Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 27.6. - 2.7. 2017

Utorok

20:15 Deepwater Horizon: More v plameňoch (Deepwater Horizon) USA, 2016, Akčný/Thriller/Katastrofický (JOJ Cinema)20. apríla 2010 došlo na ropnej plošine Deepwater Horizon v Mexickom zálive k jednej z najväčších ľudstvom spôsobených katastrof na svete. Film rozpráva príbeh 126 členov posádky, pracujúcich na tejto plošine v inkriminovaný deň. Spoločne bojovali s horiacim peklom až do úplného vyčerpania. Snímka pracuje s podobným štýlom ako Bournovská trilógia, vďaka čomu získava tento katastrofický film nesmierne dynamické tempo.
21:05 Dom s vežičkou (Dom s bashenkoy) Ukrajina, 2012, Dráma (ČT art)Dielo ukrajinskej režisérky Evy Neymannovej je adaptáciou autobiografickej poviedky Fridricha Gorenštejna, ktorý napísal scenár k filmu Solaris a bol blízkym priateľom Andreja Tarkovského. Čiernobiely, štylizovaný film sleduje putovanie osemročného chlapca, ktorý po smrti svojho otca putuje spolu so svojou matkou za dedkom. Jeho matka počas púte zomrie na týfus v neznámom chudobnom meste. Pokúša sa cestovať ďalej sám, ale krajina zdevastovaná vojnou je plná hladu a chamtivosti.

Streda
12:00 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) USA, 2012, Komédia/Dráma/Romantický (JOJ Cinema)Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch 20. storočia na pobreží Nového Anglicka a sleduje osudy dvanásťročných hrdinov menom Sam a Suzy. Ani jeden z nich nerozumie svojmu okoliu, ale aj napriek tomu sa do seba zaľúbia prvý pohľad. Uzatvoria tajnú dohodu a rok od svojho prvého stretnutia spolu utečú do divočiny. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami. Pod vedením miestneho šerifa spustia obyvatelia veľké pátranie po dvojici malých utečencov. Režisér Wes Anderson aj v tomto filme použil svoje tradičné trademarky ako centrálne kompozície, sebareflexívne rozprávanie, stieranie hranice medzi fantastickým a reálnym atď. Výsledkom je bravúrny film o dospievaní plný absurdného humoru, nostalgickej atmosféry a pitoreskných postáv.
20:35 X-Men: Budúca minulosť (X-Men: Days of Future Past) USA/Veľká Británia, 2014, Sci-fi/Akčný/Dobrodružný (Plus)Ľudstvo sa mutantov rozhodlo internovať v koncentračných táboroch, ktoré strážia neporaziteľní roboti. Profesor Xavier vie, že prvých robotov vyrobili ešte v roku 1973, za pomoci DNA mutantky Mystique, ktorú zadržali pri pokuse o zabitie svojho stvoriteľa. Jediná šanca na prežitie tak vedie do minulosti. Zostáva len presvedčiť Mystique, aby sa vzdala svojho plánu na pomstu. Zápas o prežitie druhu tak zúri v dvoch časových rovinách. Snímka si zachováva retro atmosféru Prvej triedy a zároveň prepája všetkých X-Menov do jedného celku.
00:40 Chemical Brothers: Don't Think (Chemical Brothers: Don't Think) Japonsko/Veľká Británia, 2011, Hudobný (ČT art)Don’t Think je prvý projekt, ktorý zachytáva celé živé vystúpenie Chemical Brothers. Konkrétne ide o ich koncert na Fujirock Festivale. Materiál bol nakrútený na dvadsať kamier, ktoré boli umiestnené na pódiu i medzi fanúšikmi, s cieľom čo najpresnejšie zachytiť emócie a viacero uhlov pohľadu. Hudba elektronických legiend, spoločne s vizuálnymi efektami vytvára až akési psychedelické obrazy, ktoré divákov úplne pohltia.

Štvrtok
20:15 Diagnóza smrti, Československo, 1979, Kriminálny (Prima MAX)Starý hubár nájde v lese ťažko zranenú ženu a práve v tej chvíli dôjde neďaleko k autonehode medzi motocyklistom a nákladným autom. Vodič nákladného vozidla Honza Linhart je zranený a zachrániť ho môže len transplantácia obličky. Vhodným darcom by mohla byť práve zranená žena. Najskôr však musí zomrieť. Prípadom je poverený major Kalaš s poručíkom Martincom. Spoločne dôjdu k záveru, že išlo o lúpežné prepadnutie. Osudy všetkých zúčastnených sú až príliš nápadne prepojené. Zádumčivosť a melanchóliu predchádzajúcich dielov si zachováva aj táto snímka. Dôležitejšími než kriminálna zápletka sa stáva atmosféra prostredia, úvahy o smrti a vine a treste.
20:35 Zrodenie planéty opíc (Rise of the Planet of the Apes) USA, 2011, Sci-fi/Akčný/Apokalyptický (Plus)Mladý talentovaný vedec Will Rodman pracuje vo farmaceutickej spoločnosti Gen Sys, kde vyvíja liek proti Alzheimerovej chorobe, ktorou trpí aj jeho otec Charles. Sľubný výskum však viazne pre nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré pokusné živočíchy vykazujú po aplikácii účinnej látky. Sklamaný Will opúšťa výskum a odchádza sa starať o svojho otca, avšak pri odchode si tajne odnesie šimpanzie mláďa, ktorého rodičia zomreli pri jeho pokusoch. Dospievajúci šimpanz Caesar začne prejavovať vysokú inteligenciu a Will zjistí, že je to dôsledok pôsobenia jeho lieku. Začne mu ho znova podávať a nechtiac tým otvorí bránu ku skaze ľudstva. Čoraz inteligentnejšie zviera sa v dôsledku nedorozumenia ocitne uväznené v prírodnej rezervácii, kde sa postaví na čelo ostatných opíc a pomaly začne pripravovať vzburu proti ľudstvu. Multižánrový prequel, ktorý vypĺňa medzery klasických filmov zo 60. rokov nefunguje „len“ ako precízna žánrovka, ale zaujímavým spôsobom zachytáva koniec súčasného politického systému.
22:00 Vždy som chcel byť gangster (J'ai toujours rêvé d'être un gangster) Francúzsko, 2007, Komédia/Kriminálny (JOJ Cinema)Čiernobiela nezávislá komédia Vždy som chcel byť gangster je zložená zo štyroch epizód, v ktorých sa postavy pohybujú na hrane zákona. V prvej sledujeme zlodeja bez zbrane, ktorého obeťou sa zhodou okolností stane atraktívna, ozbrojená zlodejka. V druhej epizóde sa dvaja nešikovní únoscovia márne snažia vymáhať výkupné za teenagerku so samovražednými sklonmi. Následne prichádza na scénu neúspešný spevák, ktorý kradne hity svojmu populárnejšiemu „kolegovi“ a v poslednej časti sledujeme päť bývalých kriminálnikov na dôchodku, stretávajúcich sa pri poslednom záťahu. Vo filme hrá dominantnú rolu nešťastná náhoda, ponuré priestory parížskej kaviarne, ale aj vtip, poézia, smútok a nostalgia. Pozornému divákovi neunikne alúzia na Tarantina i formálne postupy pripomínajúce Jarmushove filmy.

Piatok
20:15 100 000 dolárov na slnku (Cent mille dollars au soleil) Francúzsko/Taliansko, 1964, Dobrodružný/Komédia (Prima MAX)Castigliano vedie prepravnú spoločnosti na okraji marockej púšte. Najme si nového šoféra na prepravu tajného nákladu v hodnote 100 000 dolárov. Rocco sa o pláne dozvie a ujde aj s korisťou. Castigliano preto ponúkne svojmu najlepšiemu šoférovi veľkú odmenu, ak dokáže ukradnuté auto aj s nákladom získať späť. Naháňačka v drsnom prostredí marockého pohoria Atlas sa môže začať.Musíme sa však pýtať, či to skutočne stojí za to, keďže šéf je zdierač, ktorý svoju neochotu platiť zakrýva prázdnymi heslami o „veľkej rodine“. V mene chiméry „sladkého života“, stelesneného peniazmi, sú však ochotní riskovať všetci.
21:45 Osudový kruh (Le Cercle Rouge), Francúzsko/Taliansko, 1970, Kriminálny/Thriller (ČT2)Corey sa po prepustení z väzenia vracia za svojím dievčaťom, ktoré sa však medzitým dalo dohromady s jeho bývalým kumpánom. Náhodou sa zoznámi so zločincom na úteku, Vogelom, a bývalým policajtom Jansenom. Spoločne vylúpia klenotníctvo a povzbudení týmto úspechom začnú plánovať ďalšiu akciu. Klasická filmová detektívka vo svojej vrcholnej forme prekonáva svoju predlohu psychologicky prepracovanými postavami.
22:40 Apokalypsa (Apocalypse Now) USA, 1979, Vojnový/Dráma (Jednotka)Kapitán Willard si počas služby vo Vietname získal povesť vynikajúceho vojaka. Poveria ho preto dôležitou misiou - nájsť a zlikvidovať plukovníka Kurtza, ktorý dezertoval a vedie svoju súkromnú vojnu v džungli proti všetkým. Cestou proti prúdu Mekongu spoznáva najpodivnejšie a najstrašnejšie aspekty vojnového pekla a dostáva sa stále bližšie a bližšie k samotnému srdcu temnoty. Snímka je predovšetkým portrétom ľudskej duše, prepadajúcej sa do šialenstva pri pohľade na vojnové peklo.

Sobota
21:20 Spomienky na Afriku (Out of Africa) USA, 1985, Romantický/Životopisný (ČT1)Ľúbostný príbeh ovenčený 7 Oscarmi je adaptáciou autobiografie dánskej spisovateľky Karen Blixenovej. Karen navrhne bratovi svojho milenca, barónovi Brorovi Blixenovi, že sa za neho vydá a dá mu peniaze na kúpu farmy v Keni, kde by mohli chovať dobytok. V deň svadobného obradu však zistí, že manžel jej peniaze nepoužil na chov kráv, ale rozhodol sa pestovať kávu. V Keni, kam pricestuje v roku 1913, sa postupne zoznamuje s prostredím, miestnou komunitou belochov a domorodými dedinčanmi Kikuji. Na vychádzke ju pred levicou zachraňuje lovec Denys Finch Hatton, s ktorým sa už predtým náhodou stretla vo vlaku. Medzi Karen a Denysom se rodí priateľstvo, ktoré prerastie do lásky. Tá jej totižto v manželstve so svojim neverným manželom, ktorý ju navyše nakazil syfilisom, veľmi chýba. Spomienky na Afriku sú na hollywoodsky veľkofilm vyrozprávané pomerne netradične. Ide o útržkovitý výber subjektívnych spomienok autorky a protagonistky zároveň, ktoré vďaka tomu pôsobia prirodzene, realisticky a nepateticky.
22:10 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July) USA, 1989, Vojnový/Životopisný (ČT2)Snímka rozpráva príbeh Rona Kovica, veterána z Vietnamu. Sledujeme ho ako vojaka vo Vietnamskej vojne, ako ochrnutého muža, ktorý sa z nadšeného vlastenca zmenil na zapáleného bojovníka proti vojne, aj ako navrátilca, ktorý sa nedokáže zaradiť do normálneho života. Ironický happy-end "zradeného" vojnového hrdinu zobrazuje ďalšiu obeť vojnovej mašinérie.Stone zobrazuje Ameriku, ako navonok slobodnú zem, ktorú však ovláda lož, manipulácia a ľahostajnosť k utrpeniu.
22:10 Musíme si pohovoriť o Kevinovi (We Need to Talk About Kevin) Veľká Británia/USA, 2011, Dráma/Thriller (ČT art)Eva odkladá svoje ambície i úspešne rozbehnutú kariéru a oddá sa nadchádzajúcemu materstvu. Jej vzťah ku synovi Kevinovi je však komplikovaný hneď od začiatku. Keď Kevin dovŕši 15 rokov vykoná čin, ktorý ho očierni v očiach celej komunity. Puto medzi matkou a synom sa začína trhať a Eva pochybuje o svojej láske. Zároveň ju začínajú zžierať pocity viny za synovo konanie. Pred terorom zo strany syna i okolia sa bráni pokáním. Film o problémovej mládeži je dovedený do alegorickej hyperboly, ktorá je úplne odlišná, ako vo väčšine filmov tohto typu. Súčasne sa snímka vyžíva v impresionistických záberoch, ktoré znázorňujú Evin nepokoj. Snímku môžeme čítať ako obraz rozpoltenia súčasných žien, kde na jednej strane stojí absolútne sebaobetovanie sa v prospech rodiny, a na druhej zúfalstvo z nemožnosti sebarealizácie, ktoré následne pramení do trhania pút.
00:05 Hamlet podniká (Hamlet liikemaailmassa) Fínsko, 1987, Tragikomédia/Romantický(Dvojka)Hamlet je čerstvým dedičom významného podielu v podniku, ktorý riadi jeho strýko Klaus. Píše podpriemerné básne, stráži si svoju hmotnosť a len pomaly sa začína etablovať na život po otcovej smrti. Navyše je tu jedno veľké krvavé tajomstvo, ktoré vrhá tieň na rodinnú históriu. Jeho odhalenie podmieňuje Hamletovo precitnutie a prináša pocit zodpovednosti. Slávny fínsky režisér Aki Kaurismäki prevzal zo Shakespearovej predlohy prelínanie sa mocenských a rodinných väzieb a príbeh previedol do prostredia súčasného Fínska. So svojim typickým absurdným humorom si počínal aj pri vytváraní paralel medzi svojimi a Shakespearovými postavami.
Nedeľa
09:30 Ty si Umaso (Omae Umasō da na) Japonsko, 2010, Animovaný/Rozprávka (ČT :D)Svet dinosaurov má svoje jasné pravidlá. Tým najzásadnejším je, že bylinožravce sa držia ďalej od mäsožravcov. Lenže keď Maiasauria matka nájde zatúlané vajíčko, z ktorého sa jej potom vyliahne malý tyranosaurus, nedokáže ho odvrhnúť. Sama teda vychová malého mäsožravca, ktorému dala meno Srdiečko, spolu so svojím vlastným synom Svetlíkom. Počas dospievania Srdiečko spozná, že je mäsožravec a od adoptívnej rodiny utečie. Vyrastie ako samotár, ktorý nepatrí ani do sveta Maiasaurov ani Tyranosaurov. Jedného dňa však do jeho života vstúpi zatúlané vajce, z ktorého sa vyliahne bylinožravý ankylosaurus.
14:25 Frajer Luke (Cool Hand Luke) USA, 1967, Dráma/Kriminálny (Jednotka)Hlavným hrdinom filmu je Luke Jackson, ktorý sa ako nový väzeň zapája do kopania priekopy v púšti. Na väzňov dohliadajú bezohľadní dozorcovia a horúčava začína byť neznesiteľná. Pokiaľ sa niekto sťažuje, okamžite sa ocitne na samotke. Väzni si krátia čas, ako to len ide, napríklad pästnými súbojmi. Luke sa postupne stáva vodcom partie vďaka svojmu životnému postoju i víťazstvám v niekoľkých stávkach. Po smrti matky ho dozorcovia pre istotu zatvoria na samotku, aby sa nepokúsil uniknúť, vďaka čomu je reptanie voči nim ešte o niečo mohutnejšie… Film o neodňateľnosti slobody pripomenie Formanov Prelet nad kukučím hniezdom.
20:00 Lietam v tom (Up in the Air) USA, 2009, Komédia/Romantický (Prima MAX)Životný cieľ Ryana Binghama je vstúpenie do klubu vyvolených s 10 miliónmi nalietaných kilometrov. Keďže prakticky žije v lietadle, je len otázkou času, kedy sa mu to podarí. Ryan je zamestnancom spoločnosti, ktorá sa venuje „podnikovej optimalizácii“, čo znamená, že ide o profesionálneho „vyhadzovača“ z práce. Vďaka svojej práci neustále lieta po celých Spojených štátoch a treba dodať, že mu takýto spôsob života úplne vyhovuje. Všetky jeho veci sa zmestia do jedného kufra, rodina s ním už nepočíta a občas natrafí na ženu s podobným životným postojom ako on. Mladá ambiciózna kolegyňa však prišla s nápadom prepúšťať ľudí online, čo by mohlo pre vyhadzovača znamenať vyhadzov. Pre Ryana je to však zároveň výzvou na prehodnotenie svojho života.
22:30 Túlavý pes (Nora inu) Japonsko, 1949, Film-noir/Kriminálny (Dvojka)Mladému detektívovi kriminálnej polície, Murakamimu, ukradnú v tokijskom autobuse zbraň. Snaží sa ju nájsť a získať späť, ale bez úspechu. Pomocnú ruku mu podá starší a skúsenejší kolega Sato. Čoskoro sa objavia prvé obete, ktoré boli zabité guľkami z jeho zbrane. Slávny japonský film-noir režisérskej legendy Akiru Kurosawu vychádza z novinového článku a z povojnového stavu Japonska, ktoré sa nachádzalo v sociálnom i spoločenskom rozklade. Podobne ako talianskí neorealisti, aj Kurosawa sníma v exteriéroch a vysiela do sveta silné sociálne posolstvo.

TV tipy 27.6. - 2.7. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema