Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 15.2. -21.2. 2016

15.02.2016

20:25 Muž z Ria (L'Homme de Rio), Francúzsko, 1964, Dobrodružný/Komédia/Romantický, (Jednotka)Francúzsky dobrodružný film Muž z Ria rozpráva o neuveriteľných dobrodružstvách mladého vojaka Adriena Dufourqueta, ktorý prichádza na týždennú dovolenku do Paríža za svojou snúbenicou Agnes. Tú však unesú tajomní muži, pátrajúci po troch soškách, jediných pamiatkach na stratenú civilizáciu Maltékov. Tie sú zároveň aj kľúčom k bájnemu pokladu. Adrien začne okamžite únoscov prenasledovať, pričom ich stopy ho najskôr zavedú do Ria de Janeira, až sa napokon ocitne v hlbinách brazílskych dažďových pralesov. Jedno dobrodružstvo strieda druhé a hlavný hrdina sa neustále ocitáva v životnom nebezpečenstve, z ktorého sa mu darí uniknúť vždy na poslednú chvíľu. predchodca Indiana Jonesa
21:45 Goyove prízraky (Goya's Ghosts), USA/Španielsko, 2006, Historický/Životopisný, (ČT2)V roku 1792 prichádza Goya na španielsky kráľovský dvor, aby sa tam stal dvorným maliarom. Katolícka cirkev v tom období v Španielsku opätovne upevňuje svoju moc obnovením svätej inkvizície, na čo doplatí Goyova múza Inés, ktorú vinou otca Lorenza odsúdia vo vykonštruovanom procese z kacírstva. Po mnohých rokoch sa Goya zoznámi s prostitútkou Alicou, vďaka ktorej sa dozvie celú pravdu o Inés a otcovi Lorenzovi. Formanova životopisná snímka však primárne nesleduje individuálne príbehy jednotlivcov, ale poukazuje na princíp vlády ideológií, utápajúcich sa po stáročia v propagande a neznášanlivosti. Jedna totalita akurát vytlačila inú totalitu, história sa zopakovala a beštie v ovčom rúchu iba prevliekli kabáty.
22:15 Najdlhší deň (The Longest Day), USA, 1962, Historický/Vojnový, (Prima MAX)Krátko pred vylodením spojeneckých vojsk v Normandii už v severnom Francúzsku netrpezlivo čaká odbojové hnutie i civilisti na oslobodenie spod nemeckej nadvlády. V napätí sú aj nemecké vojská, ktoré zatiaľ nevedia kedy a kde k invázii dôjde. Chystajú sa však pripraviť spojeneckým vojakom ten najdlhší deň v ich živote. Zatiaľčo na druhej strane kanála lamanšského prielivu sa pripravuje vylodenie, nemecké velenie sa márne snaží získať povolenie na presun záložných pancierových divízií na pobrežie. Až pri pohľade na obrovské množstvo lodí sa začína formovať obrana, ale medzitým sa už spojenecké jednotky vyloďujú na pláži Omaha. Trojhodinový vojnový epos je súčasne oslavou hrdinstva jednotlivcov i dôkladným zobrazením veľkej historickej udalosti, pričom si vypomáha znesiteľným pátosom i humorom.
22:40 Svadba (Wesele), Poľsko, 1973, Psychologický/Dráma, (Dvojka)Hlavnými hrdinami filmu sú účastníci vidieckej svadby, ktorých tvoria nielen prostí vidiečania, ale aj intelektuáli a mešťania z Krakova. S pribúdajúcim množstvom spotrebovaného alkoholu ich začínajú prenasledovať prízraky slávnych postáv poľských dejín a trauma z neschopnosti vymaniť krajinu spod diktatúry. Pre filmový prepis tohto ironického portrétu poľskej spoločnosti, za ktorý režisér Wajda získal ocenenie na filmovom festivale v San Sebastiane, boli využité pôvodné verše a výrazná obrazová symbolika.

16.02.2016
21:10 Europa Europa (Hitlerjunge Salomon), Nemecko/Fran./Poľsko, 1990, Historický/Vojnový, (ČT Art)Mladý židovský chlapec Sally, ktorému sa podarilo prežiť stalinistickú prevýchovu, sa po dramatických okolnostiach najskôr pridá k wehrmachtu a následne sa stane nádejným adeptom Hitlerjugend v elitnej nacistickej škole. Sally je svojim spôsobom ,,antihrdina", hoci jeho jedinou snahou je snaha prežiť. V okamihu, kedy by sa Sally aj chcel prejaviť ako individualita a odhodlať sa k činu, vždy zasiahnu veľké dejinné udalosti a totalitný režim. Sallyho neuveriteľné životné etudy, boli inšpirované osudom Salomona Perela,ktorému sa v priebehu 2. svetovej vojny podarilo uniknúť nacistickej perzekúcii vďaka tomu, že se vydával za jedného z nich.
21:45 Zámek v Čechách, Česko, 1990, Dráma, (ČT 2)Práve v deň oslavy svojej šesťdesiatky, je starnúca grófka z Lansdorfu a zo Scheinbergu, Elizabeth Anna Maria Lansdorfová, donútená opustiť svoj zámok. Nová robotnícka vláda chce totižto šľachtu z pochopiteľných dôvodov zlikvidovať a z Elizabeth sa stáva robotníčkou v domácnosti. Keďže však bola celý život vychovávaná k tomu, že zvyky, rituály a sľuby sú mimoriadne dôležité, rozhodne sa aj napriek režimu a protivníkom v meste osláviť svoju sedemdesiatku v rodinnom sídle.
22:15 Čierna labuť (Black Swan), USA, 2010, Thriller/Mysteriózny, (Prima MAX)V slávnom psychologickom thrillery Derena Aronofského, zasadenom do prostredia newyorskej baletnej scény, sledujeme osud mladej baleríny Niny, ktorej život je pohltený tancom. Stále žije so svojou matkou Ericou, ktorá svoje bývalé tanečné ambície nenaplnila a tak aspoň nadšene podporuje kariéru svojej dcéry. V novej premiére sezóny, Labuťom jazere, má práve Nina vymeniť odchádzajúcu primabalerínu Beth, avšak do súboru prichádza nová tanečnica Lily, ktorá na vedenie mimoriadne zapôsobí svojou zmyselnosťou. Pre Ninu sa tak Lily stáva veľkou konkurenciou, keďže Labutie jazero si vyžaduje balerínu schopnú zahrať jednak nevinnú a noblesnú Bielu labuť, ale aj ľstivú a zmyselnú Čiernu labuť. Medzi oboma baletkami sa rozvinie zvrátené priateľstvo spojené s rivalitou. Nina je navyše svojej roli ochotná obetovať všetko.

17.02.2016
20:15 Collateral (Collateral), USA, 2004, Thriller/Kriminálny, (Dajto)Pre Maxa je jeho práca losangeleského taxikára rutinnou záležitosťou. Zákazníci nastupujú a vystupujú a na ich tváre si na ďalší deň sotva pamätá. Jednej noci však do jeho taxíka nastúpi nájomný zabijak Vincent, ktorý má pred federálnym súdom, na objednávku drogového kartelu, zabiť päť korunných svedkov. Keďže sa všetci piati nachádzajú v Los Angeles, berie si Maxa ako rukojemníka a núti ho, aby mu počas jednej noci „pomohol“ navštíviť všetkých piatich svedkov. Max je tak vtiahnutý do hry, z ktorej nemôže odísť ako víťaz a to najmä potom, čo sa jeho auto stane cieľom jednotiek L.A.P.D. a F.B.I. Michael Mann vo svojom filme výborne prepája intelektuálnosť a ľahkosť americkej nezávislej kinematografie a vizuálnu precíznosť hollywoodských filmov.
20:15 Pokánie (Atonement), Veľká Británia/Francúzsko, 2007, Vojnový/Romantický, (Prima MAX)Bujná fantázia mladej Briony Tallisovej nenapraviteľne zmení osudy troch ľudí, keď vinou vlastnej nezrelosti a série nedorozumení obviní mladého záhradníka Robbieho Turnera zo znásilnenia svojej neplnoletej sesternice. Tým zničí život jednak mladému Robbiemu, keďže končí vo väzení, ale aj svojej sestre Cecílii, ktorá Robbieho milovala. Cecília preto zavrhne celú rodinu, na čele s Brianou, a odsťahuje sa do Londýna, kde sa živí ako zdravotná sestra. Robbie výmenou za skrátenie trestu narukuje do armády a vo Francúzsku pomáha zastaviť postupujúcu nemeckú armádu. Briona si prineskoro uvedomí svoje omyly a rozhodne sa nastúpiť na cestu pokánia. Nastúpi do ošetrovateľského kurzu a vďaka utrpeniu, ktoré okolo seba dennodenne vidí, konečne dospieva. S tým súvisí aj rozhodnutie postaviť sa svojím dvom obetiam tvárou v tvár a rešpektovať akýkoľvek trest.

18.02.2016
20:20 Moliére (Moliére), Francúzsko, 2007, Historický/Komédia, (ČT art)Moliére, v tom čase ešte len skrachovaný herec a neúspešný autor divadelných hier, sa topí v dlhoch. Bohatý Jourdain sa ponúkne, že mu finančne pomôže, ale Moliére musí na oplátku využiť svoj dôvtip a pomôcť mu získať srdce ovdovenej markízy. Moliére ponuku prijíma a v prestrojení za kňaza sa čoskoro objaví v Jourdainovom paláci, kde sa svojho hostiteľa snaží naučiť hereckému umeniu. Jourdainovej manželke Elmíre sa to spočiatku prirodzene veľmi nepozdáva, čoskoro však počiatočné antipatie medzi ňou a Moliérom nahradí príťažlivosť.
22:25 Největší z Čechů, Česko, 2010, Komédia, (ČT 2)Režisér, jeho producentka a kameraman finančne živoria, hoci už za sebou majú kriticky úspešné filmy, ocenené viacerými cenami a uvedené na niekoľkých festivaloch. Problémom je, že na ne nechodia diváci a tak, keď nedostanú na svoj životný projekt grant, je jasné, že nebudú môcť točiť. Po nejakom čase im však zavolá šéf agentúry Dobrý den, rozhodnutý, pomocou filmu kriticky uznávaného režiséra, zvýšiť spoločenské renomé českým rekordmanom a výnimočným ľuďom, ktorí v českej spoločnosti stále majú nálepku púťových atrakcií. Trojicu presvedčí 750 000 korún, ako záloha na nakrúcanie. Cieľom je nakrútiť intímne príbehy ľudí, čo dokázali vlastnou usilovnosťou niečo, čo nikto iný nedokáže.
19.02.2016
20:15 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958, Kriminálny/Thriller, (Prima MAX)Film Stanleyho Kramera je dramatickým príbehom o dvoch rozdielnych mužoch utekajúcich pred zákonom. Beloch Jackson a černoch Cullen síce utečú z väzenskej dodávky, ale sú navzájom spútaní reťazou, ktorú si nie sú schopní dať dole. Obaja sú tak prinútení ku vzájomnému zbližovaniu, ktoré napokon preklenie priepasť rasových predsudkov. Stane sa tak v najkrušnejších chvíľach záchrany života. Film je cenný najmä preto, že vznikol v päťdesiatych rokoch, kedy bola rasová segregácia v celej Amerike absolútne bežnou záležitosťou.
21:50 Prísľuby z Východu (Eastern Promises), Veľká Británia/Kanada/USA, 2007, Kriminálny/Thriller, (ČT2)David Cronenberg nás v tomto svojom filme privádza do prostredia ruských zločineckých klanov v Londýne, kde sledujeme postavu menom Nikolaj Lužin pracujúcu pre významnú mafiánsku rodinu. Jeho najväčšími prednosťami sú rýchlosť, chladnokrvnosť a absencia morálneho kompasu, ktorá mu dovoľuje mlátiť a zabíjať oponentov. Situácia sa zmení vo chvíli, keď pôrodná asistentka Anna objaví denník ruskej dievčiny, ktorá zomrela pri pôrode a rozhodne sa pátrať v jej minulosti. Kirill a Semyon, však chcú udržať svoj gang nad vodou a sú schopní preto urobiť čokoľvek. Hegemónia akéhokoľvek podsvetia nie je nekonečná, ale pokoriť ju bude chcieť veľkú porciu guráže, schopností a inteligencie.
22:05 Na dno vášne (Carne trémula), Španielsko/Francúzsko, 1997, Romantický/Thriller, (Dvojka)Viktor je roznášač pizze, búrlivá povaha a veľký sukničkár v jednom. Netrvá preto dlho, kým sa dostane do nejakých problémov. V byte mladej narkomanky Eleny sa stretne s políciou a počas potýčky ktosi vážne postrelí jedného zo strážcov zákona - Davida. Keď Viktora po šiestich rokoch nespravodlivo strávených vo väzení prepustia, jeho činy vedie iba myšlienka na pomstu. Film je unikátny vo svojom pohybe medzi relatívnymi pravdami piatich ústredných postáv a divákovi kladie množstvo otázok.
22:20 Slnko v sieti, Československo, 1962, Novovlnný, (ČT art)Lyrický príbeh o emocionálnom dospievaní a vzťahu dvoch mladých ľudí, ktorí sa snažia zakryť svoju neistotu, neskúsenosť a strach zo života cynizmom a odmietavou pózou voči súdobej spoločnosti. Prvý film v dejinách slovenskej kinematografie, ktorý prináša tému prirodzeného hodnotového aj spoločenského porovnania prostredia mesta a vidieka. Film je označovaný za začiatok novej vlny v kontexte slovenského a českého filmu 60. rokov minulého storočia.

20.02.2016
12:15 Podraz (The Sting), USA, 1973, Kriminálny/Komédia, (Plus)Siedmimi Oscarmi ovenčený film v hlavných úlohách s Robertom Redfordom a Paulom Newmanom je pokračovaním úspešnej spolupráce tejto hereckej dvojice s režisérom Georgeom Royom Hillom. Zatiaľčo v predchádzajúcom filme s názvom Butch Cassidy a Sundance Kid však stvárnili v podstate antihrdinov, ktorých postretol nešťastný koniec, v tomto prípade ide o roztomilých podvodníčkov v rafinovanej retrokomédii. Johny, malý podvodník, a jeho komplic Luther okradnú poslíčka, ktorý pracuje pre jedného z najobávanejších gangsterov, Lonnegana. Jeho gorily Luthera zabijú a Johny so svojim novým pomocníkom Henrym naplánujú ešte sofistikovanejšie prepadnutie, ktorým chcú Lonnegana úplne zničiť.
22:05 Peeping Tom (Peeping Tom), Veľká Británia, 1960, Horor/Thriller, (ČT art)Zamestnanec filmového štúdia Mark Lewis je osamelý voyeur, posadnutý túžbou zabíjať a zachytiť okamih smrti na filmový pás. Chorobná posadnutosť skutočne ústi do sledovania a zaznamenávania výrazov tvárí žien v momentoch strachu. Režisér Michael Powell filmom odhaľuje voyerskú podstatu diváctva a jeho túžbu po šokujúcich udalostiach pomocou viacúrovňového zobrazenia pozorovateľa - subjektívne pohľady hlavnej postavy, sledovanie nakrúteného materiálu a dokonca i samotná postava je nakrúcaná. Dnes už kultový film s minimom záberov násilia a krvi ukončil, po zdrvujúcich kritikách a chabých diváckych ohlasoch, kariéru Michaela Powella.

21.02.2016
20:00 Valmont (Valmont), Francúzsko/USA, 1989, Historický/Romantický, (ČT2)Filmová adaptácia slávneho románu Choderlosa de Laclosa, Nebezpečné známosti, zachytáva na osude dvoch libertínskych intrigánov, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil obraz aristokratickej spoločnosti krátko pred Francúzskou revolúciou. Príbeh cynických konzumentov je podaný v sýtych farbách neskorého baroka s dôrazom na krajinky, ironické epizódy a bohatú výpravu. Parochne a parfumy sa snažia zakrývať nedostatok hygieny i absenciu akejkoľvek morálky.
22:20 Posledné filmové predstavenie (The Last Picture Show), USA, 1971, Dráma, (Dvojka)Adaptácia románu Larryho McMurtryho sa odohráva na sklonku 50. rokov v ospalom texaskom mestečku. Snímka zachytáva krízu identity povojnovej baby boom generácie a jej pocity zbytočnosti, všeobecnú nevzdelanosť a zúfalé hľadanie impulzov do života. Film sa zameriava na trojicu postáv, ku ktorým postupne pridáva rozprávanie o minulosti a milostných traumách staršej generácie. Spojivo medzi týmito svetmi tvorí vzťah jedného z mladíkov s vydatou štyridsaťročnou ženou, o ktorom vie v meste úplne každý, okrem jej manžela. Väčšina postáv koná až príliš impulzívne a to na základe svojich jednoduchých túžob, nie je schopná uvažovať v širších súvislostiach a žije jednotvárnu existenciu v malomeste, kde môžu akurát chodiť do kina, opíjať sa a randiť. A pretože práve dospievajú, môžeme v ich životoch sledovať posun od fascinácie kinom do fázy posadnutosti vzťahmi.

TV tipy 15.2. -21.2. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema