Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 24.10. - 30.10. 2016

Pondelok24.10.

18:30 Arriettin tajný svet (Karigurashi no Arrietty) Japonsko, 2010, Animovaný/Rodinný/Fantasy (JOJ Cinema)Arriettin tajný svet, film legendárneho štúdia Ghibli, vychádza z medzinárodne populárnej série britskej spisovateľky Mary Norton. Do scenára ju adaptoval samotný Miyazaki, ktorý sa sústredí na vykreslenie fantastického sveta malých piadimužíkov. Ide o maličkých ľudí žijúcich v priestoroch medzi múrmi či pod podlahami starých domov, ktorí si všetko požičiavajú od ich obyvateľov. Mladá Arrietty takto žije so svojimi rodičmi v dome, kde býva babička mladého chlapca Šoa. V deň, keď Šo príde, čaká Arrietty prvá výprava s otcom pre zásoby do sveta veľkých ľudí. A ako to už v podobných príbehoch býva, ich osudy sa pretnú.
20:25 Eva Nová, Slovensko/Česko, 2015, Dráma (Jednotka)Film zobrazuje príbeh ženy, ktorá sa snaží opätovne získať priazeň svojho syna. Pred mnohými rokmi jeho i celú svoju rodinu hlboko zranila svojim nezáujmom, alkoholizmom, aférkami a bohémskym spôsobom života. To bolo ešte v časoch, keď bola slávnou herečkou. Dnes je z nej abstinujúca alkoholička, ktorá sa snaží opätovne získať späť život, aký mala kedysi. Jej stretnutie so synom je však ešte krutejšie ako čakala a niekde v pozadí sa stále skrýva nebezpečenstvo recidívy. Snímka ocenená mnohými cenami nie je len portrétom starnutia a odcudzenia, ale aj filmom o problémoch abstinencie. Marko Škop koncipuje svoj príbeh bez zbytočne vysvetľujúcich dialógov a s observatívnym spôsobom snímania, ktorý prezrádza jeho dokumentaristické začiatky.
22:30 Sofiina voľba (Sophie's Choice) USA/Veľká Británia, 1982, Dráma/Psychologický (Dvojka)Adaptácia bestselleru Williama Styrona sleduje príbeh poľskej katolíčky Sofie, ktorú počas 2. svetovej vojny nacistickí vojaci prichytili s kontrabandom šunky. Za svoj priestupok je poslaná do koncentračného tábora a po príšernej voľbe tam napokon prichádza o obe deti. Hoci vojnu prežije a odsťahuje sa do New Yorku, je jej psychika navždy zdevastovaná. Novú chuť do života nachádza až vďaka Nathanovi, americkému židovi, ktorý je posadnutý všetkým, čo sa týka holocaustu. Spolu sa nasťahujú do obytného domu, kde sa zoznámia s dospievajúcim Stingom, ktorý túži po kariére spisovateľa. Režisér Alan Pakula zachoval vo svojom diele ambivalentné charaktery postáv a vyhol sa aj typickému pátosu hollywoodskych filmov.

Utorok25.10.
11:30 Polnočný bozk (In Search of a Midnight Kiss) USA, 2007, Komédia/Romantický/Dráma (JOJ Cinema)Wilson má 29 rokov a práve sa končí najhorší rok jeho života. V Los Angeles je nový, nemá spoločnosť a ani plán na večer. Prial by si zabudnúť, že silvestrovská noc existuje. To všetko len do chvíle, kým ho kamarát Jacob presvedčí, aby si dal inzerát. Odpovie mu Vivian, ktorá by o polnoci rada pobozkala potenciálneho priateľa. Začína sa dlhá prechádzka ulicami Los Angeles. Linklaterom ovplyvnená romantická konverzačka je plná čierneho humoru, ale aj dojemných scén.
22:35 Ako básnici prichádzajú o ilúzie, Československo, 1984, Komédia/Romantický (ČT1)V druhej časti básnickej tetralógie sa opäť stretávame so Štefanom Šafránkom, ktorý už je študentom medicíny i s jeho priateľom Kendym, študujúcim na FAMU. Spoznáme tiež Štepánových nových spolužiakov Honzu, Venosa a Numiroua. Štěpán bojuje s náročným štúdiom i s odmietaním krásnej kamarátky. Kým študijné výsledky sa po drine dostavia, s láskou je to horšie. Komediálny film, ktorý ukazuje radosti i strasti vysokoškolského štúdia neskorého socializmu. Hravosť a nadhľad postupne v tejto časti dopĺňajú aj starosti a vážnosť spojené s dospievaním.
Streda26.10.
20:00 Sexmisia (Seksmisja) Poľsko, 1983, Dobrodružný/Komédia/Sci-fi (Nova Cinema)Hlavnými hrdinami najslávnejšej poľskej komédie všetkých čias sú dobrovoľníci Max a Albert, ktorý sa po umelom zmrazení tela prebúdzajú o mnoho rokov neskôr, ako to plánoval vedecký experiment. Ocitli sa v 21. storočí, kde žijú iba ženy. Muži na Zemi medzitým vyhynuli, ženy sa stali úplne sebestačnými a na mužov doslova poľujú. Max a Albert sú považovaní za nepohodlných a hrozí im buď smrť, alebo násilná premena na ženy. Hravá a veselá satira, si robí srandu z oboch pohlaví, ale popritom zvláda kriticky nahliadať aj na vtedajší režim, či už ide o chaos plánovanej ekonomiky a nezmyselnosť komunistickej cenzúry.
20:15 Kick-Ass (Kick-Ass) USA/Veľká Británia, 2010, Komédia/Akčný (JOJ Cinema)Teenager Dave Lizewski nevyniká žiadnymi zvláštnymi schopnosťami. Jediné, čo ho baví, sú komiksy. Tie ho inšpirujú k tomu, aby sa stal superhrdinom! Aj napriek absencií superhrdinských schopností si dáva prezývku Kick-Ass, vyberá si kostým a odchádza bojovať do ulíc so zločinom. Po jednej z nakladačiek, ktorú dostane, však napokon nejakú tú schopnosť predsa len získa – nemôže cítiť bolesť. Vo veľkomeste však operujú aj skutoční superhrdinovia. Otec Big Daddy a jeho pubertálna dcéra Hit Girl tiež bojujú s kriminálnymi živlami so snahou pomstiť sa miestnemu bossovi Frankovi D'Amicomovi. Popkultúrnymi odkazmi nabitá snímka, v ktorej rozprávanie plynie hladko a napínavo aj popri uťahovaní si z veľkého množstva filmov, komiksov či žánrov.

Štvrtok27.10.
20:20 Ľudovít (Ludwig - Le crépuscule des Dieux) Francúzsko/Taliansko/NSR, 1972, Historický/Životopisný/Kostýmový (ČT art)Slávny taliansky režisér Luchino Visconti vytvoril v jednom zo svojich neskorých filmov portrét postupného úpadku mladého a krásneho kráľa, ktorý miloval umenie a pohŕdal prízemnosťou. Nebol však príliš dobrým vládcom a svoju ríšu priviedol skoro na pokraj ekonomického kolapsu. Celý život stál na hranici medzi zdravým rozumom a duševnou chorobou a azda práve preto sa snažil vybudovať ríšu umenia, ktorá mu mala dopomôcť k nájdeniu absolútnej krásy. Spoločne s ním túto krásu hľadá aj Sissi, ktorá je v tomto filme predstavená ako zatrpknutá a prezieravá žena. Na rozdiel od svojho manžela Ľudovíta, ktorý sa stáva obeťou vlastného velikášstva, vníma rozdiel medzi skutočným svetom a ríšou estetiky. Posledná časť "nemeckej trilógie" je veľkolepým eposom, v ktorom Visconti na ploche štyroch hodín opäť rozvinul svoje štylistické a rozprávačské majstrovstvo.
21:50 Vždy som chcel byť gangster (J'ai toujours rêvé d'être un gangster) Francúzsko, 2007, Komédia/Kriminálny (JOJ Cinema)Čiernobiela nezávislá komédia Vždy som chcel byť gangster je zložená zo štyroch epizód, v ktorých sa postavy pohybujú na hrane zákona. V prvej sledujeme zlodeja bez zbrane, ktorého obeťou sa zhodou okolností stane atraktívna, ozbrojená zlodejka. V druhej epizóde sa dvaja nešikovní únoscovia márne snažia vymáhať výkupné za teenagerku so samovražednými sklonmi. Následne prichádza na scénu neúspešný spevák, ktorý kradne hity svojmu populárnejšiemu „kolegovi“ a v poslednej časti sledujeme päť bývalých kriminálnikov na dôchodku, stretávajúcich sa pri poslednom záťahu. Vo filme hrá dominantnú rolu nešťastná náhoda, ponuré priestory parížskej kaviarne, ale aj vtip, poézia, smútok a nostalgia. Pozornému divákovi neunikne alúzia na Tarantina i formálne postupy pripomínajúce Jarmushove filmy.

Piatok28.10.
09:05 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni, Československo, 1989, Animovaný/Rozprávka (ČT :D)Filmová verzia večerníčku O Kubovi a Stázine rozpráva príbeh o obuvníckom tovarišovi Kubovi, ktorý musel odísť na vojnu až do Viedne, domýšľavom kniežacom správcovi Kolomajzníkovi, vodníkoch, samotnom cisárovi a Stázine, ktorej pristala červená sukňa.
10:20 Michael Clayton (Michael Clayton), USA, 2007, Kriminálny/Thriller (Nova)Michael Clayton je bývalým štátnym zástupcom, ktorý má v jednej z najväčších právnických firiem v New Yorku, Kenner, Bach & Ledeen, na starosti tú najšpinavšiu prácu. So svojou prácou nie je spokojný, ale rozvod, zlé obchodné špekulácie a s tým súvisiaci dlh ho nútia zostať aj na tejto nepríjemnej pozícii. Medzitým sledujeme aj kariéru advokátky Karen Crowderovej v spoločnosti U/North, ktorá závisí na urovnaní niekoľko miliónového návrhu žaloby. Tú proti nim podáva práve firma Kenner, Bach & Ledeen. Spočiatku sa zdá, že Claytonova firma bude sláviť úspech. To však len do chvíle, keď jeden z právnikov KB&L Arthur Edens, sabotuje prípad.
21:15 Pozícia dieťaťa (Poziția copilului) Rumunsko, 2013, Dráma (Dvojka)Autori Rumunskej novej vlny sa snažia svojimi dielami vyrovnávať so zlou sociálnou situáciou v krajine, komunistickou minulosťou, korupciou i každodenným morálnym zlyhávaním Rumunov. Za pomoci jednoduchých príbehov, znejasnených hraníc medzi dobrom a zlom a dokumentárnych postupov teda skúmajú pokrivenú morálku všedných obyvateľov. Počas jedného studeného marcového večera sa Barbu rúti ulicami a prekračuje povolenú rýchlosť. Vzápätí zrazí malého chlapca a ten krátko po nehode umiera. Vinníka čaká trest odňatia slobody od troch do pätnástich rokov. V tom vstupuje na scénu Barbuho matka Cornelia, rozhodnutá zasiahnuť a pomôcť svojmu synovi vyhnúť sa väzeniu. Corneliina kampaň za záchranu svojho apatického syna však nemá žiadne hranice. Pomocou úplatkov sa snaží presvedčiť nielen svedkov, ale aj rodičov mŕtveho dieťaťa.
Sobota29.10.
20:00 Rio Lobo (Rio Lobo) USA, 1970, Western (ČT2)V časoch vojny Severu proti Juhu sa plukovník Cord McNally vydáva po stope zlodejov, ktorí pri vlakovej lúpeži zabili aj jeho priateľa. Súčasne sa snaží odhaliť tajomného muža, ktorý donáša nepriateľom informácie o transporte peňazí a každom pohybe vojsk. Stopy dovedú Corda McNallyho až na územie s názvom Rio Lobo, kde ruka zákona dosiaľ nedočiahla a ľudia z mestečka sú tak vystavení neustálemu strachu. Western režiséra Howarda Hawksa je ďalšou z variácií na klasickú westernovú zápletku, avšak tentokrát so špagetti westernovým výzorom.
20:00 Vtedy na Západe (Once Upon a Time in the West) Taliansko/USA, 1968, Western/Dobrodružný (Nova Cinema)Bezcitný modrooký pištoľník Frank poslal troch mužov čakať na príchod vlaku, z ktorého má vystúpiť muž prezývaný Harmonika. Ten si chce totiž s Frankom vybaviť staré účty. V okamihu, keď sa na malom nádraží odohrá prestrelka, vyvraždí Frank so svojimi mužmi rodinu farmára McBaina. Jeho farma totižto stojí na mieste, kde chce Frankov šéf, zmrzačený milionár Morton, vybudovať železnicu. To všetko sa odohrá len chvíľu predtým, než do mesta dorazí McBainova novomanželka Jill. Tá sa po ceste na farmu stretne s nebezpečným banditom Čejenom, ale i s Harmonikom. Títo všetci medzi sebou rozohrajú hru plnú úskokov, emócií a prestreliek. Ani výborne vyrozprávaný, košatý dej by z filmu nespravil legendu nebyť grandióznej réžie Sergia Leoneho, ktorý vo filme pracuje s veľkými, extrémne dlhými detailami na kamenné tváre pištoľníkov a nezabudnuteľnej hudby Ennia Morriconeho.
20:20 Sex Pistols: Špina a zúrivosť (The Filth and the Fury) Veľká Británia/USA, 2000, Dokumentárny/Hudobný (ČT art)Film Juliena Templa je intímny, ale aj šokujúci dokument, ktorý portrétuje najkontroverznejšiu punkovú kapelu všetkých čias - Sex Pistols. Film sleduje ich vzostup z londýnskych uličiek a malých smradľavých pubov, cez nenávisť britskej tlače a uznanie státisícov fanúšikov, až po konečný rozpad na turné po Amerike. Film ponúka autentické výpovede členov skupiny, ktorí tak vyšli z tieňa svojho egomaniackeho manažéra Malcolma McLarena. Film tiež obsahuje dovtedy nezverejnené pasáže zo súkromného archívu kapely. Sex Pistols predstavujú jednu z najdôležitejších kapiel punkového hnutia a hudobnú legendu. Podobne punkový, tzn. provokatívny, nekonvenčný a vulgárny je aj celý film.

Nedeľa30.10.
15:00 Babí léto, Česko, 2001, Tragikomédia (ČT1)Tragikomický príbeh sedemdesiatpäť ročného rojka, ktorý sa na rozdiel od svojej ustarostenej manželky odmieta zmieriť s rezignujúcou starobou. Svoj život sa rozhodol poňať ako výzvu a príležitosť na nové dobrodružstvá. Spolu so svojím verným a oddaným kamarátom z operety prenáša divadelné úlohy do života a spĺňa si tak svoje nesplnené sny. Príbeh dvoch dôchodcov, ktorí sa rozhodli užiť si jeseň svojho života.
22:05 Súperi (The Duelists) Veľká Británia, 1977, Vojnový/Dráma (ČT2)Dramatický film o dvoch dôstojníkoch napoleonskej armády, ktorí na seba útočia v neľútostných súbojoch. Ich spor síce začal maličkosťou, ale prerástol na posadnutosť, ktorá ovládla ich životy na dlhých 30 rokov. Umiernený a pasívny šľachtic d'Hubert sa tu tak musí vysporiadať so svojou nemésis, psychopatickým Feraudom.

TV tipy 24.10. - 30.10. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema