Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 2.1. - 7.1. 2018

Utorok

13:40 Malý princ (Le Petit Prince) Francúzsko, 2015, Animovaný/Dráma/Fantasy (ČT1)V centre príbehu stojí dievčatko, ktoré už od detstva vychováva a pripravuje na seriózny a dospelý svet jej ambiciózna mama. Jej každodenné úsilie naruší excentrický a dobrosrdečný sused. Ten predstaví svojej novej malej priateľke doteraz nepoznaný svet, v ktorom nie je nič nemožné. Malé dievčatko, ktoré doteraz poznalo iba prísny režim sa vydáva na magickú cestu do fantázie za Malým princom. Snímka je oslavou imaginácie, sily a dôležitosti priateľstva v živote dieťaťa, ako aj kritickou reflexiou drezúry detí zo strany premotivovaných rodičov. Zároveň je poctou jednému z najväčších detských príbehov všetkých čias.
16:20 Večera, Československo, 1978, Dráma/Komédia (Dvojka)Prozaické dielo národného umelca Janka Jesenského patrí k základným hodnotám kriticko-realistického obdobia v našej literatúre. Anton Škereň, učiteľ v malom slovenskom meste, príde za advokátom Čuridom, že sa chce dať rozviesť so svojou ženou, lebo tá mu už tridsať rokov varí iba demikát. Čurida sa ide o prípade poradiť so svojim kolegom do Bratislavy. Cestou späť stretne vo vlaku slečnu, ktorej kurizuje. Škereňovej pošle výhražný list a tá pripraví na príchod nového pytača skvelú večeru. Škereň pozve na večeru Čuridu a ten zistí, že neznáma slečna z vlaku je Škereňova dcéra Malvína.
20:20 Vlasy (Hair) USA/NSR, 1979, Muzikál (ČT art)Slávny muzikál Vlasy rozpráva príbeh o mladom mužovi z Oklahomy menom Claude, ktorý prichádza do New Yorku. Tam sa spriatelí so skupinou hippies vedených Bergerom a zamiluje sa do Sheily, dievčaťa z bohatej rodiny. Jeho šťastie je však krátke, pretože musí odísť do vojny vo Vietname. Formanove Vlasy svojimi politickými, sociálne-kritickými presahmi i deziluzívnym pohľadom na Vietnamskú vojnu a americké malomeštiactvo presahujú rámec muzikálu a obohacujú vtedajšiu vlnu filmov o vietnamskej vojne. Forman tu zároveň znázornil aj všetky svoje typické témy, ktorými sa preslávil už v Československu ako generačné konflikty, idealizmus mladosti a jej protest proti konvenciám a predsudkom. Vďaka kameramanskej práci ďalšieho českého emigranta Miroslava Ondříčka, ktorý vo filme pracuje s dlhými zábermi zobrazujúcich živelnú akciu, si môžeme užiť dravosť a spontánnosť „detí kvetov“.

Streda
15:15 Mary a Max (Mary and Max) Austrália, 2009, Animovaný/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)Mary Daisy Dinkle je bacuľaté osemročné dievča žijúce na predmestí Melbourne. Max Horowitz je obézny štyridsaťročný žid z New Yorku, trpiaci Aspergerovým syndrómom. Medzi oboma sa v priebehu rokov objavuje silné puto, ktoré prekonáva všetky vzostupy a pády. Na svojej ceste musia čeliť mnohým prekážkam - autizmu, taxidermii, psychiatrii, alkoholizmu, obezite, kleptománii, sexuálnym rozdielom, agorafóbii atď. Melancholická tragikomédia so svojim svojráznym humorom a animáciou a vážnymi témami rozhodne nie je pre každého, ale patrí medzi najoriginálnejšie animované filmy posledných rokov.
20:00 Černí baróni, Československo, 1992, Komédia/Vojnový (ČT1)Príbeh predstavuje eskapády príslušníkov Pomocného technického práporu zloženého z ľudí označovaných ako triednych nepriateľov komunistického Československa. Ich protivníkmi sa stávajú politicky aktívni, ale nevzdelaní a nepríliš inteligentní dôstojníci a velitelia. Z ich vzájomných zrážok vyvstávajú mnohé absurdné situácie. Bizarný obraz bizarnej doby uťahujúci si z režimnej propagandy, hlúposti fráz, pátosu a iracionálnej poslušnosti, ale aj z vulgárnosti a alkoholizmu.
22:00 Milenec (L' Amant) Francúzsko/Veľká Británia/Vietnam, 1992, Dráma/Romantický/Historický/Životopisný (Dvojka)Saigon, koniec druhej dekády 20. storočia. Pätnásťročná francúzska študentka sa vracia z prázdnin a po ceste upúta pozornosť bohatého mladého Číňana. Ten jej ponúkne odvoz do Saigonu. Už počas cesty medzi nimi vzniká pnutie, ktoré postupne prerastá do intenzívneho sexuálneho vzťahu. Neskúsené dievča z nepríliš zámožnej rodiny objavuje svet peňazí a fyzickej lásky. Kým Číňan sa do nej vášnivo zamiluje, pre ňu je ich vzťah stále len materiálnou záležitosťou. Mladík je však podľa tradície zasľúbený čínskej neveste z bohatých kruhov a iný vzťah by ho automaticky vydedil. Na dievča preto útočí jeho matka a starší brat... Vzťah je tak vopred predurčený na zánik.
Štvrtok
20:30 Drž hubu! (Tais-toi!) Francúzsko/Taliansko, 2003, Komédia/Kriminálny (Jednotka)Ruby je ostrieľaný zločinec, jedna akcia mu však nevyjde podľa jeho predstáv a tak sa dostane do väzenia. Tam sa zoznámi s Quentinom, urozprávaným dobrákom, ktorému to trošku pomalšie myslí. Quentin k novému priateľovi hneď priľne tak, že ten sa ho ani po úteku z väzenia nedokáže zbaviť. Začína sa naháňačka plná komických situácií. Priamočiara situačná komédia stojí najmä na vtipnej konfrontácii dvoch nezlúčiteľných charakterov, ale i na množstve skvelých gagov a hlášok, ktoré časom zľudoveli.
21:55 Rodina je základ státu, Česko, 2011, Road Movie/Dráma (ČT2)Libor, bývalý učiteľ dejepisu, v súčasnosti vysoký manažér vo finančnom ústave, si spokojne nažíva spolu so svojou rodinou v luxusnej vile na okraji Prahy. Keď sa začnú na povrch dostávať machinácie s peniazmi klientov týkajúce se celého vedenia banky, ocitá sa Libor pod drobnohľadom policajtov. So snahou utiecť pred zodpovednosťou a priznaním sa rodine, uteká na „dovolenku na Južnú Moravu. Po ceste sa snaží nájsť stratené vzťahy medzi jednotlivými členmi rodiny i svojimi známymi, ktorých náhodou stretnú. Filmy Roberta Sedláčka predstavujú svojou psychologickou vernosťou, nastoľovaním morálnych problémov a formálnou presnosťou vrchol českej filmovej tvorby po roku 2000.
22:00 Big Lebowski (The Big Lebowski) USA/Veľká Británia, 1998, Komédia/Športový/Kriminálny (Dvojka)Jeff "Dude" Lebowski je lenivý, miluje bowling, koktail Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Dni trávi pokojným leňošením až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si ho totiž s milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy jeho manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu „Big“ Lebowského hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa vtipná persifláž na príbehy z detektívok. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje, keď sa povaľačský Dude rozhodne spolu so svojimi kamarátmi - katolíckym Poliakom Waltrom a submisívnym Donnym - vyfúknuť všetkým milión dolárov spod nosa.

Piatok
15:10 Milan Čorba, Slovensko, 2014, Dokumentárny/Životopisný (Dvojka)Portrét popredného slovenského kostýmového výtvarníka, scénografa a pedagóga nakrútil najvýznamnejší ponovembrový slovenský režisér Martin Šulík. Život Milana Čorbu zobrazuje pod vplyvom zásadných udalostí dvadsiateho storočia. Patril ku generácii, ktorá stála pri zrode povojnovej slovenskej kultúry a snažila sa o udržanie kontinuity s humanistickými tendenciami predvojnových umeleckých hnutí. Pokúšal sa svojou tvorbou vyrovnať s aktuálnymi európskymi trendmi, prekonávať provincialitu a upozorňovať na potrebu komunikácie so svetom.
17:20 Dobrodružstvá pána Peabodyho a Shermana (Mr. Peabody & Sherman) USA, 2014, Animovaný/Dobrodružný/Sci-fi (JOJ)Pán Peabody je geniálny, vtipný a odvážny pes, ktorý je slávnou celebritou, držiteľom Nobelovej ceny a olympijským víťazom. Adoptoval si malého chlapca Shermana, ktorého odmalička vychováva a je to asi jediná vec, ktorá mu dáva zabrať. Sherman je totiž veľmi zvedavý, úprimný a má talent dostávať sa do problémov. Aby ukojil jeho túžbu po poznávaní histórie, vynájde Peabody Časomat, vďaka ktorému má prístup kamkoľvek do minulosti. Spoločne zažívajú fantastické dobrodružstvá až do chvíle, kým Sherman potajomky vezme na výlet Časomatom svoju spolužiačku Penny, na ktorú chce urobiť dojem a nezmení beh dejín.
20:30 Výmena (Changeling) USA, 2008, Dráma/Mysteriózny/Historický (Jednotka)Los Angeles, rok 1928. Slobodná matka Christine Collins sa pred odchodom do práce lúči so svojim deväťročným synom Walterom. Po návrate domov ju však čaká prázdny dom. Aj napriek pátraniu polície sa nešťastnej matke nedarí nájsť žiadnu stopu po stratenom chlapcovi. Po piatich mesiacoch ho losangeleská polícia nájde a pred zrakmi novinárov privádza k šťastnej matke. Lenže nájdený chlapec nie je Walter. Losanagelská polícia však má až príliš pošramotenú povesť, než by si nechala zobrať kladné body, ktoré pred verejnosťou získala. Matkine protesty i očividné dôkazy zmetie zo stola a keď neprestáva s kritizovaním, začne byť nepohodlná.

Sobota
10:45 Panika v mestečku (Panique au village) Belgicko/Francúzsko/Luxembursko, 2009, Animovaný/Komédia/Dobrodružný (ČT:D)Kôň má narodeniny. Jeho spolubývajúci, kovboj a indián doslova priťahujú problémy a katastrofy. Tentoraz sa rozhodnú darovať koňovi tehlový gril. Internetová objednávka tehál má však následky nečakaných rozmerov. A akoby toho nebolo dosť, počas noci začnú záhadne miznúť múry ich domu. Honba za zlodejmi z vodných hlbín ich zavedie do stredu zeme a do rúk dvoch šialených vedcov uprostred večného snehu a zimy. Podarí sa im získať svoj dom späť? Absurdný film plný šialených situácií, nelogických úvah hlavných hrdinov, do bizarných situácií a rol postavených predmetov a najmä prekvapivo poňatej animácie, patrí medzi najoriginálnejšie počiny minulej dekády.
20:00 Čínska štvrť (Chinatown) USA, 1974, Krimi/Thriller/Film-Noir (ČT2)Súkromný detektív Jake Gittes, ktorého si najme jedna krásna dáma, aby našiel dôkazy nevery jej manžela, je typický ambivalentný noirový hrdina, ktorý nemá ďaleko ku opačnej strane zákona. Počas svojho vyšetrovania sa však zapletie do siete podvodov, siahajúcich na mimoriadne vysoké miesta. Film ocenený Oscarom za najlepší scenár zobrazuje Ameriku ako krajinu, v ktorej je slovo „americký sen“ vyprázdneným simulakrom.
20:10 Sliepočka jarabá (Kuročka Rjaba) Rusko/Francúzsko, 1994, Komédia (Dvojka)Príbeh sa odohráva v malej ruskej dedine Bezvodnoje, kde sa Asia živí tým, že predáva vajcia a samohonku. Ani perestrojka ani glasnosť ju nevyruší z jej zaužívaných návykov. Až raz jedného dňa nájde pod svojou sliepočkou zlaté vajce. Výstižná satira na Gorbačovovu éru, ktorá do istej miery vysvetľuje skostnatelosť pomerov na ruskom vidieku, i to, že Rusi majú o slobode a bohatstve trochu odlišné predstavy.
22:15 Koža, v ktorej žijem (La piel que habito) Španielsko, 2011, Horor/Mysteriózny/Thriller (ČT art)Plastický chirurg Dr. Roberd Ledgard je posadnutý vynájdením novej kože, ktorá by bola zachránila jeho manželku, ktorá zhorela pri autonehode. Po dvanástich rokoch sa mu konečne podarí vytvoriť kožu, ktorá človeka ochráni. Po rokoch štúdia a experimentovania Robert potrebuje už iba tri veci: odhodiť zábrany, získať komplica a nájsť ľudského pokusného králika. Bezškrupulóznosť uňho nikdy nebola problémom. Almodóvarov melodramatický thriller je nabitý erotikou, vypätými, fatálnymi situáciami a nepredvídateľnými zvratmi.

Nedeľa
21:05 Valmont (Valmont) Francúzsko/USA, 1989, Historický/Romantický (Dvojka)Filmová adaptácia slávneho románu Choderlosa de Laclosa Nebezpečné známosti zachytáva na osude dvoch libertínskych intrigánov, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, obraz aristokratickej spoločnosti krátko pred Francúzskou revolúciou. Príbeh cynických konzumentov je podaný v sýtych farbách neskorého baroka s dôrazom na krajinky, ironické epizódy a bohatú výpravu. Parochne a parfumy sa snažia zakrývať nedostatok hygieny i absenciu akejkoľvek morálky.
22:10 Zväčšenina (Blow-Up) Veľká Británia/Taliansko/USA, 1966, Dráma/Triler (ČT2)Hlavným hrdinom príbehu je módny fotograf Thomas – bohatý, úspešný a sebavedomý. Jedného dňa ide bezcieľne do opusteného parku a v ňom fotí, bez konkrétneho zámeru, až sa do jeho zreteľa dostane milenecký pár. Žena z fotografií od neho žiada negatívy, keď ju odmietne, navštívi ho následne aj v jeho ateliéri a ponúka svoje telo výmenou za nafotené snímky. Thomas tuší, že zachytil niečo viac ako horúce objatia. Zväčší ich a zistí, čo sa v skutočnosti v parku udialo... Snímka kladie otázku po povahe médií i samotnej reality, ako aj po živote jednotlivcov vo svete, z ktorého sa akákoľvek "reálnosť" vytratila. Výsledkom je neviditeľnosť, nemožnosť zmeny, plagátovosť a ničotnosť.
22:30 Divoký Django (Django Unchained) USA, 2012, Western/Dráma (Dajto)Dej sa odohráva dva roky pred americkou občianskou vojnou Severu proti Juhu. V hlavnej úlohe vidíme otroka Djanga, ktorý sa pod vplyvom doktora Schultza, nemeckého lovca ľudí, sám stane „nájomným zabijakom“. Schultz je na stope vražedným bratom Brittlovcom, ku ktorým ho môže priviesť jedine Django. Úspech misie vedie k Djangovmu oslobodeniu a Schultz mu navyše pomáha vyslobodiť z otroctva aj jeho ženu Broomhildu. Spojené štáty sú vykreslené ako miesto, kde sú ľudia nútení hrať svoje role, mať rozličné identity a život je tu menený za peniaze. Zároveň Tarantino vytvoril samostatný žáner blaxstern, kde je určujúcou morálnou autoritou černoch.

TV tipy 2.1. - 7.1. 2018

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema