Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 26.9. - 1.10. 2017

Utorok26.09.

14:55 Vlasy (Hair) USA/NSR, 1979, Muzikál (Film+)Slávny muzikál Vlasy rozpráva príbeh o mladom mužovi z Oklahomy menom Claude, ktorý prichádza do New Yorku. Tam sa spriatelí so skupinou hippies vedených Bergerom a zamiluje sa do Sheily, dievčaťa z bohatej rodiny. Jeho šťastie je však krátke, pretože musí odísť do vojny vo Vietname. Formanove Vlasy svojimi politickými, sociálne-kritickými presahmi i deziluzívnym pohľadom na Vietnamskú vojnu a americké malomeštiactvo presahujú rámec muzikálu a obohacujú vtedajšiu vlnu filmov o vietnamskej vojne. Forman tu zároveň znázornil aj všetky svoje typické témy, ktorými sa preslávil už v Československu ako generačné konflikty, idealizmus mladosti a jej protest proti konvenciám a predsudkom. Vďaka kameramanskej práci ďalšieho českého emigranta Miroslava Ondříčka, ktorý vo filme pracuje s dlhými zábermi zobrazujúcich živelnú akciu, si môžeme užiť dravosť a spontánnosť „detí kvetov“.
17:20 Čínsky syndróm (The China Syndrome) USA, 1979, Dráma/Thriller (Prima MAX)Bežná novinárska reportáž v atómovej elekrárni sa zmení na drámu. Reportérka Kimberly Wells a kameraman Richard Adams sa tu stanú svedkami vážnej nehody. Po jej príčinách začnú pátrať nielen oni, ale aj jadrový inžinier Jack Godell, ktorý im poskytne nezvratné dôkazy. Čínsky syndróm je príkladom toho, ako sa fikcia scenáristov môže pretaviť do reality. 12 dní po premiére 28. marca 1979 sa čiastočne roztavil jeden z reaktorov jadrovej elektrárne na ostrove Three Mile Island blízko Harrisburgu v Pensylvánii a najhoršia jadrová katastrofa v dejinách USA bola na svete.
21:05 Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku (Leningrad Cowboys Go America) Fínsko/Švédsko, 1989, Komédia/Road movie (ČT art)Leningradskí kovboji na začiatku filmu neprodukujú hudbu v Leningrade, ale na ďalekých a šírych sibírskych pláňach. Napriek majstrovsky vytváraným kompozíciám a grandióznej inštrumentácii ich hudba nikoho nezaujíma a hlavne za ňu nikto neplatí, čo najviac ťaží manažéra skupiny Vladimíra. Stačí však malé vnuknutie a zoskupenie sa presúva do Spojených štátov amerických. Sprevádza ich aj netradičný náklad v podobe zmrznutého basistu Silu Seppäla uloženého v niečom, čo by sme mohli nazvať kadibúdkou. Filmová mystifikácia je typickou kaurismäkiovskou road-movie a zároveň symbolickým dialógom medzi východom a západom.
Streda27.09.
18:35 Rivali (Rush) USA/Veľká Británia/Nemecko, 2013, Životopisný/Športový (Film+)Súboj medzi jazdcami Formuly 1 o titul majstra sveta je v plnom prúde. 1. augusta 1976 môže najhorúcejší ašpirant na víťazstvo, Niki Lauda, potvrdiť, že súboj o titul je v podstate rozhodnutý. Lauda sa rúti po Nürburgring na svojom Ferrari rýchlosťou vyše 250 km/h. V mieste zvanom Bergwerk však so svojim monopostom naráža do plotu, ktorý ho následne vymrští späť na trať. Do vraku formule naráža ďalší pilot. Laudov monopost horí a jazdec je uväznený v kokpite. Aj napriek zraneniam však už o pár týždňov sedí Lauda za volantom a bojuje o svoj druhý titul majstra sveta. Film tak sleduje predovšetkým Laudove súperenie s Jamesom Huntom. Snímka zaujme dvojicou výrazných rozprávačov, rivalov, ktorí sa športovo hecujú.
22:35 Vymáhači (Repo Men) USA/Kanada, 2010, Akčný/Kriminálny/Sci-fi (Dajto)Remy a jeho kamarát Jake pracujú ako vymáhači pre spoločnosť Union. Náplňou ich práce je násilné vymáhanie podlžností od ľudí, ktorí nie sú schopní splácať tovar. Remyho manželke Carol sa však nepáči, čo jej manžel robí. Union totiž predáva umelé orgány a Remy ich neplatičom vyrezáva z tela. Remy sa tak musí rozhodovať medzi prácou a rodinou. Pri jednej nehode však prichádza o srdce a jeho jedinou šancou na prežitie je kúpiť si predražený umelý orgán a s ním aj riziko, že sa raz stane neplatičom. Repo Men je pomerne unikátnou reflexiou najväčších neduhov dnešnej spoločnosti, kde väčšina ľudí žije na dlh, kde je za pomoci všadeprítomných technológií každý človek permanentne sledovaný, a to nielen štátom, ale aj čoraz mocnejšími korporáciami, a kde ľudia často nakupujú na dlh aj veci, ktoré nepotrebujú. Repo Men tento spôsob života dovádza do extrému a ukazuje ho v kruto-fyzickej podobe. Pretože ak nebudete platiť nevezmú vám "len" auto alebo dom, ale orgán.
00:20 Dokonalý únik (A Perfect Getaway) USA, 2009, Mysteriózny/Akčný/Thriller (Film+)Cliff a Cydney sú mladý pár, ktorý trávi svoju svadobnú cestu pobytom po nakrajších a najodľahlejších častiach Havaja. Na svojich cestách po divokých a opustených miestach si prapadajú ako v raji. Keď ale stretnú skupinku vydesených turistov, ktorí sa rozprávajú o vražde iného páru, začne sa ich predstava o raji veľmi rýchlo rozpadávať. Po istom váhaní sa pripoja k dvom ďalším párom - Nickovi a Gine a Kaleovi a Cleo. Ďaleko od civilizácie sa však situácia začína vyhrocovať a začína sa krutý boj o prežitie. Snímka pracuje s nespoľahlivým rozprávaním, pri ktorom si, rovnako ako postavy, nemôžeme byť ničím istý. Môže tak ísť o romantický film alebo psychothriller. Snímka je však zaujímavá aj svojou postupnou gradáciou a množstvom odkazov a filmových narážok.
Štvrtok28.09.
16:30 House of Sand and Fog (Dom z piesku a hmly) USA, 2003, Dráma/Psychologický (Film+)Mladá Kathy Nicol sa pokúša nájsť nový zmysel života po tom, ako sa jej podarilo dostať z bludného kruhu závislosti na alkohole. Kvôli súhre niekoľkých okolností ju vysťahujú z jej domu na pobreží, ktorý pre ňu predstavoval poslednú životnú istotu. Dom má byť predaný v dražbe hlboko pod cenu, čo predstavuje životnú príležitosť pre iránskeho imigranta Behraniho. Bývalý plukovník iránskeho letectva síce odchádza z domu každé ráno bezchybne oblečený, v skutočnosti však v tajnosti tvrdo manuálne pracuje, aby manželke a synovi zaistil aspoň zlomok z ich bývalej vysokej životnej úrovne. Obaja protivníci, ktorých rozdeľujú hlboké názorové i kultúrne rozdiely spolu zvedú neľútostný súboj o stavbu, ktorá pre nich predstavuje naplnenie ich sna.
21:45 Poslední leč, Československo, 1981, Komédia/Experimentálny (ČT art)Jedinými protagonistami tohto nezvyčajného filmu, v ktorom sa dialógy spájajú s pantomímou, sú revírnik z románu Viléma Mrštíka Pohádka máje a doktor Zvonek Burke. Tak ako každý rok, aj tento sa doktor Burke rozhodol navštíviť starého revírnika, o ktorého sa stará Dobruša. V malej, nie príliš útulnej miestnosti prežívajú obaja priatelia neuveriteľné dobrodružstvá, v ktorých vďaka svojej fantázii menia zaužívané funkcie všedných vecí, predstavy sa stávajú skutočnosťou a vzniká tak bláznivý svet, v ktorom je možné všetko. Dielo, ku ktorému sa azda najlepšie hodí predpona "meta", zaujme svojráznym prepájaním divadla a filmu.
22:30 Zánik samoty Berhof, Československo/Poľsko, 1983, Dráma (ČT2)Prvé povojnové leto, česko-poľsko-nemecká hranica. Ľudia zo samoty Berhof sa stanú vojnovými zajatcami nemeckých vojakov, ktorí odmietajú prijať porážku Nemecka. Konflikt je analýzou charakterov v okrajových situáciách, v ktorých sa pohybujeme medzi extrémami. Ústrednou postavou príbehu je mníška Salome, ktorá na osamelú farmu prináša všeličo, len nie očakávané milosrdenstvo. Jedným z jej oponentov je československý poručík, ktorý sa s veľkým úsilím usiluje udržať v dedine poriadok. Snímka je považovaná za jeden z najlepších československých filmov 80. rokov.
Piatok29.09.
20:00 Pre niekoľko dolárov navyše (Per qualche dollaro in più) Taliansko/Španielsko/NSR, 1965, Spaghetti Western (Prima MAX)Lovec ľudí Douglas Mortimer a jeho „kolega“ Monco sa na diaľku, bez toho, aby sa osobne poznali, predháňajú v lovení zločincov. Obaja sa vydávajú po stopách krutého El India, ktorý za pomoci svojej bandy utiekol z väzenia a sledujú jeho stopy až do El Pasa, kde je najväčšia banka. Tam na seba prvý krát narazia a po prvotnom zápasení sa dohodnú na partnerstve. Monco sa pokúsi preniknúť do bandy ako jeden z kumpánov a zistí, že lúpež sa bude skutočne konať. Jeden z vrcholných westernov v sebe spája realizmus pri zobrazovaní divokého západu, dobrodružné prvky a majstrovskú prácu so stupňovaním napätia. Plejáda najlepších európskych a amerických hercovvytvorila spoločne s Morriconeho hudbou a Leoneho grandióznou réžiou z filmu nezabudnuteľný zážitok.
22:30 Mariňák (Jarhead) USA/Veľká Británia/Nemecko, 2005, Akčný/Vojnový (Jednotka)Dvadsaťročný zelenáč Anthony chcel iba pokračovať v rodinnej vojenskej tradícii a netušil, že táto túžba ho privedie až do Iraku, kde musí čeliť vražednej horúčave a nepriateľským vojakom. Odrazu sa spolu so svojimi spolubojovníkmi ocitne vo vojne uprostred krajiny, ktorej nerozumie, proti nepriateľovi, ktorého nevidí a z dôvodov, ktoré nechápe. Viac než na akciu sa Sam Mendes zameriava na psychiku vojaka vrhnutého doprostred neznáma a nudy. Popritom stíha dávkovať symbolické zábery a vyjadriť sa k premene, akou prešla vojnová mašinéria.
22:45 Koža, v ktorej žijem (La piel que habito) Španielsko, 2011, Horor/Mysteriózny/Thriller (Dvojka)Plastický chirurg Dr. Roberd Ledgard je posadnutý vynájdením novej kože, ktorá by bola zachránila jeho manželku, ktorá zhorela pri autonehode. Po dvanástich rokoch sa mu konečne podarí vytvoriť kožu, ktorá človeka ochráni. Po rokoch štúdia a experimentovania Robert potrebuje už iba tri veci: odhodiť zábrany, získať komplica a nájsť ľudského pokusného králika. Bezškrupulóznosť uňho nikdy nebola problémom. Almodóvarov melodramatický thriller je nabitý erotikou, vypätými, fatálnymi situáciami a nepredvídateľnými zvratmi.
Sobota30.09.
13:55 Veľké preteky (The Great Race) USA, 1965, Dobrodružný/Komédia/Športový/Muzikál (ČT2)Elegán "Veľký" Leslie navrhne známej automobilovej spoločnosti demonštráciu kvality ich áut formou závodu New York - Paríž. Večný smoliar, profesor Fate sa rozhodne postaviť si svoje vlastné auto a Leslieho poraziť. Postupne sa však pridávajú aj ďalší záujemcovia, napríklad ambiciózna a emancipovaná Meggie Duboisová. Tá prinúti šéfredaktora novín, aby ju zamestnal ako novinárku, píšúcu reportáž zo závodu. Svižná, vtipná a veľkolepá komédia očarí množstvom slávnych hercov a dobrodružným námetom.
20:10 Sedím na konári a je mi dobre, Československo/NSR, 1989, Poetický/Historický (ČT2)Tragikomické ohliadnutie sa za koncom druhej svetovej vojny a obdobím nástupu komunistickej mašinérie. Na tomto pozadí sa odohráva chvíľami až snový príbeh troch hlavných protagonistov - komedianta Pepeho, frontového vojaka Prengela a židovského dievčaťa Ester, ktoré sa vracia z koncentračného tábora. Traja ľudia bez domova sa snažia naplniť svoju predstavu o šťastí. Vybrali si však zlú dobu. Ďalšia z Jakubiskových tragikomických feérií opäť vyniká svojim unikátnym štýlom.
21:50 Modrý zamat (Blue Velvet) USA, 1986, Dráma/Mysteriózny/Thriller (ČT2)Jeffrey sa po dlhšom čase vracia do rodného mestečka. Jedného dňa na lúke náhodou objaví ľudské ucho, ktoré ho zavedie na stopu záhadného kriminálneho prípadu. V ňom figurujú priekupníci drog, psychopatický zloduch Frank a tajomná barová speváčka Dorothy. Na ceste za odhalením zločinu mu pomáha dcéra miestneho policajného dôstojníka, Sandy, ktorá je doňho zamilovaná. Jedno z vrcholných diel Davida Lyncha mapuje temné zákutia ľudskej duše, skryté za fasádou vyleštených áut, krásnych záhrad, vysmiatych tvárí a veľkých domov. Výsledkom je voyeristický a ironický obraz zvrátenosti, brutality a perverzie, ktorý banálnu "zápletku" dovádza do obludných rozmerov.
Nedeľa01.10.
20:00 Profesionál (Le professionnel) Francúzsko, 1981, Kriminálny/Akčný (ČT2)Francúzskeho tajného agenta Josselina "Josse" Beaumonta pošlú do istej africkej krajiny, aby tam odstránil diktátora Njalu. Politická situácia sa však radikálne zmení a predtým nepohodlný diktátor sa stane pre francúzsku vládu dôležitým spojencom. Tajná služba Josseho zradí a africká vláda ho odsúdi za prípravu atentátu. Jossovi sa po dvoch rokoch podarí utiecť a vrátiť sa do Francúzska, kde úmyselne informuje svojich nadriadených o jeho pláne dokončiť úlohu a zabiť prezidenta Njalu, ktorý pricestoval na oficiálnu štátnu návštevu. Slávna snímka s nezabudnuteľnou hudbou Ennia Morriconeho je typickým predstaviteľom drsnej školy francúzskeho filmu.
21:55 Arizona Dream (Arizona Dream) USA/Francúzsko, 1993, Fantasy/Dobrodružný/Romantický/Komédia (Dvojka)Axel spokojne žije v New Yorku a veľa času trávi snívaním s otvorenými očami. Keď sa vráti do rodného mestečka v Arizone na svadbu svojho strýka Lea, jeho život sa od základov zmení. Strýko ho zamestná vo svojej firme, predávajúcej cadillaky, a tu sa Axel zoznámi so štyridsiatničkou Elaine. Chlapec je touto vášnivou a nevypočitateľnou ženou očarený, rovnako aj jej nevlastnou dcérou Grace. V príbehu Axela Backmara, unikajúceho pred realitou do sveta fantázie a snov, zostáva Emir Kusturica verný svojmu charakteristickému magickému štýlu. Snímka o splnení amerického sna, o dospievaní a konfrontácii matky s dcérou a o snoch a túžbach.
22:05 Únos, Slovensko, 2017, Kriminálny/Historický/Thriller (Jednotka)Píše sa posledný deň prvého roku novovzniknutej Slovenskej republiky. Všetci oslavujú, iba Predsedu ťažia politické problémy. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho Chalaniska za ministra. Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa zmláti organizovaná skupina a následne zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. Oskar sa s pomocou kamaráta Roba ukryje v opustenej chatke. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých... Jedna z divácky najúspešnejších snímok v dejinách Slovenska zobrazuje skutočné udalosti, ktoré sa odohrali počas divokých 90. rokov.

TV tipy 26.9. - 1.10. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema