Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
21. 04. 2017

Vlk z Královských Vinohrad

Vlk z Královských VinohradPri sledovaní nového českého titulu Vlk z Královských vinohrad neviete zabudnúť na informáciu, že film je posledným dielom zosnulého českého režiséra Jana Němca. Jan Němec ho stihol síce nakrútiť, ale celej postprodukcii sa venovali už jeho verní spolupracovníci - pomocný režisér Tomáš Klein, dramaturg a producent Jakub Felcman a strihač Josef Krajbich. Konzultáciou v postprodukčnom procese prispela k finalizácii snímky aj režisérova štvrtá manželka Iva Ruszeláková.

Režisér Jan Němec sa preslávil najmä ako výrazný člen zoskupenia, ktoré do dejín svetovej kinematografie vošlo pod názvom československá nová vlna. Šlo o hnutie, ktoré spoločne s inými podobnými skupinami v Európe prinieslo odlišný pohľad na svet prostredníctvom filmového obrazu. Filmy nič neprikrášľovali, nearanžovali, boli plné dlhých improvizovaných dialógov, čierneho humoru a nehercov. K hnutiu patrili napríklad Věra Chytilová, Miloš Forman a Jiří Menzl. V duchu hnutia v roku 1964 Němec nakrútil svoje najvýraznejšie dielo Démanty noci.
KINEMAVIDEO4289.
Vo svojom poslednom filme Jan Němec adaptoval vlastnú knižku Nepodávej ruku číšnikovi, ktorá obsahuje tridsať tri poviedok. Němec v nich ironicky popisuje svoje osobné zážitky a životné omyly. Poviedky zachytávajú autora doma v Čechách, v americkom exile a tiež na festivaloch v Cannes či v Karlových Varoch. Napriek predlohe však film vznikal prakticky bez scenára. Akoby sa režisér aj formálne vracia k zlatým šesťdesiatym rokom českého filmu. Němec vo Vlkovi sumarizuje. Hodnotí svoju kariéru, svoj život. Dá sa povedať – ideálne pre záverečný film. Opona padá, príbeh sa skončil. Ale v kine sa neplače. Prevládajú skôr úsmevy a odbremeňujúci smiech.
Ústrednou postavou je samotný režisér. Jeho svojské alter-ego v mladších polohách stvárňuje talentovaný herec a režisér Jiří Mádl, kým v úlohe staršieho komentátora či skôr rozprávača sa objavuje Karel Roden. Ten uvádza divákov do deja, a informuje ich, aký film sa vlastne rozhodli zhliadnuť. Postava, ktorú vo filme spomínaní herci stvárňujú či komentujú, pôsobí mierne egocentricky až narcisticky.

Jan Němec vyznieva vo filme ako človek, ktorý je zameraný viac na seba a ktorý túži len po sláve a peniazoch. Jeho osobnosť tak spoznávame mimoriadne originálnym spôsobom - mozaikovite, prostredníctvom dvoch hercov. Jeden režisérovo zvláštne správanie priamo stvárňuje – Jiří Mádl, druhý kladie nahlas otázky, ktoré pri sledovaní filmu pravdepodobne naskakujú každému divákovi.
Vo všetkých scénach ostáva Mádl štylizovaný rovnako aj napriek tomu, že dej sa neodohráva v rovnakom čase. Niektoré scény sa domnelo odohrávajú v roku 1968 na francúzskom filmovom festivale. Ich domnelosť je však zámerná. V niektorých obrazoch sa kamera od protagonistov dokonca vzdiali, čím majú diváci možnosť vidieť aj kulisy, ktoré konkrétny výjav vytvárajú.
Filmový príbeh zámerne nedrží pokope. Akoby to bol len prúd myslenia inšpirovaný režisérovou tvorbou a životom. Všetky zvolené prvky zodpovedajú filmu, ktorý možno nazvať filmovou esejou. Technicky ide o skladačku rôznorodých mini epizódiek. Niektoré sú vážne, ako napríklad vyšetrovanie na polícii, iné zasa viac humorné. K tým veselším patria scény, v ktorých sa Mádl snaží napodobniť režiséra alebo vyšetrovanie scény, v ktorých absurdnosť niektorých otázok naozaj zabaví. Nakrúcalo sa v Prahe, New Yorku a tiež v Kalifornii.

Ako ucelený klasický film diváci snímku Vlk z Královských Vinohrad vnímať nebudú, keďže nespĺňa bežne vnímané kritéria filmu. Na pomery dnešných produkcií je pomerne krátky, trvá len niečo cez hodinu. Dielo je však napriek tomu skvelým príkladom, ako sa za málo peňazí dá spraviť „veľa muziky“.
A prečo sa film volá práve Vlk z Královských Vinohrad? Vraj to má byť zámerná ponáška na populárny a súčasne kontroverzný film amerického režiséra Martina Scorseseho Vlk z Wall Street v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom. Jan Němec tvrdil, že sa cíti sám, ako by bol českým DiCapriom. Pripomína ho najmä svojím správaním. Či je to tak alebo aj nie, Jan Němec ostane v hlavách filmových fanúšikov zapísaný svojou originálnou tvorbou. Bez obáv môžeme do nej zaradiť aj jeho posledný film.
Snímka Vlk z Královských Vinohrad mala na Slovensku slávnostnú premiéru počas 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Od 20. apríla je už aj v oficiálne slovenskej kinodistribúcii.
Vlk z Královských Vinohrad (Česko/Francúzsko/Slovensko, 2016, 68 min.)Réžia: Jan Němec. Hrajú: Jiří Mádl, Karel Roden, Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Gabriela Míčová, Markéta Janoušková, Jiří Menzel, Jiří Bartoška a ďalší...

Vlk z Královských Vinohrad

Autor: Barbora Gvozdjáková
Zdroj: Kinema