Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 29.2. - 6.3. 2016

29.02.2016pondelok

17:00 Galaxy Quest (Galaxy Quest), USA, 1999, Dobrodružný/Komédia/Sci-Fi (Nova Cinema)Ako by sa asi zachovali hviezdy televíznych seriálov a filmov, ktoré diváci obdivujú pre mimoriadne schopnosti, hrdinstvo a vysokú morálku, pokiaľ by boli nútení zúčastniť sa skutočnej akcie? Hrdinovia, ktorí sú nám televíziou dennodenne predstavovaní ako skúsený a inteligentný polobohovia, sú takisto len ľudia. Pred kamerou síce dokážu svoje role výborne stvárniť, ale pokiaľ dôjde na skutočnú cestu do vesmíru, premenia se v hŕstku egocentrických jedincov, neschopných zachovať si chladnú hlavu. Snímka Galaxy Quest je paródiou a zároveň i poctou „geekovským“ seriálom typu Star Trek, ktorá si dokáže inteligentne uťahovať zo zaužívaných formálnych klišé a zároveň vyrozprávať konzistentný príbeh, v ktorom nie je núdza ani o epické momenty či akciu.
21:55 Deň kobyliek (The Day of the Locust), USA, 1975, Dráma/Thriller, (ČT2)Hollywood, továreň na sny, sa začne meniť na nočnú moru v momente, keď sa mladý, nádejný režisér zamiluje do začínajúcej herečky a chce z nej urobiť hviezdu. Čím bližšie spoznáva jej rodinné zázemie, tým bolestivejšie je pre neho pozerať sa na jej súžitie s alkoholickým otcom a nábožensky sfanatizovanou rodinou a známymi. Mimoriadne tvrdá a anti-americká obžaloba Hollywoodu, malomeštiactva, fanatizmu a konzumného spôsobu života, ktorá na záver naberie nečakane brutálne obrátky.
22:40 Slečny z Vlčian (Panny z Wilka), Poľsko/Francúzsko, 1979, Historický/Dráma, (Dvojka)Príbeh se odohráva koncom dvadsiatych a začiatkom tridsiatych rokov 20. storočia na idylickom vidieckom statku vo východnom Poľsku, kde žije päť slečien. Po mnohých rokoch sa na statok vracia aj Viktor Ruben, keďže mu lekári odporučili odpočinok a pokoj. Z mladých dievčat sa v priebehu rokov stali ženy, vytrénované životom a milostnými vzťahmi. Z dievčenskej nevinnosti a hravosti prešli do cynizmu stredného veku, avšak Viktorov návrat pripomína dávno zabudnuté časy. Dôjde tu tak ku konfrontácii spomienok, snov a životných osudov, ktoré sa retrospektívne prelínajú s realitou.

01.03.2016utorok
21:10 Walesa, človek z nádeje (Wałęsa. Człowiek z nadziei), Poľsko, 2013, Historický/Životopisný, (ČT art)Andrzej Wajda prináša pohľad do približne desiatich rokov života Lecha Walesu – robotníka z gdanských lodeníc, ktorý viedol hnutie Solidarita proti komunistickej vláde a napokon sa stal prvým prezidentom demokratického Poľska. Vo svojom novom diele Wajda nevyobrazuje Walesu ani ako človeka z mramoru ani ako človeka zo železa, ale ako človeka, ktorého po štrajkoch v lodeniciach v decembri 1970 obvinili aj z donášania informácií na svojich kolegov. Vo filme vidíme ako Walesa po mučivom vypočúvaní podpisuje vyhlásenie, ktoré nečítal, čo je najďalej ako sa Wajda rozhodol vo svojom diele zájsť, a čo je dozaista ďalej ako sa bude páčiť mnohým Poliakom.
22:20 Michael Clayton (Michael Clayton), USA, 2007, Kriminálny/Thriller, (Kino Barrandov)Michael Clayton je bývalým štátnym zástupcom, ktorý má v jednej z najväčších právnických firiem v New Yorku, Kenner, Bach & Ledeen, na starosti tú najšpinavšiu prácu. So svojou prácou nie je spokojný, ale rozvod, zlé obchodné špekulácie a s tým súvisiaci dlh ho nútia zostať aj na tejto nepríjemnej pozícii. Medzitým sledujeme aj kariéru advokátky Karen Crowderovej v spoločnosti U/North, ktorá závisí na urovnaní niekoľko miliónového návrhu žaloby. Tú proti nim podáva práve firma Kenner, Bach & Ledeen. Spočiatku sa zdá, že Claytonova firma bude sláviť úspech. To však len do chvíle, keď jeden z právnikov KB&L Arthur Edens, sabotuje prípad.
02.03.2016streda
20:15 I Love You Phillip Morris (I Love You Phillip Morris), USA/Fr., 2009, Komédia/Dráma, (JOJ Cinema)Steven Russel je šťastne ženatý muž, ktorý sa však jedného dňa dostane do problémov so zákonom a skončí vo väzení. Tu sa stretne s Phillipom Morrisom, do ktorého sa zamiluje. Príbeh inšpirovaný skutočným príbehom Stevena Jay Russela zobrazuje jeho bizarné a drzé úteky z väzenia, ktoré realizoval vždy v piatok 13-teho, prezlečený buď za sudcu, lekára, dozorcu či údržbára. Po poslednom úteku a následnom chytení, dostal trest odňatia slobody na 144 rokov.
21:55 Zabil jsem Einsteina, pánové…, Československo, 1969, Sci-Fi/Komédia, (ČT1)Dej sci-fi komédie Zabil jsem Einsteina, pánové sa odohráva striedavo v Amerike niekedy na prelome 2. a 3. tisícročia a v Prahe v roku 1911. Je založený na myšlienke, či, a do akej miery, by predčasná smrť zakladateľa modernej fyziky Alberta Einsteina ovplyvnila život na našej planéte. Na rozdiel od väčšiny filmov tohto žánru, ktoré mieria do ďalekej budúcnosti, sa tu dej naopak vracia pomocou "stroja času" do minulosti. Česká filmová sci-fi získala v tejto komédii ďalší nadčasový príspevok.

03.03.2016Štvrtok
20:20 Danton (Danton), Francúzsko/Poľsko/NSR, 1983, Historický/Životopisný, (ČT art)Francúzska revolúcia začala „požierať svoje deti“ a pod gilotínu sa začali ocitať stále noví nepriatelia národa. Jedným z nich bol aj Georges Jacques Danton, ktorý sa stal obeťou mocenského boja. Film Andrzeja Wajdu sa tu tak sústreďuje predovšetkým na spor medzi dvomi rozdielnymi osobnosťami francúzskej revolúcie - Dantona a Robespierra. To všetko na pozadí vlády teroru, ktorá znázorňuje úskalia revolučných tendencií, ktoré sa v histórii neustále opakujú.
22:00 Vánoce s Alžbětou, Československo, 1968, Dráma, (Kino CS)Alžbetu Tomajdesovú prepustili na podmienku z nápravného zariadenia a v snahe zaradiť sa naspäť do spoločnosti nastupuje do nového zamestnania. Spolu s omnoho starším, päťdesiatročným vodičom rozváža potraviny po vidieckych predajniach. Trvá však veľmi dlhú dobu kým si uzavretá Alžbeta začne ku svojmu kolegovi vytvárať osobnejší vzťah. Film zobrazuje ich každodennú rutinu s množstvom opakujúcich sa detailov, pomocou ktorých môžeme sledovať vývoj hlavnej postavy.
22:05 Na druhej strane (The Departed), USA/Hong Kong, 2006, Krimi/Thriller, (Dajto)Kriminálna dráma Skrytá identita je zasadená do Bostonu, kde štátna polícia vedie vojnu s organizovaným zločinom. Tajný policajt Billy Costigan je poverený úlohou infiltrovať sa do zločineckej siete, ktorej predsedá boss Costello. Billy čoskoro získa Costellovu dôveru, lenže je tu aj Colin Sullivan, ktorý sa pre zmenu infiltroval do policajnej zložky, aby tam získaval pre zločinecký syndikát cenné informácie. Sullivan stúpa po kariérnom rebríčku a stáva sa významným členom Jednotky pre zvláštne vyšetrovanie. Životy oboch mužov sú hlboko ovplyvnené prostredím v ktorom sa pohybujú. Časom však vyjde najavo, že v systéme je ešte hráč, ktorý hrá na obe strany.

04.03.2016piatok
20:15 Byt (The Apartment), USA, 1960, Romantický/Komédia, (Prima MAX)Bud Baxter pracuje ako úradník vo veľkej poisťovni. Budovi kolegovia i nadriadení využívajú jeho byt a dobrácku povahu a vodia si ku nemu svoje milenky, zatiaľčo Baxter mrzne v parku. Za svoje služby síce postupuje v kariérnom rebríčku, ale zároveň získava u susedov povesť zhýralca. Keď si však riaditeľ poisťovne do jeho bytu privedie slečnu Kubeliková, do ktorej je Bud zamilovaný, rozhodne sa so situáciou niečo robiť. „Najmenej zjavných chýb má Byt,“ odpovedal raz Billy Wilder na otázku, ktorý svoj film má najradšej. Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že film získal 5 oscarov a dodnes slúži mnohým lektorom scenáristiky ako učebná pomôcka. Najväčšou devízou filmu sú nezidealizované postavy, ktoré nepodliehajú zaužívaným šablónam. Ako väčšina Wilderových postáv, aj ony držia svoj osud vo svojich rukách, vďaka čomu nie sú bábkami v rukách krutého osudu, či okolia.
21:50 Zvyčajní podozriví (The Usual Suspects), USA/Nemecko, 1995, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (ČT2)Jednej noci nájde polícia v kalifornskom prístave San Pedro zabitú posádku argentínskej pašeráckej lode. Keďže loď vybuchla stôp zostalo málo a z dvadsiatich siedmich mužov prežili len dvaja: pouličný zlodej a mrzák Verbal a jeden z členov posádky, umierajúci v nemocnici na popáleniny. Kvôli sérii zločinov však new yorská polícia už dlhšie obdobie preverovala skupinku zvyčajných podozrivých. Medzi nich patrí prefíkaný elegán Keaton, horkokrvný McManus, drzý Hockney, nevyspytateľný Fenster a vyššie spomínaný Verbal. Polícia ich síce všetkých podrobila dôkladnému vypočúvaniu, avšak pátranie to iba skomplikovalo. Práve rola Verbala odštartovala hviezdnu hereckú kariéru Kevina Spaceyho, ktorý za svoj výkon získal Oscara.
22:55 První den mého syna, Československo, 1964, Dráma/Psychologický, (ČT art)Oldřich Olejník sa po búrlivej oslave narodenia svojho prvého potomka dostane na záchytku, kde sa stretne so sedemnásťročným mladíkom prezývaným Žluťásek. Chlapec z rozvrátenej rodiny sa potuluje s pochybnou partiou a Ondřej sa mu márne snaží pomôcť. Množstvo rozličných pohľadov na svetov, množstvo životných filozofií. Niekto chce kričať, druhý ničiť, ďalší sa nechá dobrovoľne prefackať.
05.03.2016sobota
13:05 Príbehy noci (Les Contes de la nuit), Francúzsko, 2011, Animovaný/Fantasy (ČT :D)Noc čo noc sa dievča, chlapec a starší technik schádzajú v staromódnom kine, aby rozvíjali svoju fantáziu a postupne inscenujú šesť rozprávkových príbehov. Tie sa odohrávajú na rôznych kontinentoch a postupne predstavujú niekoľko tradičných súbojov o princeznú a záchranu kráľovstva. Francúzsky animátor Michel Ocelot kombinuje tradičnú animáciu siluet, s modernými technológiami.
23:50 Iná Zem (Another earth), USA, 2011, Sci-Fi/Psychologický (WAU)Rhonda Williams je mladá žena, ktorú len nedávno prijali do programu astrofyziky. John Burroughs je geniálny skladateľ, ktorý práve dosiahol vrchol svojej profesie, a bude mať druhé dieťa s milujúcou ženou. V predvečer odhalenia duplicitnej Zeme sa stane tragédia a životy týchto doposiaľ cudzích ľudí sa neodvratne spoja. Po vytrhnutí zo sveta, ktorý poznali, sa medzi oboma postavami začne milostná aféra. Ale keď jeden z nich získa možnosť letieť na druhú Zem z alternatívnej reality, ktorý život si vyberú? Sugestívne nakrútená dráma o nekonečnej túžbe ľudí dostať druhú šancu a alternatívnaj Zem, ktorá im túto šancu ponúka.

06.03.2016nedeľa
09:20 Pinocchio (Pinocchio), Taliansko/Belgicko/Fran./Luxembursko, 2012, Animovaný/Fantasy (ČT :D)Hlavným hrdinom príbehu je malá drevená bábka, ktorá si zo všetkého najviac praje stať sa skutočným chlapcom. Nie je to však ani zďaleka také jednoduché, ako si myslí. Pripomína mu to na každom kroku jeho kamarát cvrček i jeho rastúci drevený nos, ktorý sa mu zväčšuje vždy keď zaklame.
22:00 Maratónec (Marathon Man), USA, 1976, Dráma/Thriller, (ČT2)Mladý študent, sa nevedomky pripletie do smrtiacej hry, ktorú rozohral nepolapiteľný vojnový zločinec. Sadistický šialenec ide tvrdo za svojim cieľom, ktorým je zásielka diamantov. Žánrová klasika, ktorá ani po rokoch nestratila nič zo svojej pôsobivosti a dnes si udržuje status snímky s maximálnym napätím, je zaujímavá aj svojim vyrovnávaním sa s hrôzami druhej svetovej vojny.
22:45 Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men), USA, 1957, (Dvojka)Dramatický príbeh zo súdnej siene, kde má dvanásť členov poroty jednomyseľne rozhodnúť o vine alebo nevine mladého chlapca, ktorý je obvinený z vraždy svojho otca. Porotcovia, všetko obyčajní ľudia, hlasujú v drvivej väčšine hlasov za vinu. Len jeden z nich, architekt Davis, je proti a vyslovuje niekoľko vážnych výhrad voči priebehu pojednávania i vyšetrovaniu celého prípadu. Hodina a pol naplnená bojom argumentov a štúdiou charakterov dvanástich mužov, rozhodujúcich o živote človeka. Na praktickom príklade film polemizuje s fungovaním porotných súdov a zároveň vytvára nadčasovú drámu plnú skvostných dialógov.

TV tipy 29.2. - 6.3. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema