jej úlohou je príprava na univerzitu, no nedorazila na obyčajnú internátnu školu. Združujú sa tu záujemcovia z istých rádov, súčasne veľmi problémoví žiaci, ktorých sem poslal súd alebo psychiater. Aj Luce si sem nesie bremeno, keď bola spojená so smrteľným požiarom, pri ktorom zahynul jej priateľ.
Postupne zistí fungovanie školy, no jej prvotné zaradenie na tretie poschodie neveští nič dobrého. A keď začne spoznávať spolužiakov, okrem jednej kamošky narazí na záhadnú partiu či vyslovene vyšinuté typy. Je možné, že škola schováva viac ako len lákavé historické miesta, pekný bazén a štýlové učebne? A ak áno, čo to bude znamenať pre ňu?
KINEMAVIDEO4308.
Pád je knižná séria od Lauren Kate. Začala ju písať už pred 10 rokmi a prvý diel vyšiel ešte v roku 2009, film si dáva relatívne načas. Sedemročný rozdiel má chybičku v tom, že ak niekto knihy žerie, čítal ich dávno – a neznalec stojí pred úlohou zistiť, že o čom séria je a aké mystérium to chce načrtnúť. Fakt je, že vďaka angažovaniu režiséra Scotta Hicksa (kedysi natočil oscarovú nádej Shine či známu komédiu Iba na objednávku s Catherine Zeta-Jones) sa mu to časť filmu darí a potom sa mu snaha rozpadáva.
Opäť a znova budeme musieť pripísať nekonzistenciu predlohe. Zrejme nie príliš vypísaná autorka ešte zvláda nastoliť mystérium a uviesť postavy, no keď sa majú pustiť do riadneho deja, narazí na problém. Cítiť ho aj pri filmovej adaptácii, ktorá pôsobí skôr ako pilot k väčšiemu seriálu (napr. Upírske denníky), nie ucelený film. A pokiaľ by išlo o zlepenie dvoch 45-minútových dielov (tak film totiž pôsobí), prvý má celkom dobrý potenciál, no druhý rozbíja získané body a rýchlym tempom ich stráca.

Pretože na začiatku dokážeme bádať. Prečo sem hrdinka prišla? Čo sa deje so záhadnými spolužiakmi? Prečo má na ňu niekto zálusk a iný sa jej vyhýba? Áno, vzniká trojuholník, čo by sa nestratil v šestákovej literatúre či červenej knižnici, no akýmsi spôsobom veríme, že aj žoviálny kamoš, čo blicuje na káve, aj ten odopieraný búchač z bazéna dokáže hrdinke pomútiť hlavu.
Nekoná sa žiadne repete Team Jacob a Team Edward, našťastie, romantika skôr v tlmenej rovine, no diváčky sa môžu rozcítiť, lebo režisér úmyselne šupne oba typy scén pre randiace dvojice – slečnám spomínaného plavca a ochotným mužom v sále aj vnadnú hrdinku (ale kroťte očakávanie v súlade s prístupnosťou).
Oveľa pestrejšie by mohlo vypáliť mystérium, no lepšie sú otázky ako poskytované odpovede. Sladká nevedomosť v prvej polovici a pomalšie odkrývanie zaberá lepšie ako vysvetľovanie v druhej. Dočkáme sa istých odpovedí (a čo nie, musíte si dočítať alebo zistiť z fanklubu), no keďže ide iba o prvý diel knihy, sú skôr parciálne, navyše aj s rádoby nastoleným koncom, takže veľa uspokojenia neprinesú. Navyše niektoré momenty sú na hrane banality a naivity.

No film si odnáša aj pár pozitívnych bodov. Prvá polovica má dobrú atmosféru. Kamoška Penn pôsobí neraz ako paródia na archetypy žánru, čím prináša trošku humoru (zhatí ju keď sa začne správať rovnako ako ostatní). Tá troška mystéria nie je márna a hrdinka je 60 minút sympatická; keď nevie, o čo ide. Keď sa odhodlane chce stať rebelkou alebo zapojiť do mystery koloritu, škrípe to.
Aj tak dávam plus za obsadenie Addison Timlin, pretože väčšinu času sledujeme iba ju a hocijaká iná slabá herečka by mohla výkon odfláknuť a to by sme sa záverečných titulkov rýchlo nedočkali. Malý bod za tempo.
Všetko ostatné je skôr kópia iných tínendžérskych pokusov a filmových adaptácii knižiek, čo chceli po Twilighte zahviezdiť. Filmová dvojka tu asi nevznikne, štart série je príliš mdlý.
Fallen (USA/Maďarsko, 2016, 91 min.)Réžia: Scott Hicks. Scenár: Michael Arlen Ross, Kathryn Price, Nichole Millard. Hrajú: Hermione Corfield, Addison Timlin, Jeremy Irvine

Pád

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema