Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
11. 11. 2017

Všetko najhoršie

Všetko najhoršieVšetko najhoršie má už z prvej ukážky jasnú premisu a ani celý film ju nezradí – je to svieži mix Na Hromnice o deň viac a Vreskotu. Znie to na počutie bizarne, skĺbiť skôr tajomnú komédiu s hororom, no niektoré spoločné menovatele (záhada princípu, neznáma identita vraha) idú celkom dokopy. Ešte si pripočítajte body za slušnú réžiu, sympatickú hrdinku a celkovo neopozerané tváre – a choďte na to.

Misia pre Tree zdanlivo jednoduchá: v narodeninové ráno sa zobudí na cudzej izbe (na chlapčenskom intráku), štartuje späť do budovy svojho sesterstva, absolvuje rutinný deň (prednáška, obedná porada) a k večeru sa chystá na ďalšiu párty, až ju raz niekto v maske zabije. Lenže nezomiera, ale budí sa zas u neznámeho chlapca (neskôr zistíme jeho meno – Carter) a prežije rovnaký deň znova, žiaľ, aj s nie dobrým koncom a čepeľou noža v črevách. Repete – a prežíva ho znova. Od istej reprízy sa snaží prísť na identitu vraha a pokúša sa dožiť iného zajtrajška. Ako zastaviť cyklus? A stačí vydržať do polnoci?
KINEMAVIDEO4449.
Na Všetko najhoršie je zaujímavé, že veľkú časť scenára poznáte dopredu. Resp. prvú verziu dňa, čo ste videli v ukážke alebo popise filmu. Oveľa pútavejšie budú samotné variácie, práca autorov s inými dňami i snaha prepojiť jednotlivé opakovania cez postavu hrdinky. Svet i predmety štartujú nanovo, jedine ona prechádza akoby do ďalšieho levelu posilnená o znalosti minulých dní ako miesta alebo spôsoby, kde a ako zomiera. Že sa naučila postupnosť určitých banalít okolo, to je vítaný bonus, no ak ide o jej nadchádzajúcu smrť, prichádza na nečakaných miestach i celkom pravidelne.
Preto nás zaujímajú na koncepte viaceré veci. Napríklad, že sa pamäť hrdinky neresetuje, ale prenáša do ďalších dní. To je fajn pri tvorbe zoznamu podozrivých: nemôže si ho držať na papieri či v mobile, no každý deň si môže urobiť nový a vyškrtnúť neosvedčené tipy. Alebo postupná znalosť – už keď sa dá zistiť, že o určitej minúte sa niečo stane, dá sa to využiť vo vlastný prospech. Prvú polovicu filmu tvorí oťukávanie so situáciou a variácie sú najdlhšie, cca 15 minút. Podobne ako Tree, aj my zisťuje, kde a kedy čo nastane. Neskôr sa dá prežiť trošku dlhšie a dostať sa v dni ďalej, no stále to nestačí.

Film osciluje medzi ľahším tónom (sú tu prosté dialógy, jednoduchý študentský humor) a napínavým trilerom, kde sa bojíme o Tree: dostať nôž do brucha je bolestivé v každej iterácii a budované napätie dosahuje slušnú úroveň Vreskotov. Občas pomalá scéna, kde čakáme, kde na nás vybafne maskovaný zabijak, inokedy rýchla kamera upaľujúca s našou pozornosťou vpred.
Šikovný strih na druhej strane podporuje prostredná koláž niektorých variácií, ktoré nemusíme prežiť v celej dĺžke, ale zobrať si z nej to najdôležitejšie. Výsledok je výborný – deň po videní filmu si viem predstaviť celý deň Tree s detailmi a počas sledovania filmu ma vôbec nenudili.
Zatiaľ čo mechanizmus opakovania dní sa veľmi neanalyzuje (skrátka sa deje), v druhej polovici si už začíname naplno sami spisovať zoznam podozrivých a dumať, kto by teda mohol Tree chcieť zabiť. Po hodine sa rysuje jedna postava, ktorá dáva zmysel a môže byť aj slepou cestou – a tento pocit tiež zažijete viac ráz. Scenáristi vás zobrali ďalej, ponúkli udičku, no nemusí byť ešte posledná. Gradácia i finálne rozuzlenie je veľmi uspokojivé, hoci pár divákov si možno správne tipne už v polovici.

Všetko najhoršie má sympatický casting na čele s Jessicou Rothe, ktorá má síce už tridsať, ale do roly Tree sa celkom hodí a prepína módy medzi samoľúbou študentkou, pookriatou dcérou či odhodlanou babou, čo nechce zomrieť. Z plátna sa takmer nevytratí, takže si na ňu treba zvyknúť, hoci najprv v nej budete vidieť tuctovú vysokoškolskú pipku a ku koncu mladšiu verziu Rachel McAdams.
Ale funguje to. Premisa Hromnice krížené s Vreskotom nesklamala, tvorcovia ju dobre uchopili a na hodinku a pol parádne vyťažili. Sú tu nejaké archetypy, občas tuctové momenty, no inak to zaberá na diváka ako má. Za menej ako päť miliónov parádna investícia a pekný horor na jeseň.
Happy Death Day (USA, 2017, 96 min.)Réžia: Christopher Landon. Scenár: Scott Lobdell. Hrajú: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine...

Všetko najhoršie

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema