Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 25.4. - 1.5. 2016

25.04.Pondelok

15:10 Američan (The American), USA/Veľká Británia, 2010, Kriminálny/Thriller (JOJ Cinema)Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho prác vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľčo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorý majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga
20:10 Koyaanisqatsi (Koyaanisqatsi: Life Out of Balance), USA, 1982, Dokumentárny (Dvojka)Koyaanisqatsi je prvou časťou poetickej dokumentárnej trilógie, ktorá mapuje stav nášho sveta. Názov a zámer celého projektu vzišiel z kultúry indiánskeho kmeňa Hopi, žijúceho na území Arizony, ktorému hrozí vyhynutie. Od rady starších tohto kmeňa získal režisér a producent filmu Godfrey Reggio povolenie používať ich jazyk pre názvy svojich filmov. Koyaanisqatsi znamená v preklade šialený život, život vyvedený z rovnováhy, alebo spôsob života, ktorý volá po zmene. Film je víziou kolízie mestského života, ovládaného technológiou a životného prostredia. Vo veľkolepých záberoch bez komentára ukazujú tvorcovia filmu planétu, ktorá oplýva bohatstvom a krásou, pri ktorých sa zatajuje dych, ale tiež planétu, ktorú jej obyvatelia menia na svoj obraz, čím ubližujú prírode a ohrozujú tak vlastnú existenciu. Dôležitú úlohu hrá vo filme minimalistická hudba Philipa Glassa.
22:40 Malá Viera (Malenkaya Vera), Sovietsky zväz, 1988, Dráma/Romantický (Dvojka)Tínedžerka Viera je bez práce a čaká na pozvánku, aby mohla absolvovať kurz telefonistky a získať tak finančnú nezávislosť. Doma s otcom alkoholikom a jednoduchou matkou prežíva peklo, a tak sa túla po vonku. Zaľúbi sa do Sergeja, ktorý sa presťahuje k Viere do ich malého bytu, či rodičov, prirodzene, príliš nepoteší. Po Gorbačovovej perestrojke nadišla chvíľa zúčtovania sa umelcov so socialistickým režimom. O žalári, ktorý výraznejšie pocítili najmä mladí ľudia, začali hovoriť s mimoriadnou naliehavosťou, čoho dôkazom je aj film Malá Viera. Všedný život teenagerky poukazuje na bezútešnosť a bezradnosť, ktorá sa usadila v duševne vyprahnutej krajine.
23:30 Banditi v Miláne (Banditi a Milano) Taliansko, 1968, Kriminálny/Dráma (ČT2)Štvorčlenná zločinecká skupina Banda Cavallero terorizovala Miláno rôznymi zločineckými akciami, ktoré vyvrcholili na jeseň roku 1967 prepadnutím pobočky Banco di Napoli. Lizzani sa sústredil primárne práve na zobrazenie bankovej lúpeže a následnej prestrelky, pričom vychádzal z udalostí, ktoré zaznamenala talianska čierna kronika. Film predznamenáva formálne invenčné talianské politické filmy 70. rokov, ktoré nekompromisne odhaľovali previazanosť politickej moci s mafiou. Carlo Lizzani tu nadväzuje na film Salvatore Giuliano, v ktorom Francesco Rosi takisto striedal napínavé akčné sekvencie s reportážne štylizovanou rekonštrukciou. Na navodenie dokumentárnej autenticity vo filme využíva ručnú kameru a zakomponováva do filmu i anketové otázky.

26.04.Utorok
09:05 Hrdinovia vojny (Ji jie hao), Hong Kong/Čína, 2007, Vojnový/Historický, (JOJ Cinema)Snímka čínskeho „odborníka na vojnové filmy“ Xiaogang Fenga sa vracia k udalostiam z roku 1948, kedy sa v Číne odohráva občianska vojna medzi Kuomintangom a komunistami. Gu je veliteľom deviatej divízie Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády a jeho úlohou je brániť určenú oblasť až do odvolania. Rádioprijímač však mlčí desiatky hodín, počet členov jednotky sa pomaly zmenšuje a aj náboje začínajú pomaly dochádzať. Keď už situácia začne byť mimoriadne kritická ozve sa z prijímača rozkaz k ústupu. Uprostred vojnovej vravy však Gu tento rozkaz prepočuje a odmieta veriť slovám svojho poručíka. Film Hrdinovia vojny vyniká, spomedzi propagandistickej čínskej vojnovej produkcie, predovšetkým svojim realizmom, keďže sa snaží zobrazovať charakterovo realistické postavy a vojnu ako hrôzostrašnú udalosť a zároveň príklonom ku väčšej komornosti.
20:00 Afrika aneb Češi mezi lidožravci, Česko, 2004, Komédia (ČT2)V poradí objavov štrnásta Cimermanova hra nás zavedie do vnútra kontinentu nedotknutého civilizáciou. Českí cestovatelia sa tu stretnú s podivným kmeňom kanibalov a skoro skončia na ich jedálnom lístku. Príslušníci tohto kmeňa sú špecifickí nielen svojim vzhľadom, ale aj svojou učenlivosťou. Tieto vlastnosti Cimerman vyriešil s eleganciou, akú mu ostatní svetoví dramatici môžu len závidieť.
27.04.Streda
13:55 O myške a medveďovi (Ernest et Célestine), Francúzsko/Belgicko, 2012, Animovaný/Komédia/Dráma/Rodinný (JOJ Cinema)Film sleduje nezvyčajné priateľstvo myšky Celestine a medveďa Ernesta. Oboch zástupcov zdanlivo nezlúčiteľných druhov zvedie dohromady hlad a chuť na sladké. Spoločne budú musieť prekonať veľa prekážok, aby sa im podarilo odhaliť veľké cukrovinkové sprisahanie. Film o predsudkoch, strachu z neznámeho a o zdanlivej nemožnosti súžitia dvoch rozličných skupín predstavuje funkčnú moralitu, ktorá bola nominovaná na Oscara za najlepší animovaný film.
22:50 Posledný ostáva (Last Man Standing), USA, 1996, Akčný/Kriminálny/Western (Dajto) Jedného dňa zablúdi záhadný cudzinec do malého texaského mesta, zmietaného neustálymi bojmi dvoch chicagských gangsterských bossov za výdatnej pomoci skorumpovanej polície. Cudzinec John Smith sa ocitá v smrteľne nebezpečnej hre medzi viacerými stranami, čo ešte posilní príchod krásnej Feliny. Remake slávneho Leoneovho westernu Pre hrsť dolárov, ktorý je zas remakeom Kurosawovho Yojimba, výborne prepája prvky westernového žánru a film-noiru do mimoriadne atmosferického a zábavného celku.

28.04.Štvrtok
18:35 Za lepší život (A better life), USA, 2011, Dráma (JOJ Cinema)Tvrdo pracujúci, avšak ilegálne prisťahovaný záhradník, Carlos Galindo, sám vychováva svojho pubertálneho syna a snaží sa preňho vytvoriť prostredie pre lepší život. Opustí preto svoju prácu a odsťahuje sa so synom z L.A., aby ho uchránil od tamojších gangov a dostal na slušnú školu. Kúpi si vlastný nákladiak, takže si môže dovoliť prijímať viac zákaziek. Imigrační agenti a grázli však striehnu na každom rohu a tak musí žiť v neustálom strachu. Sociálna dráma o ľuďoch, ktorí prišli do Ameriky hľadať svoj „americký sen“, ale ono hľadanie sa príliš nedarí. Snímka zobrazuje pokrytectvo svetovej veľmoci, ktorého bohatstvo generuje mäsa bezmenných ilegálnych prisťahovalcov bez občianskych práv.
20:20 Rómeo a Júlia (Romeo and Juliet), Veľká Británia/Taliansko, 1968, Dráma/Romantický (ČT art)Adaptácia klasickej predlohy Williama Shakespeara o mladých milencoch z dvoch znepriatelených rodín, ktorých v ich zakázanej láske navždy spojila dobrovoľná smrť. Zeffirelliho barokovo bohaté obrazy s veľkolepou výpravou a poetickou atmosférou výborne ladia ku Shakespearovému košatému jazyku. Tá je však vo filme až druhoradá. Zeffirelli vo svojom filme skúma predovšetkým činy, rýchlosť, sviežosť a dynamiku mladosti, ktorá v tomto filme dominuje nad urozprávanosťou dospelých. Film získal dva Oscary a množstvo ďalších cien a dodnes je považovaný za najlepšiu a najvernejšiu filmovú verziu nesmrteľnej predlohy.

29.04.Piatok
20:00 Oslobodenie IV - Bitka o Berlín (Osvobozhdenie: Bitva za Berlin), Východné Nemecko/Poľsko/Sovietsky zväz, 1971, Vojnový/Historický (ČT2)Päťdielna séria režiséra Ozerova je pravdepodobne tým najepickejším, najmonumentálnejším a najvýpravnejším vojnovým filmom všetkých čias. Medzinárodná koprodukcia zachytáva najdôležitejšie udalosti druhej polovice 2. svetovej vojny a postupné víťazstvo spojencov nad nacistickým Nemeckom. Vojna je tu nie je zobrazená len z pohľadu individuálnych osudov vojakov, ale skúma priebeh bojov, zámery jednotlivých stratégov a dopady na situáciu. Snímka pracuje so skutočnými historickými udalosťami a archívnymi materiálmi, ale aj s vymyslenými hrdinami, zápletkami a hranými pasážami. Štvrtá časť s podtitulom Bitka o Berlín sa odohráva v roku 1945 v posledných mesiacoch vojny. Začína sa Viselsko-oderská operácia. Tri fronty pod vedením Koneva, Žukova a Rokossovského mieria do nemeckého hlavného mesta. K Berlínu sa z druhej strany vydávajú aj anglo-americké vojská. Churchillovým plánom je totižto predbehnúť Rusov.
20:15 V žiari noci (In the Heat of the Night), USA, 1967, Kriminálny (Prima MAX)V mestečku Sparta v štáte Mississippi sa chystal bohatý podnikateľ Colbert postaviť továreň, ale jedného dňa ho nájdu zavraždeného. Šerifovi Billovi Gillespiemu a jeho zástupcovi Samovi Woodovi prichádza na pomoc jeden z najväčších expertov na vraždy Virgil Tibbs, avšak šerif ho kvôli čiernej pleti odmieta. Pretože však nemá s podobnými prípadmi žiadne skúsenosti, nakoniec je predsa len nútený jeho pomoc prijať. Tibbsove schopnosti sa preukážu veľmi skoro, ale aj napriek tomu prichádza neustále do konfliktu s južanským rasizmom. Detektívna línia v týchto prípadoch ustupuje a prim tu hrajú scény, v ktorých sa rasová neznášanlivosť skrýva pod povrchom slov. Samotný film však rozhodne nemôžeme nazvať čiernobielym a politicky korektným, keďže neraz usvedčí černošskú postavu z rovnako zanietenej nenávisti.
21:30 Ida (Ida), Poľsko/Dánsko/Francúzsko/Veľká Británia, 2013, Historický/Dráma, (Dvojka)Kým sa osemnásťročná novicka Anna stane mníškou, musí navštíviť svoju jedinú žijúcu príbuznú Wandu, o ktorej existencii doteraz nevedela. Ukáže sa však, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a sudkyňa, ktorá v 50. rokoch posielala na smrť kňazov, mníšky a ďalších skutočných či domnelých odporcov režimu. Toto nečakané stretnutie nasmeruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva i svojho židovského pôvodu. Cynická, životom ostrieľaná, avšak vlastným svedomím stíhaná Wanda je v mnohom pravým protikladom Idy, ktorá počas spoločného pátrania po prvýkrát zakúša pokušenia vonkajšieho sveta. Film získal množstvo ocenení, okrem iných aj Oscara, Baftu či New York Film Critics Circle za najlepší cudzojazyčný film.
21:50 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994, Dráma/Romantický/Horor/Fantasy (Nova Cinema)Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi neobvyklé interview upír Louis. Jeho veľmi podivný príbeh je starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat, aby mu ponúkol večný život a premenil ho na upíra. Louis si však čoskoro uvedomí, že večný život v nekonečnej noci je väčším prekliatím ako ktorákoľvek ľudská bolesť. A hoci sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, nedokáže sa od Lestata celkom odpútať.
23:00 V zajatí Yakuzy (Brother), Japonsko/Velká Británie/USA, 2000, Kriminálny/Thriller (Dajto) Jeden z najuznávanejších japonských režisérov Takeshi Kitano vo svojej tvorbe zručne rozbíja všetky žánrové schémy, čo spoločne s lyrizmom, mlčanlivosťou jeho postáv a nesmierne čiernym humorom vždy znamená nesmierne ojedinelý filmový zážitok. Krvavý thriller o bývalom členovi Yakuzy, ktorého rodina bola vyvraždená, je najslávnejším Kitanovým filmom na západe. Pod vplyvom týchto okolností je Yamamoto donútený ísť s novou identitou do Ameriky, kde potrebuje nájsť svojho brata Kena. Po stretnutí s bratom zisťuje, že je členom drogového gangu a tak sa opäť ocitá vo svete plného vrážd a násilia.

30.04.Sobota
13:30 Veľká zem (The Big Country), USA, 1958, Western/Romantický (Jednotka)Pokiaľ sa povie epický western tak azda nenájdeme vhodnejšieho reprezentanta tohto pojmu ako snímku Wiliama Wylera. Namiesto množstva pištoľníckych súbojov a krutosti pri zobrazení Divokého západu, pracuje Wyler primárne s prepracovanými charaktermi a anticky pôsobiacim príbehom. V ňom vidíme bývalého námorného kapitána Jamesa McKaya, ktorý prichádza na Západ za svojou snúbenicou Patriciou Terrillovou. Tá je dcérou majiteľa obrovského ranča Henryho Terrilla, ktorému sa James odmietajúci násilie nepáči. Terrill žijúci v neustálom boji so svojim najbližším susedom Rufusom Hannasseym o drahocennú vodu totižto neustále žije vo „vojnovom stave“. Pacifistické vyznenie celého filmu, podrývanie „amerického sna“ a výborné herecké výkony na čele s Gregorym Peckom a Burlem Ivesom, ktorý za svoju rolu získal Oscara, posúvajú film do panteónu najlepších filmov Zlatej éry Hollywoodu.
21:05 Otello (Othello), Taliansko/USA, 1986, Dráma/Hudobný (ČT art)Dej sa odohráva na Cypre v 15. storočí. Othello je vojvodca, pôvodom Maur, v službách Benátskej republiky, ktorý bráni Cyprus pred útokmi tureckého loďstva. Jeho námestník Jago mu závidí hodnosť i krásnu manželku Desdemonu a intriguje proti Othellovi i jeho pravej ruke Cassiovi. Zradný Jago systematicky zasieva v Othellovej hlave semená pochybnosti o Cassiovej a Desdemoninej vernosti. Filmovú verziu slávnej Verdiho opery, založenej na Shakespearovej predlohe, režíroval Franco Zeffirelli. Titulnú úlohu Othella spieva Placido Domingo a roly Desdemony sa ujala Katia Riciarelli.
22:15 Kandidát, Slovensko/Česko, 2013, Thriller/Komédia (JOJ)Príbeh filmu Kandidát sa odohráva počas dvoch mesiacov kampane pred prezidentskými voľbami. Autor denníkových zápiskov netuší, pre koho zaznamenáva odpočúvania, v ktorých sleduje biskupa, majiteľa reklamnej agentúry a nevýrazného prezidentského kandidáta s menom Peter Potôň. Prepojenie mafie, cirkvi, súkromníkov a vysokej politiky je dokonané. Kandidát je politickou fraškou zobrazujúcou nepríjemnú atmosféru v našej krajine, ktorou otriasli únosy, vraždy i najrôznejšie spisy. Kandidát je o ľuďoch, ktorí pod týmto tlakom potápajú jeden druhého a pomáhajú si naozaj až vtedy, keď ide o život.
22:15 Ľud verzus Larry Flynt (The People vs. Larry Flynt), USA, 1996, Dráma/Životopisný (Nova Cinema)Začiatkom sedemdesiatych rokov začal Larry Flynt postupne premieňať malú sieť striptízových klubov v Ohiu na vydavateľské impérium, neskôr známe pod značkou Hustler. V jednom zo svojich klubov tiež spoznal svoju životnú lásku Altheu Leasureovú, v tom čase ešte mladistvú tanečnicu. Kontroverzný pornografický časopis sa stal pre Larryho a jeho brata Jimmyho pomerne lukratívnym podnikaním. Spočiatku poloamatérsky klubový spravodajca "Hustler Newsletter", sa totižto stretol u návštevníkov s mimoriadnym ohlasom a inšpiroval Flynta k založeniu časopisu, ktorý by na rozdiel od Playboya prezentoval ženskú sexualitu v jej surovej podobe. Flyntovi sa podarilo dostať časopis do celonárodnej distribúcie, avšak prvé vydanie prinieslo finančnú stratu. V ďalšom čísle však časopis priniesol niečo čo sa preň v budúcnosti stalo príznačné - bulvárne fotografie nahej Jackie O. opaľujúcej sa na gréckom pobreží Stredozemného mora, čo spôsobilo obrovskú vlnu záujmu. Šokujúce sexuálne scény tak doplnili škandalózne senzácie. Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Flynt bol mnohokrát zatknutý, obvinený z obscénnosti, mal problémy s cenzúrou a bol postrelený najatým atentátnikom, čo ho pripútalo na kolieskové kreslo.
23:20 Horiace Mississippi (Mississippi Burning), USA, 1988, Kriminálny/Thriller (Dvojka)Film nakrútený podľa skutočnej udalosti zo šesťdesiatych rokov, kedy v malom južanskom mestečku záhadným spôsobom zmizli traja bojovníci za ľudské práva. Prípad prišli vyšetriť dvaja agenti FBI - starší Anderson a mladý Ward a obaja si začnú uvedomovať zlovestnú atmosféru v meste, ktorá sa vznáša medzi belochmi a zatrpknutým čiernym obyvateľstvom. Samotná téma, doslova vyzýva po emočnom znásilňovaní, zjednodušovaní, sentimentalite, či pátose, avšak Alan Parker dokázal tému uchopiť s gráciou a podal relatívne objektívne svedectvo o jednom z temnejších období USA. To spôsobila predovšetkým umne zvolená, dokumentárne pôsobiaca narácia i zameriavanie sa viac na násilné akty ku-klux klanu, vinníkov, či oboch hlavných predstaviteľov, než na emočný stav obetí. S trochou horkosti tiež film poukazuje na to, že aby bolo možné prípady vyriešiť, bolo potrebné zabrednúť trocha do onej žumpy, v ktorej sa miestna polícia ocitla.

01.05.Nedeľa
09:20 Šepot srdca (Mimi wo sumaseba), Japonsko, 1995, Animovaný/Romantický/Rodinný (ČT :D)Štrnásťročná Shizuko má zrovna záverečné skúšky, ale popritom nezanedbáva ani čítanie beletrie. Čitateľskú vášeň zdedila po svojom otcovi, zamestnancovi knižnice, ktorú Shizuko pravidelne navštevuje. Na výpožičných lístkoch v knihách, ktoré ju zaujímajú, sa opakuje meno Seidži Amasawa. Jedného dňa na ceste do knižnice stretne podivného kocúra a keď sa za ním vydá, objaví malý antikvariát, ktorý sa pre ňu stane miestom očarenia i inšpirácie, ale aj priateľstva a lásky. Film z produkcie slávneho animovaného štúdia Ghibli je oslavou remeselníkov, tvorivého zápalu a tvrdej práce, ktorú si každý talent vyžaduje. Štýl fantastického sveta, ktorý Šizuku vo filme rozohráva, bol inšpirovaný obrazmi japonského surrealisticko-impresionistického maliara Naohisa Inoueho.
13:50 Vek nevinnosti (The Age of Innocence), USA, 1993, Historický/Romantický/Kostýmový, (Nova Cinema)Historická, romantická dráma Martina Scorseseho zobrazuje život vyššej vrstvy v New Yorku na konci 19. storočia. Vtedajšia spoločenská smotánka sa riadila pevnými pravidlami, prevzatými od európskych aristokratov, ktoré určovali čo je a čo nie je vhodné. Do tohto prostredia spadá aj mladý právnik Newland Archer a jeho nevinná snúbenica May Wellandová. V priebehu svadobných príprav však do mesta prichádza príťažlivá európska šľachtičná Olšenská. Nespútaná tamojšími konvenciami síce nie je spoločensky prijateľná, ale Newlanda jej sloboda a vášnivosť uhranie. Najväčšou devízou Scorseseho snímky je bezpochyby absolútne verné znázornenie dobových mravov, psychiky, pokrytectva ale i prekrásnej módy a architektúry. To všetko v opulentnom balení, za ktoré film získal Oscara za kostýmy.
21:05 West Side Story (West Side Story) USA, 1961, Muzikál/Romantický (ČT art)V newyorskej mestskej časti West side sú pouličné boje medzi dvoma znepriatelenými gangmi Tryskáčov a Žralokov v podstate na dennom poriadku. Jeden z členov gangu Tryskáčov Tony sa však zamiluje do Márie, ktorá je sestrou vodcu Žralokov a konflikt je na svete. Máriin brat so vzťahom samozrejme nesúhlasí a tak sa milenci musia stretávať potajomky. Netrvá však dlho a ich vzťah je odhalený. Filmová adaptácia legendárneho broadwayského muzikálu Leonarda Bernsteina získala 10 Oscarov a stala sa najznámejším muzikálom všetkých čias. „Remake“ príbehu o Rómeovi a Júlii je dodnes zaujímavý vďaka legendárnej hudbe Leonarda Bernsteina, optimistickej atmosfére a vynikajúcim tanečným choreografiám.
22:35 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading), USA, 2008, Komédia/Kriminálny (Plus)Absurdnosť, čierny humor a chaos sú pojmy, ktoré najlepšie pomenúvajú špionážnu komédiu oscarových bratov Ethana a Joela Coenovcov Po prečítaní spáľte. Osborne Cox je operačný dôstojník CIA, ktorého kariéra aj manželstvo už dlhú dobu nikam nevedú. Harry Pfarrer je ministerský úradník, ktorý za chrbtom svojej ženy holduje internetovej zoznamke a v pivnici si sám vyrába sexuálne pomôcky. Popritom sa tajne stretáva s nespokojnou Ozzieho manželkou Katie. Keď Ozzie definitívne príde o prácu v CIA, rozhodne sa napísať spomienkovú knihu, ktorý sa po sérii náhod dostane do rúk bláznivej zamestnankyne fitcentra Lindy a jej hlúpeho kolegu Chada. Obaja v tom vidia príležitosť, ako získať peniaze a svoj objav ponúknu Rusom. Režisérska dvojica mala tentoraz potrebu odľahčiť príbeh o tajných organizáciách, agentoch, vydieraní a manželskej nevere, čoho výsledkom je snímka nabitá satirou, zvratmi a dialógovými prestrelkami.
22:45 Kes (Kes), Veľká Británia, 1969, Dráma (Dvojka)Päťnásťročný Billy Casper vyrastá v neľahkých podmienkach anglického robotníckeho prostredia. Doma ho šikanuje starší brat, v škole tiež nemá veľa priateľov a stále nevie, čo si počne so svojím životom. Vtedy nájde jastrabie mláďa, ktoré pomenuje Kes, začne sa oň starať a cvičiť ho. Pre Billyho je Kes symbolickým stelesnením túžby po slobode, ktorú jeho vlastné prostredie neustále potláča. Pomôže mu získať si rešpekt u spolužiakov a podporu profesora angličtiny. Jeho šťastie však netrvá dlho, pretože za túžbu po slobode sa platí. Sentimentálny príbeh o priateľstve chlapca a jastraba je tu vyvážený trpkým zobrazením britskej spoločenskej hierarchie, ktorá nedáva veľa priestoru pre slobodu.

TV tipy 25.4. - 1.5. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema