Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 16.5. - 22.5. 2016

16.05.Pondelok

20:15 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993, Akčný/Thriller (Dajto)Úspešnému, obľúbenému a bohatému chirurgovi, Richardovi Kimblemu, sa jedného večera prevráti na ruby celý život. Po návrate z nemocnice nájde svoju manželku s rozbitou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa útočník vrhne aj na naňho, avšak po krátkom zápase utečie a necháva Richarda pri svojej umierajúcej manželke. Richard policajtom popisuje celú udalosť a vysvetľuje, že muž mal protézu, ale tým sa zdá táto historka absurdná. Proti nemu navyše stoja aj presvedčivé dôkazy a tak je za úkladnú vraždu odsúdený na trest smrti. Pri prevoze do väznice sa mu však podarí utiecť a tak sa vydáva po stopách vraha svojej ženy. Na krk mu však dýchajú špecialisti z FBI na čele s agentom Samom Gerhardom. Svižný a maximálne napínavý thriller klasického strihu. Tommy Lee Jones za svoju rolu Sama Gerharda získal Oscara a množstvo ďalších ocenení, čo v podstate zachránilo jeho kariéru.
20:25 Pianista (The Pianist), Veľká Británia/Francúzsko/Nemecko/Poľsko, 2002, Dráma/Vojnový/Životopisný, (Jednotka)Slávny film Romana Polanského sleduje život nadaného židovského pianistu Wladislawa Szpilmana, ktorý sa v septembri roku 1939 dozvedá o porazení poľskej armády a nacistickej invázii do Poľska. Situácia poľských Židov sa postupne zhoršuje – rozhlas, kde Wladislav pracoval je zbombardovaný, on i jeho rodina musia nosiť Davidovu hviezdu a jeho otca fyzicky napadnú nemeckí vojaci. Postupne začnú všetkých Židov presúvať do geta, kde musia žiť v otrasných životných podmienkach. Po gete sa začínajú šíriť choroby, panuje tam obrovský hlad a každú chvíľu zorganizujú nacistickí vojaci náhodný útok na miestnych obyvateľov. Spoločne s Wladislawom tak sledujeme nekonečný strach utečencov a zúfalé skrývanie sa. Sýte, temne hnedé, až sépiovo pôsobiace farby sa snažia svojou atmosférou čo najviac priblížiť dobe, kde kombinácia individuálneho sadizmu nemeckých vojakov a inštitucionalizovanej brutality nacistickej mašinérie, vyústila do jednej z najhorších udalostí v dejinách ľudstva. Snímka získala viacero ocenení, oi. Zlatú palmu v Cannes, tri Oscary a 2 ceny BAFTA.
23:15 Indiánsky bojovník (The Indian Fighter) USA, 1955, Western (ČT2)Stopár Johnny Hawks súhlasí, že bude sprevádzať kolónu áut cez územie Siouxov. Hawks sa pokúša indiánov presvedčiť, aby nechali kolónu pokojne prejsť avšak dokážu opitý obchodník Wes Todd a Šedý vlk konflikt nepríjemne vyostria. Aby situáciu urovnal, sa Hawks zúčastní pästného súboja so Šedým vlkom a hoci zvíťazí, odmieta Šedého vlka zabiť. Keď sa však Todd a jeho partner Chivington snaží indiánom ukradnúť zlato, rozhodne sa ich náčelník Siouxov Červený mrak zabiť. Ustúpi až potom, čo Hawks riskuje svoj vlastný život a sľúbi, že Todda a Chivingtona privedie pred súd. „Mayovsky“ ladená, pacifistická snímka o potrebe priateľstva medzi rasami uhranie veľkolepým spracovaním a hviezdnym hereckým obsadením na čele s Kirkom Douglasom.

17.05.Utorok
20:15 Diablov advokát (The Devil's Advocate) USA/Nemecko, 1997, Mysteriózny/Thriller (Dajto)Mladý právnik Kevin Lomax z Floridy neprehral ešte žiadny prípad. Práve obhajuje učiteľa matematiky Gettysa, ktorý je obžalovaný zo sexuálneho obťažovania študentky Barbary. Aj keď je všetkým v sále jasné, že je vinný, je porotou oslobodený. Keď potom Lomax so svojou manželkou Mary Ann oslavuje v bare, neznámy muž mu ponúkne prácu v najlepšej právnej firme na svete, ktorú z New Yorku riadi John Milton. Lomax ponuku prijme a so ženou sa odsťahujú do New Yorku, kde od Miltona dostane nádherný byt v jeho rodinnom dome. Jeho manželka však začína mať vidiny a vidí príšerné veci a tak ju Lomax musí odviezť do psychiatrickej liečebne. Zdá sa, že okolo Miltona sa dejú podivuhodné veci.
21:10 Pád Talianska (Pad Italije) Juhoslávia, 1981, Vojnový (ČT art)V malom rybárskom meste na ostrove Šolta v chorvátskej Dalmácii popraví partizánsky veliteľ Davorin svojho priateľa a spolubojovníka Nika i jeho milenku, pretože ona kolaborovala s Talianmi a obaja sa podľa názoru strany správajú nemorálne. Davorin si vezme za ženu krásnu Veroniku, dcéru tamojšieho boháča a zradcu. Po kapitulácii Talianska sa však na ostrove vylodia nacisti, chorvátski ustašovci, srbskí žandári a adygovia a začne sa opätovné terorizovanie ostrovanov. Film Pád Talianska voľne nadväzuje na Okupáciu v 26 obrazoch a zobrazuje nekonečný sled krutostí a pomsty vo vojnovej Juhoslávii.
21:55 Hrdinovia vojny (Ji jie hao), Hong Kong/Čína, 2007, Vojnový/Historický, (JOJ Cinema)Snímka čínskeho „odborníka na vojnové filmy“ Xiaogang Fenga sa vracia k udalostiam z roku 1948, kedy sa v Číne odohráva občianska vojna medzi Kuomintangom a komunistami. Gu je veliteľom deviatej divízie Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády a jeho úlohou je brániť určenú oblasť až do odvolania. Rádioprijímač však mlčí desiatky hodín, počet členov jednotky sa pomaly zmenšuje a aj náboje začínajú pomaly dochádzať. Keď už situácia začne byť mimoriadne kritická ozve sa z prijímača rozkaz k ústupu. Uprostred vojnovej vravy však Gu tento rozkaz prepočuje a odmieta veriť slovám svojho poručíka. Film Hrdinovia vojny vyniká, spomedzi propagandistickej čínskej vojnovej produkcie, predovšetkým svojim realizmom, keďže sa snaží zobrazovať charakterovo realistické postavy a vojnu ako hrôzostrašnú udalosť a zároveň príklonom ku väčšej komornosti.
22:55 Vraždy v Yorkshire (Red Riding: In the Year of Our Lord 1974) Veľká Británia, 2009, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (Prima MAX)V Yorkshire sa v roku 1974 rozmáha strach, nedôvera a korupcia vo vnútri samotnej polície. Mladý novinár Eddie Dunford je odhodlaný nájsť pravdu v stále zložitejšom labyrinte klamstiev a podvodov okolo policajného vyšetrovania série únosov detí. Keď sa stratí mladá Clare Kemplay, Eddie a jeho kolega Barry, presvedčia svojho šéfa, aby ich nechal vyšetriť spojenie s dvomi podobnými únosmi. Po nájdení zohaveného tela miestneho realitného magnáta sú však Eddie a Barry vtiahnutý do smrtiaceho sveta zastrašovania a policajnej brutality. Dôkaz, že 70. roky boli ohavné na oboch stranách železnej opony. Na jednej strane boj proti revizionistom a všadeprítomná tajná služba, na strane druhej politicko-podnikateľská mašinéria.

18.05.Streda
20:15 Zmiznutie (Brick) USA, 2005, Mysteriózny/Thriller (JOJ cinema)Brendan Frye je spolužiakmi zo školy označovaný za podivného samotára, ktorého nič nevydesí a nazerá na svet svojsky. Stále myslí na svoju bývalú priateľku Emily, ktorá sa s ním pred tromi mesiacmi rozišla a zmizla. Keď mu po čase konečne zavolá, má vydesený hlas a žiada ho o pomoc. Brendan ani na okamih neváha a spolu s kamarátom Brainom sa vydávajú na pomoc. Obaja začínajú mať dojem, že v situácii má prsty niektorý z členov gangu mladistvých v meste. Netradičný príspevok do žánru film-noir sa odohráva v stredoškolskom prostredí a oplýva hutnou atmosférou typickou pre klasiky americkej „drsnej školy“.
20:25 Vražda v Orient exprese (Murder on the Orient Express) Veľká Británia, 1974, Detektívny/Thriller (Jednotka)Orient expres bol luxusný vlak, ktorý jazdil z Istanbulu až do Calais. Slávna Oscarom ocenená adaptácia detektívneho príbehu Agathy Christie sa odohráva práve v tomto vlaku. Počas jednej decembrovej noci roku 1930 sa Orient expres stáva dejiskom vraždy amerického miliardára. Medzi cestujúcimi sa zhodou okolností nachádza aj belgický detektív Hercule Poirot. Našťastie preňho vlak uviazol v snehovej kalamite kdesi v juhoslovanskom vnútrozemí a tak má dostatok času na rozlúsknutie zložitého prípadu. Film Sidneyho Pollacka je najoceňovanejšou, najvýpravnejšou a najlepšie obsadenou adaptáciou príbehu Hercula Poirota a po zásluhe sa radí medzi najväčšie detektívne klasiky.
19.05.Štvrtok
22:25 Scott Pilgrim proti celému svetu (Scott Pilgrim vs. the World) USA/Veľká Británia/Kanada/Japonsko, 2010, Akčný/Dobrodružný/Romantický/Komédia (Prima MAX)Scott Pilgrim má dvadsaťdva rokov, žije na úkor svojho homosexuálneho spolubývajúceho a balí jedno dievča za druhým. Jedného dňa však aj on spozná ako láska bolí, keď zistí, že Ramona, do ktorej sa na prvý pohľad zamiloval, so sebou nosí desivé prekliatie. Každý, kto s ňou chce chodiť, musí najprv poraziť jej siedmych bývalých partnerov. Scott sa tak musí stretnúť v súboji so skateboardovou legendou, rockovou hviezdou, dídžejmi či s večne nahnevanou lesbou. Scott Pilgrim je revolučnou transformáciou videoherného naratívu a komiksového štýlu do filmovej reči.
22:30 Co chytneš v žitě, Česko, 1999, Komédia/Poviedkový (ČT2)Tri poviedky späté s pšeničným poľom a situované do rôznych ročných období, sledujú príbehy hrdinov, nachádzajúcich sa v rôznych životných etapách. Poviedka Osina sa odohráva na začiatku leta a zobrazuje osudy dvojice mladých ľudí, hľadajúcich kruhy v obilí, pričom k sebe začínajú niečo cítiť. Prostredná časť Stoh rozpráva o štyroch chlapcoch, ktorí v tajnom stohovom bunkri prežijú dobrodružstvo s krásnou mladou tuláčkou. Tá pre nich predstavuje prvé stretnutie s telesnou láskou, ktorá ich však zaskočí nepripravených. Posledná, „jesenná“ epizóda s názvom Cesta zachytáva existenciálnu ťažobu starých novomanželov pri nevydarenom návrate zo svadby. Pole je totižto už zaorané a zmenilo sa na blatistú štreku vedúcu do ich nového domova.

20.05.Piatok
20:15 Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love) USA/Veľká Británia, 1998, Romantický/Dráma/Komédia (Prima Love)Londýnsky dramatik William Shakespeare má napísať novú hru, ale chýba mu inšpirácia. Nečakané stretnutie s pôvabnou Lady Violou, ktorá miluje divadlo až do tej miery, že sa vydáva za muža, aby v ňom mohla hrať, ho však nadchne a okrem lásky na prvý pohľad, mu prinesie aj vytúženú inšpiráciu. Z celého tohto prípadu, do ktorého sa zapletie aj samotná kráľovná Alžbeta I., vzniká hra Rómeo a Júlia, ktorá má obrovský úspech. Tom Stoppard a Marc Norman, výborne pracujú s nejasnosťami v živote najväčšieho anglického dramatika. Snímka je fascinujúca tým, že si ju užijú i laici a v omnoho väčšej miere aj znalci Shakespearovho života a princípov alžbetínskeho divadla.
22:35 Bugsy (Bugsy) USA, 1991, Kriminálny/Dráma/Životopisný (Jednotka)Benjamin Siegel, prezývaný Bugsy, je gangster, ktorý má vo svojom gangu výbornú povesť. Práve preto je vyslaný na západné pobrežie, aby prevzal tamojšiu organizáciu obchodných záujmov mafie. Všetko prebieha hladko a jeho priateľ z detstva, herec George Raft, ho dokonca uvedie do sveta hollywoodskych hviezd. Bugsy do Hollywoodu zapadá viac, ako ktokoľvek iný a postupne si zadováži honosné sídlo v Beverly Hills, luxusné auto i novú známosť, herečku Virginiu Hillovú. Jeho bossovia sú síce trochu znepokojení, ale Bugsyho plán je pre nich skutočne lákavý. Rozhodne sa totižto premeniť malé mestečko v Nevadskej púšti na stredisko hazardných hier, ktoré onedlho budú poznať na celom svete. Bugsy je štylizovaný obraz toho, čo robia moc a peniaze s ľuďmi. Dvomi Oscarmi ocenený film ukazuje, že v tejto branži z vrcholu nasleduje vždy iba pád.
01:55 Blankytné hory alebo Nepravdepodobný príbeh (Golubyje gory, ili nepravdopodobnaja istorija) Sovietsky zväz/Gruzínsko, 1983, Komédia (Dvojka)Niekde v Gruzínsku sídli vydavateľstvo s mnohými zamestnancami. Mladý spisovateľ Sosa doň prinesie rukopis svojej poviedky Blankytné hory alebo Tchien-šan. Jednotlivé kópie odovzdá vedeniu vydavateľstva a členom redakčnej rady v nádeji, že sa jeho dielo bude páčiť a bude zverejnené. Všetci sľúbia, že si rukopis okamžite prečítajú. Sosa čaká na hodnotenie, ale to neprichádza, lebo tam majú kompetentní iné veci na starosti. Satirický náboj je dosiahnutý v predstieraní autenticity, pričom súčasne dômyselne kritizuje formalizmus inštitúcie, ktorá prestala plniť svoju funkciu. Zároveň aj výborná ukážka toho, že každá inštitúcia žije najmä sama pre seba a zbytočnosť svojho pôsobenia si odôvodňuje množstvom nezmyselných činností.
03:25 Hodina vlka (Vargtimmen), Švédsko, 1968, Dráma/Horor, (Dvojka)Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy ľudí v hlbokom spánku prenasledujú nočné mory a kedy, podľa mýtov, ožívajú duchovia a démoni. Tým sa snaží čeliť aj maliar Johan Borg, ktorý žije na odľahlom ostrove ďaleko od ľudí iba so svojou tehotnou manželkou Almou. Johan, ktorého trápi strach a tvorivá kríza, sa noc čo noc vyhýba spánku, aby ušiel pred svojimi vnútornými démonmi. Počas prebdených nocí rozpráva žene zvláštne príbehy. Ich tichý život naruší barón von Merkens, ktorý manželov pozve do svojho sídla na druhom konci ostrova. Počas návštevy konfrontuje bujará spoločnosť Johana s jeho minulosťou a nočné mory sa náhle premieňajú na skutočnosť. Bergman poňal tento príbeh ako osobnú výpoveď, ovplyvnenú jeho vtedajším vzťahom s Liv Ullmannovou. Za pomoci veľmi nespoľahlivých rozprávačov vystaval na hororových princípoch príbeh o zrode šialenstva a nemožnosti hrdinovho uzdravenia. "Len podobne uspôsobená či nemocná duša mohla tak extrémne, tak kruto a hlboko vypovedať o existenciálnej, duchovnej kríze dnešného človeka a sveta," hovorí Július Vanovič vo svojej knihe Existenciály Ingmara Bergmana.

21.05.Sobota
20:20 Prežiť svoj život, Česko/Slovensko, 2010, Animovaný/Tragikomédia (ČT art)Starnúci Evžen žije dvojaký život. Jeden v realite a druhý v svojich snoch. Chodí za psychoanalytičkou, ktorá sa mu pokúša vysvetliť, čo jeho sny znamenajú a spoločne vymyslia istý rituál, ktorý mu umožní kedykoľvek navštevovať svoje sny. Z nich sa dozvedá o svojom ranom detstve, o vzťahu k otcovi a matke. Keď ho potom manželka postaví pred rozhodnutie medzi realitou a snom, odchádza do svojho snu. Plytké a banálne prežívanie v realite však preniká i do snov. Ako ukazuje Švnakmajer, psychoanalýza nikdy žiadnou vedou ani liečebným postupom nebola, ale jej fantázia a originalita, je skrátka ideálna pre umelecké spracovanie.
21:00 Gróf Monte Christo (Le Comte de Monte-Cristo) Francúzsko/Taliansko, 1954, Dobrodružný/Romantický/Dráma (ČT1)Slávny francúzsky film, nakrútený podľa románu Alexandra Dumasa st., sleduje príbehy Edmonta Dantesa, ktorý sa vracia z dlhej cesty do Marseille. Tam je zatknutý a neprávom obvinený z bonapartistických intríg. Aby nemohol skompromitovať zástupcu prokurátora, ktorého otcovi mal Dantes odovzdať Napoleonov list, je uväznení na ostrove If. Po 18 rokoch sa mu odtiaľ podarí utiecť a pomocou pokladu, o ktorom mu povie jeho spoluväzeň, sa vracia do Marseille ako bohatý muž. Je odhodlaný použiť všetky prostriedky na to, aby sa pomstil tým, ktorí ho pred rokmi uvrhli do žalára. Klasická adaptácia vystihuje romanticko-dobrodružnú náladu literárnej predlohy.
22:55 Deviaty deň (Der Neunte Tag) Nemecko/Luxembursko/Česko, 2004, Historický/ Vojnový (Dvojka)Píše sa rok 1942 a abbého Henryho Kremera práve nacisti prepustili z koncentračného tábora v Dachau a posielajú ho domov do Luxemburgu. Po pár dňoch na slobode pochopiteľne zistí pravú príčinu svojej nečakane nadobudnutej slobody. Má deväť dní na to, aby presvedčil luxemburského biskupa na spoluprácu s nemeckými okupantmi. Mladý dôstojník Gestapa Gebhart sa snaží prinútiť abbého Kremera, aby vyvolal rozpor medzi luxemburskou cirkvou a Vatikánom. Za nesplnenie tejto úlohy mu hrozí prevelenie do niektorého z vyhladzovacích táborov. Scenár Eberharda Görnera a Andreasa Pflüglera sa opiera o skutočné udalosti a autobiografické zápisky luxemburského kňaza, abbého Jeana Bernarda.

22.05Nedeľa
21:05 Krycí názov Odessa (The Odessa File) Veľká Británia/NSR, 1974, Thriller (Dvojka)Novinár Peter Miller sa rozhodne pátrať po stopách kapitána SS, Roschmanna. Jeho zločiny v koncentračnom tábore v lotyšskej Rige sú popísané v denníku, ktorý po sebe zanechal starší židovský muž. Pátranie ho privedie až do centra tajnej organizácie ODESSA, ktorá bola vytvorená na ochranu bývalých nacistov. Klasický politický thriller s morálnym presahom a závažnou témou, nacistických vojnových zločinov, ukazuje, že zlo nepáchajú národy, ale jednotlivci.
23:00 Medzi nepriateľmi (L' Ennemi intime) Francúzsko/Maroko, 2007, Historický/Vojnový (Jednotka)Mladý idealistický dôstojník velí francúzskej pevnosti v Alžírsku, ktoré bojuje za svoju nezávislosť. Spriatelí sa tam s veteránom, ktorý už dávno stratil všetky ilúzie a s miestnym mladíkom, ktorý bojuje v ich jednotke. Postupne zisťuje, že vojna, a zverstvá, ktoré prináša, sú nesmierne vzdialené od ideálov, s ktorými do Alžírska prišiel. So spojencov sa stávajú nepriatelia a z údajných nositeľov pokroku krutí barbari. Politici a hŕstka generálov v úzadí štvú ľudí do vojnového besnenia, pričom samotná vojna je zničujúca ako pre vojakov, tak aj pre civilistov. Medzi nepriateľmi podáva obraz nezmyselnosti vojny plnej krutostí, mučenia a streľby do civilistov.
23:30 Podoba ticha (The Look of Silence) Dánsko/Veľká Británia/Nórsko/Fínsko, 2014, Dokumentárny (ČT2)Dánsky režisér Joshua Oppenheimer sa už po tretíkrát vrátil k téme genocídy v Indonézii, ktorá prebiehala v rokoch 1965 až 1966. Vo svojom prvom filme The Globalisation tapes (2003) poukázal predovšetkým na vykorisťovanie tamojších robotníkov zo strany totalitného režimu a belgického nadnárodného koncernu, ale už tu v krátkosti upozornil na hrôzy genocídy, ktoré situácii predchádzali. Celosvetovo úspešným sa stal jeho festivalmi ovenčený Akt zabíjania (2012), absolútne jedinečný vhľad do psychiky masových vrahov zo 60. rokov, ktorí dodnes zastávajú dôležité funkcie v indonézskej spoločnosti a tešia sa rešpektu. Popritom čo - to odhalil aj o súčasnej politickej situácii v Indonézii, ovládanej paramilitaristickou organizáciou Permuda Pancasila a to všetko v naratívne i štylisticky ojedinelom balení filmu o filme. K téme vyvraždovania komunistov a etnických Číňanov sa mu v jeho najnovšom filme Podoba ticha podarilo opäť pristúpiť úplne odlišným spôsobom. Zatiaľčo predtým sa primárne zameriaval na vykonávateľov rozsudkov, tentokrát zobrazil hrôzy tejto udalosti najmä z pohľadu jej obetí. Adi spolu so svojou rodinou prišiel pri genocíde o brata, ktorého nesmierne brutálnym spôsobom zavraždili rozbesnené jednotky fašistického diktátora Suharta. Rozhodne sa teda v pochybnej anonymite navštíviť vtedajších vrahov, vodcov celej akcie (a zároveň súčasných vysokopostavených politikov) i strážnikov a rodiny vykonávateľov rozsudkov, aby sa dopátral pravdy a pokúsil sa vymámiť z vinníkov aspoň náznak ľútosti.

TV tipy 16.5. - 22.5. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema