Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
19. 05. 2011

Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách

Piráti Karibiku 4: V neznámych vodáchPôvodná trilógia Pirátov Karibiku skončila, Will doplával naspäť k Elizabeth a viacerým divákom ostal po finále na Konci sveta len rozpačitý pocit. Kam ďalej so sériou? Zmena režiséra i obsadenia si vyžaduje pozornosť – adaptácia knihy o ceste za prameňom mladosti vzbudzuje očakávania. Nový príbeh Jacka Sparrowa však začína prekvapivo na súši, presnejšie v Londýne. Údajne je vo väzení, čaká na súdny proces a záujem má o neho Jeho veličenstvo. Narobí riadnu paseku, ešte sa niekto omylom za neho vydáva, ale cieľ je jasný – nájsť loď i posádku. Prameň mladosti hľadajú už iní a nebol by to Jack s mapou, ktorý by za postupne do tejto naháňačky nezapojil. Do cesty sa mu však dostáva stará známa láska Angelica, zlovestný pirát Blackbeard a vrátil sa aj Barbossa.


Štvorka Pirátov má scenár, ktorý neťaží z vlastnej prekomplikovanej mytológie sužujúcej občas druhý a výrazne tretí diel, no priamejší príbeh, kde niekoľko posádok hľadá prameň. Zabezpečená je kontinuita série, absenciu ostatných postáv si vôbec neuvedomíte a nové sú zaujímavé. No nie výnimočné – Blackbeard je vykreslený na chvíľu a hoci má skvelý nástup, potom záujem oňho takmer opadne. To Angelica sa scenáristom celkom vydarila, pretože otvárajú nové možnosti aj pri samotnom Jackovi. Po prvýkrát sa rysuje u neho troška milostnej línie a vhodne rozširuje jeho charakter. I Johnny Depp pochopil, že treba už z ex tempore ubrať, samoúčelných scénok ubudlo a niektoré sa našťastie vybili už v traileri. Penelope Cruz odvážne zastúpila ženský part, McShane až tak veľa priestoru nemá a Geoffrey Rush zábavne kľučkuje so svojou postavou.

Autorom sa teda podarilo napísať celkom dobrý scenár, občas trošku komplikovaný, inokedy zase priamočiary, hlavne že sleduje jednotnú líniu Prameňa mladosti a strieda posádky, čo sa za ním plavia – každá má iný cieľ, čo najmä pri Španieloch vo finále prekvapí. Ale prekvapení je v celej stopáži celkovo málo a občas sa mi zdá, že štvrtí Piráti sú podozrivo nevýrazní. Svojou réžiou!Rob Marshall má za sebou jeden vizuálne príťažlivý film (Gejša) a na ňu nedokázal nadviazať. Jeho Piráti nemajú šmrnc, niekedy ani poriadnu náturu. Na úvodný part v Londýne som sa tešil, ako sa tvorcovia pohrajú v metropole, no naháňačky či slovné súboje nie sú napínavé. Ani prvé minúty na mori nezaujmú – až príchod Blackbearda. Potom sa film vyšvihne na svoje maximum: scéna s morskými pannami je premyslená, skvelo aranžovaná, napínavá, má nové postavy, humor i akciu. Bohužiaľ, len táto časť nedokáže zachrániť 137-minútový kolos. Vzápätí sa zase ide do džungle, morská panna a misionár majú malú zaujímavú líniu a sú to celkom originálne postavy, ale na plátne sú cca 15 minút. A najviac zamrzí, že Piráti 4 nielenže majú málo zapamätateľných scén, chýba im poriadne finále. Žiadny pochod skeletonov, útok Krakena či námorná prestrelka. Akosi absentuje odmena za dvojhodinové putovanie k prameňu... Možno je to tým, že každý pirát hrá svoju záškodnícku hru a chýba poriadny záporák, ktorý by vzbudzoval rešpekt ako kedysi Davy Jones – Blackbeard je skôr na polceste. Akoby Marshall nevedel nájsť svoj vlastný štýl, s výnimkou morských panien sa bál improvizovať, a tak len opisoval scény z minulej trilógie.

Aj vizuál je celý čas chudobnejší príbuzný. Kvôli nižšiemu rozpočtu i počtu ideí, ktoré Marshall doniesol. Už bežné zábery na plávajúce lode mu idú ťažko, iná akcia je často fádna. 3D je sotva v tretine stopáže a je takmer nepovšimnuteľné. Jediný, kto si odviedol svoju prácu na sto percent, je Hans Zimmer. Servíruje parádny soundtrack, mieša známe motívy s novými a gitarové duo Rodrigo a Gabriela mu krásne varíruje ústrednú tému v závere.Dobrá správa na záver je, že Piráti sa odrazili od konca sveta a V neznámych vodách sú lepším filmom. Do špičky série však majú ďaleko, cítiť vyčerpanosť série a opäť sa žiada nový režisér. PS – Na Kineme nám pri striedaní autorov vznikla menšia nezrovnalosť, že štvrtí Piráti sú podľa mňa lepší film ako trojka, no majú nižšie hodnotenie. Pre celistvosť dodám moje hodnotenie filmov v sérii - 9, 8, 5 a 6. To aby ste si mohli prípadne porovnávať svoju škálu s recenzentskou.Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (USA, 2011, 140 min.)Réžia: Rob Marshall. Scenár: Ted Elliott, Terry Rossio. Kamera: Dariusz Wolski. Strih: David Brenner, Michael Kahn, Wyatt Smith. Hudba: Hans Zimmer. Hrajú: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush, Stephen Graham, Judi Dench, Gemma Ward

Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema