Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 22.5. - 28.5. 2017

Pondelok

20:15 Gattaca (Gattaca) USA, 1997, Dráma/Sci-fi (Dajto)Vincent je jedným z posledných ľudí, ktorý sa narodil prirodzenou cestou bez zásahu genetických inžinierov. Celý svoj život tak prežil v tieni svojho vylepšeného mladšieho brata, ktorý ho prekonával v takmer všetkých oblastiach. „Nedokonalému“ Vincentovi je pridelená práca upratovača vo veľkom centre pre pestovanie vylepšených ľudí Gattaca. Jeho snom je práca kozmického navigátora, ktorú však kvôli svojim nedokonalým schopnostiam „nemôže“ vykonávať. Vincent však má v rukách predsa len jeden triumf - absolútne nezlomnú vôľu, ktorá ho „iracionálne“ ženie ďalej, aj keď sa už všetci okolo neho vzdávajú.
21:55 Vždy som chcel byť gangster (J'ai toujours rêvé d'être un gangster) Francúzsko, 2007, Komédia/Kriminálny (JOJ Cinema)Čiernobiela nezávislá komédia Vždy som chcel byť gangster je zložená zo štyroch epizód, v ktorých sa postavy pohybujú na hrane zákona. V prvej sledujeme zlodeja bez zbrane, ktorého obeťou sa zhodou okolností stane atraktívna, ozbrojená zlodejka. V druhej epizóde sa dvaja nešikovní únoscovia márne snažia vymáhať výkupné za teenagerku so samovražednými sklonmi. Následne prichádza na scénu neúspešný spevák, ktorý kradne hity svojmu populárnejšiemu „kolegovi“ a v poslednej časti sledujeme päť bývalých kriminálnikov na dôchodku, stretávajúcich sa pri poslednom záťahu. Vo filme hrá dominantnú rolu nešťastná náhoda, ponuré priestory parížskej kaviarne, ale aj vtip, poézia, smútok a nostalgia. Pozornému divákovi neunikne alúzia na Tarantina i formálne postupy pripomínajúce Jarmushove filmy.
22:10 Marnie (Marnie) USA, 1964, Dráma/Thriller (ČT2)Marnie je notorická zlodejka a klamárka. Mark Rutland sa s ňou zoznámi v jej predchádzajúcom zamestnaní a aj keď vie, že je zlodejka, poskytne jej úkryt. Pracuje uňho ako sekretárka a je ňou taký posadnutý, že trvá na tom, aby si ho vzala, a to aj potom, čo ho okradne. Mark sa snaží dopátrať príčin jej posadnutosti. Hitchcock vo svojom ďalšom majstrovskom kúsku zobrazuje psychologickú štúdiu ženy zasiahnutej traumou a zároveň netradičný milostný príbeh.
22:35 Modrý zamat (Blue Velvet) USA, 1986, Dráma/Mysteriózny/Thriller (Dvojka)Jeffrey sa po dlhšom čase vracia do rodného mestečka. Jedného dňa na lúke náhodou objaví ľudské ucho, ktoré ho zavedie na stopu záhadného kriminálneho prípadu. V ňom figurujú priekupníci drog, psychopatický zloduch Frank a tajomná barová speváčka Dorothy. Na ceste za odhalením zločinu mu pomáha dcéra miestneho policajného dôstojníka, Sandy, ktorá je doňho zamilovaná. Jedno z vrcholných diel Davida Lyncha mapuje temné zákutia ľudskej duše, skryté za fasádou vyleštených áut, krásnych záhrad, vysmiatych tvárí a veľkých domov. Výsledkom je voyeristický a ironický obraz zvrátenosti, brutality a perverzie, ktorý banálnu "zápletku" dovádza do obludných rozmerov.
Utorok
20:35 Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel) USA/Nemecko/Veľká Británia, 2014, Historický/Komédia (Plus)Pán Gustave je legendou medzi hotelovými zamestnancami. V období medzi dvoma svetovými vojnami je Grandhotel Budapešť oázou luxusu, elegancie a spoľahlivosti, čo zosobňuje práve tento riaditeľ hotelového personálu. Pán Gustav má dar odhadnúť priania svojich klientov a väčšinu z nich (doslova) miluje. Keď mu jedna vďačná zákazníčka odkáže mimoriadne vzácny obraz a vzápätí umrie neprirodzenou smrťou, tak síce zbohatne, ale zároveň sa stane tŕňom v oku pozostalých, terčom nájomného vraha a zároveň i podozrivým. Vo všetkom mu pomáha jeho šarmantný pikolík Zero Moustafa, ktorý sa azda raz stane jeho nástupcom. Snímka Wesa Anderson je fascinujúcou ukážkou režijného majstrovstva, v ktorom hrá hlavnú úlohu dizajn prostredia, geometrický perfekcionizmus a zábavné skĺbenie poetiky grotesiek a Mélièsových filmov. Snímka však reflektuje aj vážnejšie témy a prináša verný obraz doby so svojou nezameniteľnou atmosférou.
21:10 Lore (Lore) Nemecko/Austrália/Veľká Británia, 2012, Dráma/Thriller/Vojnový (ČT art)Potom, čo boli Lorini nacistickí rodičia uväznení spojeneckými vojskami a ona ponechaná napospas svojmu osudu, preberá zodpovednosť za svojich štyroch mladších súrodencov a vedie ich z Bavorska cez zničenú krajinu do babičkinho domu vzdialeného asi 900 km. Na svojej púti musia prekonávať mnohé ťažkosti, spôsobené povojnovými podmienkami. Lore začína chápať hrôzu vojny a dôsledky konania svojich rodičov, ktorí schvaľovali zverstvá holokaustu. Na svojej ceste stretnú záhadného židovského chlapca Thomasa, o ktorého minulosti nikto nič nevie. Poetické rozprávanie necháva „veľké dejiny“ prenikať do príbehu len v podobe symbolov.
23:05 Posledný ostáva (Last Man Standing), USA, 1996, Akčný/Kriminálny/Western (Dajto)Jedného dňa zablúdi záhadný cudzinec do malého texaského mesta, zmietaného neustálymi bojmi dvoch chicagských gangsterských bossov za výdatnej pomoci skorumpovanej polície. Cudzinec John Smith sa ocitá v smrteľne nebezpečnej hre medzi viacerými stranami, čo ešte posilní príchod krásnej Feliny. Remake slávneho Leoneovho westernu Pre hrsť dolárov, ktorý je zas remakeom Kurosawovho Yojimba, výborne prepája prvky westernového žánru a film-noiru do mimoriadne atmosferického a zábavného celku.
Streda
20:25 Krstný otec 2 (The Godfather: Part II) USA, 1974, Kriminálny (Jednotka)Mimoriadny úspech Krstného otca viedol autora pôvodnej predlohy Maria Puza a režiséra Francisa Forda Coppolu k vytvoreniu očakávania. Snímka rozvíja dve dejové línie. Jedna sleduje ďalšie osudy nového krstného otca Michaela Corleoneho a druhá sa vracia do minulosti, kde sa zameriava na začiatky mladého Vita Corleoneho v New Yorku v dvadsiatych rokov. V snímke ocenenej 6 Oscarmi si spoločne zahrala dvojica dnes už legendárnych hercov - Al Pacino a Robert De Niro. Druhá časť Krstného otca je podľa mnohých jedným zo žiarivých príkladoch pokračovaní, ktoré prekonávajú svojich predchodcov.
22:55 Scott Pilgrim proti celému svetu (Scott Pilgrim vs. the World) USA/Veľká Británia/Kanada/Japonsko, 2010, Akčný/Dobrodružný/Romantický/Komédia (Dajto)Scott Pilgrim má dvadsaťdva rokov, žije na úkor svojho homosexuálneho spolubývajúceho a balí jedno dievča za druhým. Jedného dňa však aj on spozná ako láska bolí, keď zistí, že Ramona, do ktorej sa na prvý pohľad zamiloval, so sebou nosí desivé prekliatie. Každý, kto s ňou chce chodiť, musí najprv poraziť jej siedmych bývalých partnerov. Scott sa tak musí stretnúť v súboji so skateboardovou legendou, rockovou hviezdou, dídžejmi či s večne nahnevanou lesbou. Scott Pilgrim je revolučnou transformáciou videoherného naratívu a komiksového štýlu do filmovej reči.
23:40 [Rec] (Rec) Španielsko, 2007, Horor/Thriller (JOJ Cinema)Televízna reportérka spolu s kameramanom pripravujú reportáž bežného života na požiarnickej stanici počas 24 hodín. Počas nočného zásahu nastupujú s požiarnikmi do auta. Tí sú privolaní spolu s policajtmi do bytu, z ktorého susedia počuli ženský rev. Po vyrazení dvier nájdu v byte nainfikovanú ženu ktorá zaútočí na policajta a smrteľne ho poraní. Pri jeho prenose k privolanej ambulancii zisťujú, že dom so všetkými obyvateľmi je uzavretý a nikto nemôže ísť von. Civilné napísané postavy, výborné využitie formátu „fake found footage“, skvelá dramaturgická výstavba vyplývajúca z atmosféry hermeticky uzavretého domu i prevrátenie spôsobu dávkovania informácií zo Záhady Blair Witch, to všetko obsahuje famózny adrenalínový španielsky horor.
Štvrtok
11:50 Pinocchio (Pinocchio), Taliansko/Belgicko/Fran./Luxembursko, 2012, Animovaný/Fantasy (JOJ Cinema)Hlavným hrdinom príbehu je malá drevená bábka, ktorá si zo všetkého najviac praje stať sa skutočným chlapcom. Nie je to však ani zďaleka také jednoduché, ako si myslí. Pripomína mu to na každom kroku jeho kamarát cvrček i jeho rastúci drevený nos, ktorý sa mu zväčšuje vždy keď zaklame.
20:00 Atentát, Československo, 1964, Dráma/Vojnový/Historický/Thriller (ČT2)Od jesene 1941 vládne nad územím Čiech a Moravy zastupujúci ríšsky protektor Reinhard Heydrich. Jeho krutosť vyvoláva v krajine veľkú nenávisť. Exilová československá vláda vo Veľkej Británii preto na jar 1942 vyberie niekoľko československých parašutistov a tajne ich vyšle do Česka. Jednu zo skupín vedie nadporučík Král. Ich hlavnou úlohou je vykonať atentát na Reinharda Heydricha. Koncom mája 1942 sa rotmajstri Strnad a Vyskočil pripravia v ostrej zákrute v pražskej Libni, kadiaľ má prechádzať Heydrich v otvorenom mercedese. Aj napriek problémom so zaseknutým samopalom sa nakoniec predsa len podarí Heydricha smrteľne zraniť.
Piatok
20:15 Afričan (L' Africain) Francúzsko, 1983, Dobrodružný/Komédia (Prima MAX)Dej francúzskej komédie Afričan sa odohráva uprostred prírody v chránenej rezervácii strednej Afriky. Ochranca prírody Viktor miluje krajinu, kde žije, rovnako ako domorodé obyvateľstvo, medzi ktorými má mnoho priateľov. Rovnako miluje aj svoju bývalú ženu Charlottu, ktorá sem prišla hľadať najlepšie miesto pre nový turistický komplex. A tak "Afričan" musí odhovoriť Charlotte jej pochabý nápad a zároveň chrániť zver a ich oboch pred neľútostnými pašerákmi slonoviny.
21:50 Vražda na objednávku (Dial M for Murder) USA, 1954, Kriminálny/Thriller (ČT2)Bývalá tenisová hviezda Tony Wendice má v úmysle zavraždiť svoju bohatú ženu Margot, aby sa mohol stať dedičom jej majetku. Vie, že Margot má milostný pomer so spisovateľom Markom Hallidayom a obáva sa, že ho kvôli milencovi opustí. Vyhľadá preto bývalého spolužiaka z C. A. Swanna, ktorý má záznam v trestnom registri a súrne potrebuje peniaze. Tony mu za vraždu ponúkne slušnú sumu peňazí a Swann túto ponuku prijíma. Hitchcockova vtipná žánrová hra je filmom z vrcholného obdobia Hitchcockovej tvorby s legendárnou Grace Kelly v hlavných úlohách.
22:30 Rozhovor (The Conversation) USA, 1974, Thriller/Kriminálny/Psychologický (ČT2)Harry je osamelý fanúšik jazzu, ktorý si úzkostlivo stráži svoje súkromie. Odpočúvanie je preňho, ako experta na bezpečnosť, každodennou rutinou. Táto rutina sa však zmení na nočnú moru, keď objaví čosi rušivé pri nahrávaní mladého páru v parku. Spočiatku si Harry nie je istý, nakoľko je jeho podozrenie výplodom paranoje, avšak postupne sa začína obávať, že by jeho nahrávka mohla byť zneužitá a postupne sa zaplieta do konšpiračného labyrintu. Francis Ford Coppola dovádza do existenciálnych dôsledkov tradičnú schému žánru konšpiračných thrillerov a svojho hrdinu zbavuje blízkych i viery vo svoje vlastné zmysly.
Sobota
14:50 Past, Československo, 1950, Dráma/Vojnový (ČT1)Dráma z obdobia nacistickej okupácie začína na stanici, kadiaľ prechádza transport s nemeckými vojakmi. Vlak zostane stáť na stanici kvôli improvizovanej sabotáži jedného zo železničiarov. Odbojárska spojka Růžena Kubínová je zatknutá pri náhodnej razii. Cynický Donnert odhalí jej falošné doklady a nechá ju kruto vypočúvať. Následne do jej cely nasadí konfidentku Hertu, ktorá sa vydáva za bezúhonnú Annu Novákovú. Nemecká agentka si dočasne získa jej dôveru, ale stále nedokáže zistiť dôležitú informáciu.
20:30 Mission Impossible: Národ grázlov (Mission: Impossible - Rogue Nation) USA, 2015, Akčný/Dobrodružný/Thriller (Markíza)Štátnym úradníkom sa nepáčia neortodoxné pracovné metódy tajnej vládnej služby IMF a rozhodnú sa ju rozpustiť. Medzitým sa o slovo začína hlásiť mýtická organizácia Syndikát, ktorej členmi sú bývalí agenti. Ich cieľom je prostredníctvom riadených teroristických útokov zaviesť iný svetový poriadok. Aj keď Hunt nemá proti Syndikátu oficiálne poverenie a pohybuje sa v ilegalite, zhromaždí partiu skúsených agentov a spoločne sa pokúsia profesionálnych teroristov zastaviť. Pomáha mu aj krásna britská agentka Ilsa Faust, ktorej sa však nedá úplne veriť. Film sa zaoberá, pre akčný film netradičnou, otázkou civilných obetí v rámci vyššieho cieľa.
22:45 Vnútri Llewyna Davisa (Inside Llewyn Davis) USA/Veľká Británia/Francúzsko, 2013, Životopisný/Komédia/Dráma/Hudobný (ČT art)Llewyn Davis sa bez peňazí a bez domova, len s gitarou na chrbte, potĺka chladnými ulicami New Yorku a vytrvalo bojuje so všetkými prekážkami. Je síce odkázaný na pomoc ubúdajúceho počtu priateľov i cudzích ľudí, ale snaží sa všetkým dokázať, že so svojou hudbou môže preraziť na folkovej scéne. Smola sa mu však neustále lepí na päty a všade sa stretáva len s odmietaním. Napokon predsa len dostane svoju šancu, len či ju dokáže využiť… Príbeh loosera, ktorého spoločenský i sociálny status je ovplyvnený komerčnou povahou spoločnosti, ale aj nízkou sebadôverou a nulovým pocitom zodpovednosti, je ďalším výnimočným filmom bratov Coenovcov.
00:10 Truman Show (The Truman Show) USA, 1998, Dráma/Komédia/Sci-fi (ČT2)Truman Burbank až do svojich tridsiatich rokov netuší, že od narodenia žije v obrovských filmových ateliéroch a že je hviezdou televízneho seriálu s celosvetovou popularitou a vysokou sledovanosťou. Nad Trumanovým životom má absolútnu kontrolu tvorca obľúbeného seriálu, režisér a producent Christof. Najväčším problémom však pre Trumana nakoniec nie je uvedomiť si pravý stav vecí, ale odhodlať sa opustiť falošný, avšak zároveň tak bezpečný a dokonalý svet. Film Truman Show skúma moc médií a čoraz menej zreteľnú hranicu medzi skutočnosťou a jej mediálnym či virtuálnym obrazom. Snímka presne pomenovala niektoré javy v spoločnosti, ktoré naberajú na intenzite až dnes, či už je to masívna obľuba Reality Show, rozširovanie virtuálneho priestoru do života ľudí a i.
Nedeľa
20:00 Plazivý mesiac (The Stalking Moon) USA, 1968, Western (ČT2)Hlavnou postavou filmu je Sam Varner, muž, ktorý po dlhoročnej službe odchádza z armády. Vojaci práve dopravujú skupinu indiánov do rezervácie. Medzi nimi je aj biela žena Sarah Carverová so svojim malým indiánskym synom. Prehovára Sama, aby ich vzal so sebou. Ten po dlhom prehováraní napokon súhlasí. Cestou na Samov ranč prespia u neznámeho muža, ktorého ráno nájdu mŕtveho. Jeho vrahom je nebezpečný indián Salvaje a Sam sa čoskoro dozvie, že Sarah je Salvajova žena a on teraz hľadá svojho syna. Netradičný westernový thriller zobrazuje surový obraz divokého západu.
21:50 Vtáky (The Birds) Horor/Thriller, USA, 1963 (ČT2)Pôvabná blondínka Melanie Danielsová prichádza do mestečka Bodega Bay, aby sa pokúsila získať priazeň mladého právnika Mitcha Brennera. Na ceste loďkou na ňu z nevysvetliteľných dôvodov zaútočí čajka. Behom chvíle sa nad mestečkom začnú zlietavať ohromné kŕdle vtákov, ktoré s mimoriadnou agresivitou útočia na miestnych obyvateľov, deti i dospelých. Mitch a Melanie musia bojovať o holé životy proti presile operencov, ktorých správanie nemožno vysvetliť a ani zastaviť. Mierumilovné vtáky sa zrazu, ako verná nápodoba človeka, menia na zrkadlový obraz medziľudských vzťahov v malom mestečku, ktorým dominuje Oidipov komplex.
23:55 Carrie (Carrie) USA, 1976, Horor/Dráma/Thriller (Prima)Carrie je príbehom dievčaťa, ktoré vychovala šialene nábožná matka takmer v úplnej izolácii. Po strápňujúcom incidente v škole, keď si z nej spolužiaci nemilosrdne uťahovali, sú študenti tvrdo potrestaní a preto sa chcú Carrie pomstiť. Ich plán sa zvrtne hrozným spôsobom, keď sa počas školského plesu v Carrie prebudia zvláštne mentálne schopnosti. Adaptácia Kingovej knihy je prekvapivo plná symbolov a rodiacej sa ženskej sexuality.

TV tipy 22.5. - 28.5. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema