Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
25. 05. 2017

Piráti Karibiku: Salazarova pomsta

Piráti Karibiku: Salazarova pomstaTretí diel Pirátov Karibiku končil sľubne: epickou kliatbou, efektným záberom do diaľav a Zimmerovou burácajúcou hudbou. Štvorka bola skôr priemerne dobrodružstvo, len mala pár dobrých prvkov. Autori ju veľmi nereflektujú, päťka nadviaže na Lietajúceho Holanďana, jeho zúboženého kapitána a prísľub chlapca, že sa ho pokúsi zachrániť.

Drobcom je Henry Turner, syn Willa a Elizabeth. Roky slúži na výpravách až sa dostane k Salazarovi, mŕtvemu kapitánovi v Diablovom trojuholníku; túži po otvorenom mori a pomste Jackovi. Henry má odovzdať správu, tiež hľadá Sparrowa (kvôli známemu kompasu), no kríži si cestu s fešandou Carinou. Tá zviera v rukách denník so súhvezdím, no všade ju značia za čarodejnicu. Na ostrove sv. Martina sa stretáva trio Jack-Henry-Carina a vyrazí na výpravu za Poseidonovým trojzubcom, čo má lámať kliatby.
KINEMAVIDEO4045.
Expanzia univerza úspešne pokračuje a Salazarova pomsta uvádza do diania nové postavy, výborne ich prepája s existujúcimi. Odohráva sa na súši i na vode, nebojí sa načrieť do ďalšej mytológie a nedala sa opiť ohromnou stopážou. Záporák je výborne vykreslený a mytologický predmet má šmrnc! Starí známi sa vracajú, no pozitívna správa pre všetkých, čo sú otrávení výkonom Johnny Deppa: je ho tu podstatne menej a už keď je využitý, má relatívne dobrý pomer vydarených a slabších vtipov.
Scéna s gilotínou je parádna a štartuje čoraz lepšiu gradáciu, prvé vyplávanie lode s domino efektom má fajn gag a dokonca ani mladá verzia nie je iba víťazstvom trikov, ale vhodne zapadá do celkovej mozaiky. Návrat hlási aj Geoffrey Rush ako Barbossa, hoci až v neskoršej fáze, no o to výraznejšie!

Veľkým plusom je duo nováčikov, hoci nie sú výrazní po hereckej stránke a spočiatku si na nich treba zvykať. Henry Turner najprv vráti šmrnc staršej trilógie, aby potvrdil dobrý tandem s Carinou – nejde iba o romantiku, ale o to, že sú dobre vkliesnení ku starým známym, čo úspešne podčiarkuje ťah v sérii. Kaya Scodelario nesie nový prvok (študovanú ženu), aký sme ešte nemali. Nielenže snaha o hodinárstvo a astronómiu vedie k dobrým verbálnym výmenám medzi tupými pirátmi, ale prepojenie s jej cieľom i samotným trojzubcom sú prospešné pre dobrodružstvo. V niečom pripomínajú Willa a Elizabeth – u Henryho je to ako potomka v poriadku, u Cariny prekvapivé až osviežujúce.
Sila série rastie so záporákom – Javier Bardem ako Salazar je výborný typ. Sám nesie vlastnú tragédiu hnanú zúrivosťou (rozprávanú v efektnom flashbacku za polovicou) a jeho mŕtva banda vyzerá úžasne – niekomu chýba pol hlavy, iným časť tela a efekty sa posunuli od prvej časti. A osobne vítam v dianí aj civilné snahy – keď sa britská posádka pustí do súboja o trojzubec, aby ovládla moria. David Wenham (starý dobrý Faramir) tu predvádza odhodlaný typ, ktorý nemá šancu, ale predsa skúša.
Isteže je zápletka akoby vystrihnutá z atrakcie zábavného parku, ale cítiť, že scenáristi ju mixujú pútavo.Práca s artefaktmi nie je samoúčelná, čarodejnice i bájne predmety koexistujú. Zainteresovaných strán je veľa, no vyznáte sa. Tí noví majú šancu prepojiť sa so starými a u niektorých dlho netušíte, ktorá bije, no bude to dobré – jednoznačne platí, že kým sme na suchu, film sa iba rozbieha a možno si dáva dlhšie načas, no prídu aj námorné bitky, zabudnuté ostrovy, nečakané stretnutia.

Dvojica režisérov nórskej drámy Kon-Tiki sa na mori cíti ako doma, scény sú zábavné a akcia im ide. Napínajú nás, vedú k záhade, veľkému finále. Piráti 5 majú výborné tempo, rýchly strih, fajnovú kameru a nájdu si krásne spomalené zábery. Len pri hudbe jednoznačne platí, že to, čo Geoff Zanelli zdedil po Hansovi Zimmerovi (staré motívy Willa a Elizabeth, aj Jacka) vyčnieva nad novými pokusmi. Čo je škoda, pri starších Pirátoch sme netrpezlivo čakali odlišné skladby – a tu príde repete. A dá sa reptať, že séria si musí požičať pár prvkov inde (pomrkáva na Rýchlo a zbesilo, Mojžiša a sčasti Transformers).
Pätka Pirátov zabrala. Pred videním som ju mal fixovanú ako nutné pokračovanie série, teraz sa obnovila viera v ďalšie výpravy a chuť objavovať dobrodružný svet (či spätne mrknúť staré časti). Najkratší diel dokazuje, že trošku menej je viac, pauza pomohla. Chcem vidieť šestku? Prekvapivo áno, opäť s Nórmi na palube!
PS– Piráti 5 v sále SuperScreen využívajú solídne 3D a po prvý raz mal Dolby Atmos vyššiu hlasitosť. Na druhej strane IMAX má inú devízu – formát otvorený na celé plátno, 1,90:1 a vyzerá majestátne. Pri oboch sálach určite pripočítajte k hodnoteniu ďalší bod.
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (USA, 2017, 129 min.)Réžia: Joachim Rønning, Espen Sandberg. Scenár: Jeff Nathanson. Hrajú: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario...

Piráti Karibiku: Salazarova pomsta

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema