Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 4.12. - 10.12. 2017

Pondelok

20:00 Serenity (Serenity) USA, 2005, Sci-fi/Akčný/Thriller (Film+)Kapitán Malcolm Reynolds je ostrieľaný veterán galaktickej občianskej vojny. V súčasnosti žije z ruky do úst na palube svojej vesmírnej lode Serenity. Keď na loď vezme mladého doktora a jeho sestru s telepatickými schopnosťami získa niečo, čo nečakal a nechcel. Súrodenci sú utečencami pred koalíciou, ktorá vládne vesmíru. Serenity sa tak ocitá niekde v strede medzi nezastaviteľnou vojenskou mocou Aliancie a hrôzostrašným kanibalistickým besnením Plieniteľov. Film, ktorý je zavŕšením predčasne ukončeného seriálu Firefly, je plný parodovania rôznych sci-fi klišé, ale zároveň zostáva aj akčným a mimoriadne dramatickým dielom.
22:30 Vlani v Marienbade (L'année dernière à Marienbad) Francúzsko/Taliansko, 1961, Dráma/Mysteriózny/Romantický (Dvojka)V luxusnom barokovom kúpeľnom hoteli sa muž snaží žene pripomenúť románik, ktorý spolu prežili vlani v Marienbade. Ona si však nespomína. Muž sa jej naliehavo snaží popísať aj tie najjemnejšie detaily. Prostredníctvom týchto spomienok sa postupne začínajú prelínať realita a sny, minulosť s prítomnosťou, subjektívne pocity s objektívnymi udalosťami. Snímka ocenená Zlatým levom je zaujímavá svojim novorománovým rozprávaním, v ktorom je náročné zistiť, kto je vlastne rozprávačom, ktorá udalosť sa skutočne stala a v akom časovom období sa vlastne nachádzame. Dôležitú úlohu tu tiež hrá zrkadlenie a práca s hĺbkou priestoru, vďaka čomu snímka získava mimoriadnu vizuálnu zaujímavosť. Jeden z najvplyvnejších filmov všetkých čias.
23:25 Obchodník so smrťou (Lord of War) USA/Francúzsko/Nemecko, 2005, Kriminálny/Dráma/Thriller (Plus)Obchodník so zbraňami Yuri Orlov sa pohybuje v najnebezpečnejších vojnových zónach sveta, hravo prekabáti agenta Interpolu, svojich obchodných konkurentov a dokonca i zákazníkov. Jeho najväčším súperom sa však nakoniec stane jeho vlastné svedomie. Po devätnástich rokov v branži sa spovedá zo všetkého, čo skutočne videl a zažil - predaj vojenských helikoptér, ktoré sa speňažili ako záchranné, priekupníci so zbraňami, ktorí menia registračné údaje svojich lodí priamo na mori, prepustenie známeho obchodníka z väzby za veľmi podozrivých okolností, fakty o masových krádežiach sovietskeho vojenského arzenálu po páde Sovietskeho zväzu. Všetky príbehy majú reálny základ a vychádzajú zo skutočných udalostí.
23:50 Divoká banda (The Wild Bunch) USA, 1969, Western (ČT2)Píše sa rok 1913. Divoký západ sa v ére pary začal neodvratne meniť. Dostavníky vystriedala železnica a po pustatine začínajú jazdiť prvé autá. Pánmi Západu sa stávajú šerifovia, starostovia a generáli. Drsná lojalita starých pištoľníkov má padnúť za obeť mužom, ktorí ešte len včera boli vyvrheľmi, ale dnes už vraždia v mene zákona. Pike Bishop sa so svojou divokou bandou chystá na posledný záťah, ktorý by mal všetkým zabezpečiť dosť peňazí na pokojný dôchodok. Uprostred nehostinnej krajiny americko-mexických hraníc sú im v pätách lovci ľudí na čele s bývalým Pikeovým parťákom Dekeom Thortonom, ktorý si tak má od mužov zákona vykúpiť vlastnú slobodu. Keď sa divoká banda chytí do pasce a namiesto peňazí nájde vo vreciach len bezcenné železo, musí utekať do Mexika. Kultový Western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.

Utorok
18:00 Cartouche (Cartouche) Francúzsko/Taliansko, 1962, Dobrodružný/Komédia (Film+)Louis de Bourguignon pracuje pre Malichotovu bandu, ale ich spôsoby sa mu veľmi nepáčia. Založí si preto svoju vlastnú skupinu a pod menom Cartouche sa stane legendárnou postavou parížskeho podsvetia, zbojníkom, ktorý boháčom berie a chudobným dáva. Jeho mocnými nepriateľmi sú bývalý "zamestnávateľ" Malichot a polícia, jeho mocným spojencom je láska. Snímka nadväzuje na tradíciu "rozmarnej" francúzskej dobrodružnej kinematografie, ktorú môžeme datovať k Fanfánovi Tulipánovi.
23:50 Zakázané ovocie (Out of Sight) USA, 1998, Kriminálny/Romantický/Komédia (Film+)Štyridsaťročný Jack Foley by sa už konečne mohol usadiť, avšak rád by sa ešte pár rokov venoval vykrádaniu bánk. Má to však jeden háčik. Z času na čas ho pri tom chytia a Jackovi tak hrozí niekoľko desiatok rokov väzenia. Ako to už býva zvykom, rozhodne sa ešte pre jednu veľkú lúpež, aby mal dostatok peňazí na pokojný dôchodok. Pri úteku sa stretáva s krásnou federálnou agentkou Karen, s ktorou sa za kurióznych okolností vydajú každý inou cestou. Karen však k nemu niečo neodolateľne ťahá a rozhodne sa ho znovu vidieť...
Streda
20:15 Mesto (The Town) USA, 2010, Kriminálny/Thriller (Dajto)V Bostone sa ročne stane asi tristo lúpeží. Väčšina zlodejov žije v malej štvrti Charlestown. Jedným z nich je aj Doug MacRay, ktorý sa však od typických miestnych kriminálnikov líši. Na rozdiel od nich mal šancu na úspech, no sám si vybral cestu bankového lupiča a jeho kumpáni sú mu jedinou rodinou. Pri poslednej akcii vezmú ako rukojemníčku vedúcu banky, ktorá zhodou okolností žije v Charlestowne. Doug sa do nej zamiluje a chce začať žiť nový život. S federálnou políciou v pätách, však nebude jednoduché všetko len tak opustiť. Prelínanie sa melancholickej poézie mestskej krajiny so žánrovou dynamikou na spôsob Michaela Manna je trefným stvárnením témy o láske ako ceste k spáse.
22:20 Američan (The American) USA/Veľká Británia, 2010, Krimi/Thriller (Kino Barrandov)Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho prác vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľčo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorý majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga.

Štvrtok
16:30 Asterix: Sídlo bohov (Astérix: Le domaine des dieux) Francúzsko, 2014, Animovaný/Komédia (JOJ Cinema)Píše sa rok 50 pred Kristom a skoro celá Galia trpí v obkľúčení Rimanov. Len hŕstka nepoddajných Galov sa naďalej vysmieva veľkému Rímu a odoláva jeho vojnovým výpadom. Geniálny stratég a vojvodca Julius Caesar vymyslel ľstivý plán, ako sa drzých Galov zbaviť raz a navždy. Obalamutí vidiečanov kúzlom civilizácie a postaví im monumentálne rímske stavby z mramoru. Zároveň im vytne všetky lesy a na ich mieste postaví sídlisko mramorových panelákov s honosným názvom Sídlo bohov. Asterix a Obelix však nemôžu dopustiť, aby sa z ich milovaného domova stal bezduchý turistický skanzen. Asterix: Sídlo bohov nadväzuje na tradíciu starých dobrých animovaných filmov zo 60. rokov.
21:45 Statočné srdce (Braveheart) USA, 1995, Romantický/Vojnový/Historický (Prima MAX)V 13. storočí sa škótsky vlastenec William Wallace vzbúri proti tyranii anglického kráľa Eduarda I., ktorý zaviedol do porobeného Škótska takzvané právo prvej noci pre svojich šľachticov – právo prežiť prvú noc s ktoroukoľvek nevestou. Škótom sa nariadenie nepáči, ale nemajú vodcu, ktorý by ich viedol v ich boji. William by najradšej proti anglickým okupantom nebojoval, pretože jeho jedinou túžbou je žiť v pokoji s milovanou Murron, chovať ovce a mať kopu detí. Ani jedna z túžob sa mu však nesplní a tak sa musí postaviť do čela vzbúrených Škótov... Veľkolepý historický vojnový film je klasickým hollywoodskym hrdinským eposom, avšak vysoko nad priemer ho vynáša naturalizmus bojových scén, špinavosť stredoveku, zemitosť charakterov a hmlistá atmosféra škótskej Vysočiny.
22:00 Kráva, Československo, 1992, Dráma (ČT2)Príbeh Adama a jeho ženy sa odohráva na lazoch na začiatku minulého storočia. Adam je synom slobodnej matky, vďaka čomu nemá v dedine príliš dobrú povesť. Postavy filmu sú závislé na prírode a ich vôľa žiť a chuť bojovať prechádza každodennou skúškou. Minimalistický, naturalistický, ale zároveň aj mnohovýznamový film Karla Kachyňu získal v dobe svojho uvedenia množstvo festivalových ocenení.

Piatok
20:00 Noc generálov (La Nuit des généraux) Francúzsko/Veľká Británia, 1967, Thriller/Vojnový/Krimi (Prima MAX)V Nemcami obsadenej Varšave sa stala brutálna vražda, ktorej obeťou je prostitútka slúžiaca ako informátorka. Prípad vyšetruje major Grau, ktorý zúži okruh podozrivých na troch významných nemeckých generálov. O dva roky neskôr sa v Paríži stane podobná vražda. Keď vyjde najavo, že v tom čase boli všetci traja generáli v meste, Grauovi už nechýba veľa k dolapeniu vraha. Thriller zasadený do prostredia nacistického dôstojníctva balansuje na hranici viacerých žánrov. Štyria muži rozohrajú súboj psychopatických charakterov, ktorý dotvára herecký koncert Omara Sharifa, Petra O'Toola a ďalších.
21:30 Kým sa skončí táto noc, Československo, 1965, Dramédia/Psychologický/Novovlnný (Dvojka)Slovenský film režiséra Petra Solana rozpráva príbeh o dvoch mladých úradníčkach, ktoré si po celý rok šetria na niekoľko dní bezstarostného života, o dvoch mladých inštalatéroch, hľadajúcich erotické dobrodružstvo, stavebnom majstrovi, ktorý spreneveril výplatu celej partie, neuznanom vynálezcovi a bývalom majorovi britskej armády, ktorého politické príkoria povojnových čias priviedli k alkoholizmu, pričom celý dej sa odohráva počas jednej noci v prepychovom nočnom tatranskom podniku. Peter Solan vytvoril film, ktorý svojou rozvoľnenou štruktúrou, banalitou každodennosti, improvizačnými dialógmi, ale aj estetikou trápnosti jednoznačne patrí medzi ostatné klenoty Československej novej vlny, ako napr. Hoří, má panenko alebo Slnko v sieti.
21:50 Majstri (Mistři) Česko, 2004, Tragikomédia (ČT2)Film Majstri zobrazuje osudy deviatich ľudí žijúcich v zabudnutej osade na česko-nemeckých hraniciach počas jedných Majstrovstiev sveta v hokeji. Spoločne sa stretávajú pred prastarým televízorom v miestnej krčme, ktorej zadĺžený majiteľ Karol už nemá odvahu od nich žiadať peniaze. Môžeme tu vidieť množstvo obskúrnych postavičiek, ako napr. opusteného invalida Jardu, ktorý nenávidí Rómov, neurotického Pavla, snažiaceho sa zo svojej víkendovej chalupy vyhnať pôvodného nemeckého majiteľa a množstvo iných. Postavy uzavreté vo svojom malom svete si tak aspoň prostredníctvom hokeja realizujú svoju túžbu po svetovosti a obdive. Závisť, xenofóbia, zakomplexovanosť, nadradenosť sa ukazujú v celej kráse a s jemnou iróniou i novovlnnou civilnosťou obžalúvajú český (ale v podstate aj slovenský) národ z malosti.
22:45 Prehnití (Les ripoux) Francúzsko, 1984, Komédia/Kriminálny (Jednotka)Parížsky policajt René si vo svojom rajóne za dlhé roky služby vybudoval dokonale fungujúci systém rovnováhy medzi oboma stranami zákona, ktorý je pre neho zároveň aj vítaným prilepšením k platu. Jedného dňa však dostane nového partnera, ktorý má plnú hlavu ideálov a nechce sa nechať skorumpovať. René sa však nevzdáva a snaží sa nového kolegu priviesť na tú "správnu" cestu všetkými prostriedkami. Prekvapivo drsná a temná komédia je ponurou, ale aj nesmierne zábavnou sondou do podsvetia Paríža a praktík policajtov.

Sobota
20:20 Skalpel, prosím, Československo, 1985, Dráma (JOJ Family)Hlavnou postavou príbehu je lekár, špičkový neurochirurg, ktorý stojí pred náročnou a takmer beznádejnou operáciou mladého pacienta Víti Uzla. Hoci je jeho nádor označovaný ako príliš pokročilý pre úspešnú operáciu, on sa ho aj tak rozhodol operovať. V priebehu niekoľkých hodín máme možnosť nazrieť do profesorových spomienok, zoznámiť sa s jeho rodinou, minulosťou aj prácou na klinike. Snímka sa snaží ignorovať ideologický kontext a venuje sa univerzálnym otázkam morálky a etiky, takisto ako aj zmyslu bytia a hodnotám.
20:35 Star Wars: Sila sa prebúdza (Star Wars: The Force Awakens) USA, 2015, Sci-fi/Dobrodružný/Akčný (JOJ)Posledný rytier Jedi, Luke Skywalker, zmizol. Vojsko Prvého rádu na čele s najvyšším vodcom Snokeom dobýva jednu demokratickú planétu za druhou. Generálka Leia z Odboja pošle pilota Poea Damerona na Jakku po mapu k Lukovmu úkrytu. Takmer súčasne tam s rovnakým zámerom dorazí vojsko Prvého rádu s temným rytierom Kylom Renom. Poe mapu schová vo svojom droidovi BB-8. Vzápätí ho zatknú a dopravia do ústredia Prvého rádu. Droida sa neskôr ujme chudobné osirotené dievča, zberačka železa Rey. Poea zachráni pred smrťou vojak FN-2187 - Finn, ktorý chce dezertovať a na to potrebuje pilota. Finn, ktorý predstiera, že je z Odboja, Rey a droid BB-8 sa náhodne stretávajú a na úteku pred Prvým poriadkom im pomáhajú aj pašerák Han Solo a Chewbacca. Boj za záchranu galaxie sa môže začať... Epizóda VII rozširuje motívy epizódy IV a zároveň zobrazuje aj ideologické posuny, ktoré nastali oproti obdobiu Detí kvetov, najmä straty ideálov u mladej generácie.
22:25 Sedem psychopatov (Seven Psychopaths) Veľká Británia, 2012, Kriminálny/Komédia (ČT art)Scenárista Marty se snaží dokončiť scenár a inšpiráciu sa rozhodne hľadať u svojich kamarátov – nezamestnaného herca Billyho a náboženstvom obráteného kriminálnika Hansa. Obaja sa živia únosmi psov, za ktorých následne pýtajú výkupné, avšak jedného dňa ukradnú miláčika psychopatickému gangsterovi Charliemu. Marty tak získal deadline. Musí dokončiť scenár, kým ich extrémne násilnícky Charlie nechytí a nezabije. McDonagh, jeden z najuznávanejších súčasných dramatikov, prináša po filme V Brugách ďalšiu postmodernú persifláž pracujúcu s experimentálnym i banálnym a fungujúcu aj ako sofistikovaná pocta i čiernym humorom sršiaca krimi.
23:25 V Brugách (In Bruges) Veľká Británia/USA, 2008, Triler/Komédia/Kriminálny (JOJ)Po náročnej práci v Londýne pošle boss Harry svojich zabijakov Raya a Kena na pár týždňov do mesta Bruges v Belgicku, aby si trochu schladili hlavy. A tak sa z nich v meste plnom gotickej architektúry, kanálov a kamenných ulíc stávajú turisti. Ray, ktorý sa ešte stále úplne nespamätal z krviprelievania v Londýne, mesto neznáša, zatiaľ čo Ken je z celej tej krásy doslova unesený. Ale čím dlhšie čakajú na Harryho telefonát, tým bizarnejšie stretnutia zažívajú, s domácimi, s turistami, stredovekým umením, liliputánskym americkým hercom, ktorý tu točí európsky artový film, holandskými prostitútkami a potenciálnou Rayovou priateľkou Chloë, ktorá má vlastné tajomstvá. A keď im Harry konečne zavolá, ich dovolenka sa zmení na boj o prežitie plný čierneho humoru a emocionálnych následkov. Extrémne drsná a čierna komédia zobrazuje nihilistický svet a dekonštruuje žánre a popritom stíha aj baviť a udržiavať divákov v napätí.

Nedeľa
21:35 Psycho (Psycho) USA, 1960, Horor/Thriller (Dvojka)Marion Craneová, sekretárka z Phoenixu, chce zmeniť svoj život. Jej najväčšou túžbou je zanechať stereotypnú prácu a začať nanovo s milencom Samom Loomisom. To však nie je jednoduché, pretože Sam má finančné záväzky voči bývalej manželke. Marion preto spreneverí značnú finančnú čiastku z realitnej kancelárie, v ktorej pracuje a vydá sa za Samom do Kalifornie. Na úteku nájde útočisko v opustenom moteli, ktorý vlastnia matka a syn Batesovci. Po Marion pátra nielen polícia, ale aj jej sestra a súkromný detektív Milton Arbogast. Spolu odhaľujú hrozivé okolnosti Marioninho zmiznutia aj smrteľné tajomstvá, ktoré skrýva starý ponurý dom a opustený motel.
23:20 Žiť (Ikiru) Japonsko, 1952, Psychologický/Dráma (Dvojka)Kedži Watanabe celý život pracoval ako úradník na tokyjskej radnici. Jedného dňa sa však dozvie, že je smrteľne chorý a zostáva mu nanajvýš šesť mesiacov života. Uvedomí si, že za tých tridsať rokov nič nedosiahol, že žil iba pracovným stereotypom a neporozumením v kruhu rodiny. Tvárou v tvár smrti začne sám sebe klásť otázky o zmysle existencie a rozhodne sa zanechať po sebe na svete stopu. Muž, ktorého každý poznal ako zatrpknutého pesimistu, sa razom premení na láskavého človeka plného nádeje, ktorý s entuziazmom bojuje za výstavbu detského ihriska v chudobnej mestskej štvrti. To má byť jeho odkaz svetu, zmysel a naplnenie jeho životného putovania. Aj napriek neustálej prítomnosti smrti, nie je film Žiť melancholickým dielom. Je o radosti, ktorú nezmaže bolesť, ani smrť a po ktorej neprichádza vytriezvenie.
23:55 Demokrati (Democrats) Dánsko, 2014, Dokumentárny (ČT2)Do vnútra vyjednávacích štábov sa podarilo preniknúť režisérke Camille Nielsson v unikátnom filme, ktorý mapuje trojročný proces vzniku novej ústavy v Zimbabwe. V roku 2008 totiž prezident Robert Mugabe pristúpil pod tlakom opozície a medzinárodného spoločenstva na požiadavku vytvorenia novej ústavy, ktorá by mala do Zimbabwe priniesť po troch dekádach diktátorovej vlády demokraciu. Film zblízka dokumentuje prácu dvoch právnikov zo súperiacich táborov, ktorí boli prípravou novej ústavy poverení. Pretože ústava má odrážať vôľu zimbabwského ľudu, organizujú verejné zhromaždenia, na ktorých sa ľudia k jej obsahu môžu vyjadrovať. Je zrejmé, že celý proces sa nezaobíde bez konfliktov a taktiež dôkladnej znalosti vyjednávacích taktík. Snímka je veľmi dôležitým dielikom skladačky, ktorou je zložitá politická situácia v Zimbabwe. Tá tento rok v novembri vyvrcholila Mugabeho zvrhnutím.

TV tipy 4.12. - 10.12. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema