Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
14. 09. 2010

Seriózny muž

Seriózny muž“I haven't done anything.” Zdá sa, že na pokojný a bezproblémový život sa stačí vopchať do šediny nenápadného a poslušného davu. A predsa! Seriózny muž (A Serious Man, 2009) priťahuje pohoršujúce pohľady okolia ako magnet. Najmä, ak mu okolnosti ovplyvňujúce jeho bohabojnú existenciu predhadzujú Joel a Ethan Coenovci.





 Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) prednáša nekompromisnou matematikou podložené fyzikálne zákonitosti na Bloomingtonskej univerzite v Minnesote. Súkromný život mu ale nadeľuje odchýliek od poctivo “prevádzkovaného” pracovno-rodinného fungovania, že by sa jeden zbláznil. Manželka Judith (Sari Lennick) má plné zuby Larryho mantry v duchu “nič som predsa neurobil” a hľadá vzrušenie u Sya Ablemana (Fred Melamed). Larryho brat Arthur (Richard Kind) je mierny pomätenec pátrajúci po vzorci absolútneho fungovania vesmíru. Rodinné židovské tradície navonok patrične dodržiava, ale v súkromí pochopiteľne rebelantsky hanobí, syn Danny (Aaron Wolff), no pokorne očakáva prelomový judaistický rituál bar micva. Aktuálnu dobu šesťdesiatych rokov pripomínajú v úzadí bzučiaci Jefferson Airplane, tajne fajčená tráva a nudizmus Gopnikovej susedy.



Serióznosť Seriózneho muža akcentujú všadeprítomné brady židovských staršín, hebrejčina takmer na každom kroku, úcta k tradíciám a dramaticky nudne vedený život. Gopnikov domček z karát čaká pád. Psychoterapia vzdelaných rabínov nepomáha. Joel s Ethanom voviedli svojho malého slušného človeka do sveta veľkej hry o jablko. Opäť použili konštrukciu nenápadného indivídua zabsurdizovaného vtipne nevhodným okolím.
Coenovci tentoraz “prečítali a spálili” hviezdne herecké obsadenie a Stuhlbargov Gopnik nemôže byť uveriteľnejší. Svoju kožu hrdo nesie na trh, kde ho scenáristické duo nemilosrdne zosmiešňuje a nivočí mu ideály. Uzavretosť židovskej obce dusí nielen hlavnú postavu, ale každého diváka v sále. Na plátne defiluje antimódna prehliadka Bloomingtonu 60-tych rokov, kde sa esteticky schopný objekt objaví až v závere druhej tretiny filmu. Ethan a Joel vo svojom najnovšom filme potvrdzujú svoju povesť tvorcov pedantne budovaného komorného príbehu so všetkými zákonitosťami nadhľadového vtipálčenia im vlastnom. Prevládajúca svetská nátura vyhráva nad dôslednosťou groteskného a úpenlivo neinvazívneho “ničnerobenia”. Sebamenší spoločensky neprijateľný kompromis bezúhonnej duše prináša so sebou dôsledky nebývalých rozmerov. 


Postavy v Serióznom mužovi hádžu Gopnikovi veselo polená pod nohy, ironizujúci kontrast spoločnosti, ktorá “má za ušami”, a úbohej Larryho naivnej serióznosti Coenovci vo svojej snímke vyfarbili dokonalo. Občasná ťažkopádna riedkosť deja je plne v súlade s Gopnikovou náturou –  váhavo pokrivkávajúc sa Larry márne snaží uchopiť odchýlky osudu od svojho dokonalo vypočítaného vzorca životných príčin a následkov.

Seriózny muž

Autor: Zuzana Ondrišová
Zdroj: Kinema