Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
14. 02. 2017

Realita

RealitaPamätáte si najšialenejší sen vášho života? Taký ten, z ktorého sa neviete ešte pol dňa spamätať a na tvári kvôli nemu nosíte zľahka vyšinutý úškrn? Uškŕňate sa ešte teraz, keď si naň spomeniete - a tá spomienka vás naozaj baví? Realitu francúzskeho provokatéra Quentina Dupieuxa (alias Mr. Oizo) budete, pravdepodobne, milovať. Názvom sa pomýliť rozhodne nedajte – okolo „reality“ v tom pravom zmysle slova film totiž ani nechodil. Vitajte v bizarnom pletenci nočných môr, z ktorých vás bude, doslova, svrbieť v hlave...

Dievčatko menom Reality so zmesou znechutenia a fascinácie sleduje, ako jej otec pitve práve uloveného diviaka. Je však jediná, kto si všimne, že z vyvrhnutej mrciny okrem mazľavých vnútorností vypadla aj modrá videokazeta. Hoci v tej chvíli nič nepovie ani neurobí, tajomná videokazeta ju už mátať neprestane (a nás veru tiež...). Stalo sa to všetko ale naozaj? Reality totiž nie je len tak hocijaké dievča, ale herečka vo filme, ktorého úvodné sekvencie práve nedočkavo sleduje večne nespokojný producent Marshall. A rovnaký Marshall si už čoskoro vypočuje aj nápad na celkom iný film, s ktorým za ním príde ďalšia z ústredných postáv snímky, kameraman Jason.
KINEMAVIDEO3644.
Po niekoľkých neúspešne vyfajčených mexických cigarách a jednom ohyzdnom fľaku na koberci Jason konečne roztržitému producentovi vysvetlí námet svojho života – sci-fi horor o vražedných televíznych vlnách, ktoré spôsobujú ukrutne bolestivú a neskonale krvavú smrť. Marshallovi sa, ku podivu, nápad veľmi páči – má to však jeden háčik. Skôr, než sa rozhodne film zaplatiť, potrebuje aby mu Jason ukázal, ako presne budú umierajúce obete vo filme jačať. A má to byť krik hodný Oscara!
Zúfalého Jasona čaká niekoľko bezsenných nocí, kedy sa bude na diktafón pokúšať zaznamenať ten najdesivejší krik v dejinách kinematografie. V jeho okolí sa však ešte predsa len nájde aj poľutovaniahodnejšia osoba – moderátor Denis, ktorý takmer príde o rozum aj prácu pre neskonale svrbľavý ekzém - ktorý však okrem neho nikto nevidí! A je tu tiež riaditeľ Realitinej školy Henri, ktorý sa chodí vyspovedať k psychologičke zo svojich šialených snov, len aby vzápätí zistil, že sa mu možno vôbec nesnívali..

Napriek tomu, že poprepletaný vzťahový pavúk hrdinov a dejových línií naznačuje nejaký vyšší plán, nič také radšej od Reality neočakávajte. Nie len, že by ste z jeho bezškrupulóznej absurdnosti mohli ostať sklamaný, ale zároveň by ste prišli aj o roztopašnú radosť a pobavenie, ktoré z nej plynú. Realita síce stojí na pevnom základe paradoxov bdenia, snenia a neschopnosti rozoznať jedno od druhého, predovšetkým je to ale divoká jazda plná prekvapení.
Okrem nepredvídateľných súvislostí, zvratov a rozuzlení k nim patrí aj to, že sa jej prekvapivo zdatne darí balansovať na pomedzí až pohoršujúco bláznivej paródie a surrealistickej psychologickej drámy. Nikdy nie je taká náhodná, aby vám dovolila celkom vypnúť druhú signálnu. Nikdy nie je ani taká domýšľavá, aby ste nadobudli dojem, že ukrýva nejaké hlbšie posolstvo.
Iste, toto nie je film pre každého. A ani ten, kto sa v Dupieuxovej hre na paralelné vesmíry rozmanitých štádií šialenstva nájde sa asi neubráni nejakej tej kritike. Niektoré scény na vás priam dýchnu neriadeným čarom improvizačných súťaží ochotníckych divadiel – a je len na vás, či vám to bude voňať, alebo škrípať pod zubami. Inokedy sa vám možno bude chcieť až zakričať, aby film to či ono aspoň trochu vysvetlil, rozviedol, uzavrel. Ale aj v tom, napokon, spočíva know-how Quentina Dupieuxa – až tak veľmi sa zase nesnažiť. Ak čakáte „lacnú“ satisfakciu v podobe úspešne poskladaného filmového puzzle, tu sa, skrátka, nedočkáte.

Niečo ten dojem anarchistickej bezstarostnosti ale predsa len narúša – alebo, ak chcete, zachraňuje. Realita nezaprie celú plejádu inšpirácií a predlôh, ktorým vo svojich pitoreskných dejových slučkách vzdáva hold. Či už sú to B-čkové horory 80.rokov (náramne živo ich evokuje kŕčovito znepokojivý hudobný podmaz), alebo sofistikovaný surrealizmus à la Lynch (naozaj mu však vzdáva hold, alebo ho skôr paroduje...?).
Za zdanlivo náhodnými žartmi sa tiež ukrýva vcelku trefná satira, namierená najmä na svet konzumnej televíznej a filmovej produkcie – zo strany režiséra Dupieuxa zrejme ide o interný žart, ale jeho pointa iste neunikne ani vám. Na jednej strane vás všetky tieto odkazy môžu pobaviť a potešiť, na druhej strane z nich však predsa len možno vyčítať nejaký ten vyšší zámer. A s tým sa môžu zvyšovať aj divácke nároky. Ustojí Realita, ak ju začneme brať aspoň trošku vážne..? Ak sami sebe dovolíte stráviť 95 minút svojho života v tejto bizarnej spleti snov, z ktorých sa nejde zobudiť, budete možno sami prekvapení, že vás aj takáto skúsenosť dokáže obohatiť. Je to však tak trochu na vlastné riziko...
Réalité (Francúzsko / Belgicko / USA, 2014, 95 min.)Réžia: Quentin Dupieux. Scenár: Quentin Dupieux. Hrajú: Alain Chabat, Jonathan Lambert, Élodie Bouchez

Realita

Autor: Hana Lippová
Zdroj: Kinema