Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 5.12. - 11.12. 2016

Pondelok05.12.

17:15 V nebi, pod zemou (Im Himmel, unter der Erde - Der jüdische Friedhof Weißensee) Nemecko, 2011, Dokumentárny (ČT2)Na severe Berlína dodnes leží najväčší funkčný židovský cintorín v Európe. Posledné miesto odpočinku pre 115 000 mŕtvych nezničili ani nacisti a tak je tento cintorín dodnes funkčný. Ľudia verili, že je chránený vyššou mocou a počas vojny sa stal útočiskom mnohých Židov. Dnes sem prúdia pozostalí, ale aj turisti z najrôznejších častí sveta. Pre niektorých je to posvätné miesto, ďalší tu chcú dokonca bývať a pre množstvo ľudí je to obrovský park. Dnes však treba bojovať za jeho záchranu. Medzi pomníkmi sa nachádzajú desaťtisíce príbehov a desaťtisíce pohnutých ľudských osudov.
23:40 Europa Report (Europa Report) USA, 2013, Sci-fi/Thriller/Found footage (ČT2)Misia Europa 1 bola prvým pokusom o vyslanie človeka do vzdialenejšieho kozmu. Šesťčlenná posádka zložená z odborníkov z celého sveta sa vydala na cestu k šiestemu mesiacu planéty Jupiter – k Európe. V priamom prenose ich sledovali miliardy ľudí a všetci vkladali svoje nádeje do toho, že na ľadovom mesiaci objavia dôkaz, že vo vesmíre nie sme sami. Keď kvôli slnečným erupciám úplne stratia kontakt so strediskom na Zemi, prestáva byť isté či bude táto misia úspešná. Zástupca subžánru (fake) found footage vo filme opustili koncept jednej kamery a predkladajú divákom záznamy z desiatok kamier, čím dynamizujú rozprávanie. To je poňaté ako reportáž poskladaná zo záznamov kamier, propagačných videí a komentárov odborníkov. Tvorcovia tak simulujú reportážne postupy, čím tento žáner ešte viac ozvláštňujú.
00:00 Pavilón č. 6 (Palata N°6) Rusko, 2009, Dráma (Dvojka)Pavilón č. 6 sleduje život doktora Andreja Ragina, ktorý skončí ako pacient vo svojom vlastnom ústave pre choromyseľných po tom, ako ho narastajúca fascinácia jedným z jeho pacientov privedie k schizofrénii. Film o človeku, ktorý sa snažil o premenu zanedbanej psychiatrickej liečebne, ale vinou svojho okolia v nej sám skončil. Chladný až paradokumentárne pôsobiaci film výborne pracuje s motiváciami postáv a vystihuje tézu, že človek sa vplyvom zamestnania nakoniec stáva presne tým, voči čomu sa vymedzuje.
Utorok06.12.
21:05 Le Havre (Le Havre) Fínsko/Francúzsko/Nemecko, 2011, Komédia/Dráma/Romantický (ČT art)Príbeh čističa topánok Marcela Marxa, ktorý už rezignoval na svoje literárne ambície, sa odohráva vo francúzskom meste Le Havre. Aj napriek všetkému žije šťastne s milovanou ženou Arlettou a posedáva vo svojom obľúbenom bare. To však až do okamihu, kým stretne trinásťročného afrického imigranta. Marcel sa rozhodne chlapca uchrániť pred políciou a následnou deportáciou. Snímka skúma témy súčasných festivalových filmov, ale je nakrútená v štýle 30. rokov a svojou očarujúcou atmosférou starého Francúzska, humorom i štýlom vzdáva poctu Jacquesovi Tatimu.
23:30 Ivanovo detstvo (Иваново детство), Sovietsky zväz, 1962, Vojnový/Historický/Dráma (Dvojka)Celovečerný debut Andreja Tarkovského rozpráva príbeh 11-ročného Ivana, ktorý v príliš mladom veku prišiel o rodičov a jeho životným údelom sa stala vojna. Jeho detstvo sa skončilo v momente, kedy mu nacistické vojská pred očami zavraždili matku. Vzhľadom na svoju nízku výšku a nenávisť k nacistom sa z neho stal zved ruskej armády. Svoj život prežíva v samote, nenávisti, utrpení a v absolútnom nihilizme, ktorý nemá žiadny iný smer ako smrť. Tak ako v Tarkovského nasledujúcich filmoch aj tu hrá dôležitú úlohu poeticky štylizovaná príroda, ale aj radostné spomienky na detstvo, ktoré kontrastujú so všadeprítomnou hrôzou vojny. Režisér tak v tomto filme nadviazal na revizionistickú vlnu sovietskych filmov, ktoré sa nezameriavali na hrdinský odboj, ale skôr na devastačný účinok vojny na život jednotlivca. V tomto prípade predstavuje film až apokalyptickú víziu nezvratného zmaru.
Streda07.12.
22:00 Po krk v extáze (Layer Cake) Veľká Británia, 2004, Kriminálny/Thriller (Dajto)Elegantný, zdvorilý a bezmenný hrdina je absolútnym profesionálom v oblasti obchodu s kokaínom a extázou. Celý čas sa správal nenápadne a udržiaval si ruky čisté. Ešte pred odchodom do penzie ho čakajú dve drobné služby pre jeho bossa Jimmyho Pricea. Najskôr musí nájsť stratenú, drogovo závislú dcéru mocného gangstra Eddieho Templea a dohodnúť predaj obrovskej zásielky extáze s jedným nekontrolovateľným hlupákom, hrajúcim sa na najdrsnejšieho zločinca. Rutinná situácia sa samozrejme zmení na totálny chaos a boj o moc, ktorý začne siahať až do najvyšších vrstiev britskej spoločnosti.
23:30 Andrej Rubľov (Andrej Rubljov) Sovietsky zväz, 1966, Životopisný/Historický/Poetický (Dvojka)Historická freska o maliarovi ikon Andrejovi Rubľovovi sleduje turbulentné udalosti v Rusku 15. storočia. Krajina vyčerpaná vpádmi cudzích vojsk i zložitou vnútropolitickou situáciou predstavuje až akýsi apokalyptický svet, v ktorom sú krása, láska a šťastie len prchavými momentami medzi všadeprítomným marazmom. Práve v tomto období žil a tvoril maliar Andrej Rubľov, ktorého život sa stal výpoveďou o duchovnej sile a nezničiteľnej tvorivej energii. Dôležitou postavou príbehu je zvonár Borisko, ktorého sebadôvera, neskrotnosť a pracovné nasadenie symbolizuje podstatu tvorby, ovplyvní život maliara a je predzvesťou prebudenia sa Ruska.
Štvrtok08.12.
20:05 Pěnička a Paraplíčko, Československo, 1970, Komédia/Kriminálny (ČT1)Jedného rána je v Prahe vo Vltave nájdená mŕtvola kasára Toufara sa zabodnutým nožom v chrbte. Inšpektori Bouše a Brůžek navštívia jeho milenku, prostitútku Annu Okrúhlu prezývanú Paraplíčko a je zjavné, že predtým ako otvorila dvere, niekto utiekol von oknom. Paraplíčko je predvedená na výsluch k šéfovi kriminálky Vacátkovi, ale k ničomu sa neprizná. Pred Toufarom žila s kasárom Pěničkom, ktorý ju veľmi miloval. Keď však išiel na tri roky do väzenia, začala žiť so surovým Toufarom a ten ju znovu vyhnal na ulicu prostituovať. Pěnička je preto v prípade vraždy najpodozrivejší.
00:00 Solaris (Soljaris) Sovietsky zväz, 1972, Sci-fi/Psychologický/Dráma (Dvojka)Príbeh niekoľkých postáv sa odohráva na kozmickej stanici, umiestnenej na obežnej dráhe nad planétou Solaris, ktorá predstavuje dosiaľ neznámu formu vedomia. Planéta, ktorá má formu akéhosi oceánu, je jediným organickým celkom, schopným zhmotňovať ľudské myšlienky. Pomocou záhadnej plazmy sa vedci stretávajú s vlastnou minulosťou a ich materializované utajované predstavy a spomienky vyzývajú hrdinov k skúmaniu vlastného sveta. Stretnutie ľudských bytostí s nepochopiteľnou realitou, vyvoláva nevyhnutné otázky o zmysle života a hraniciach poznania.
Piatok09.12.
22:00 Kura na slivkách (Poulet aux prunes) Fran./Nemecko/Belgicko, 2011, Komédia/Dráma (Dvojka)Nasser Ali Khan je najslávnejší husľový virtuóz svojej doby. Jedného dňa si zničí svoje skvelé husle a keďže nemôže nájsť žiadne ďalšie, s ktorými by bol skutočne spokojný, rozhodne sa, že sa zabije. Ľahne si do postele a spomína na svoju minulosť a predstavuje si budúcnosť. Podobne ako v nasledujúcom slávnejšom Persepolise tvorcovia zjemňujú tragický príbeh pomocou umeleckého spracovania do emocionálne rôznorodého mixu rozprávkovosti, zasnenosti a komiky.
22:15 Šaráda (Charada) USA, 1963, Komédia/Kriminálny/Mysteriózny/Romantický (ČT2)Regina sa vracia do Paríža z lyžovačky vo Švajčiarsku, avšak tam ju čaká nemilé prekvapenie. Jej manžel je nezvestný a spolu s ním aj všetky ich peniaze. Následne sa o ňu začnú zaujímať agenti CIA i ďalší, nebezpečnejší ľudia snoriaci po peniazoch, ktoré manžel počas vojny spreneveril. MacGuffin v podobe 250 tisíc dolárov, okolo ktorých sa strhne séria čiernohumorných i napínavých situácií, je len jednou z mnohých predností filmu plného zvratov, prekvapení a falošných identít. Film oscilujúci medzi konverzačne-situačnou komikou, romantikou a mrazivým thrillerom je skvelým pokračovateľom hitchcockovskej tradície a oprávnene aj jedným z kánonických titulov americkej kinematografie.
22:15 Misery nechce zomrieť (Misery) USA, 1990, Thriller/Horror (Nova Cinema)Paul Sheldon je úspešným spisovateľom, ktorý sa preslávil sériou románov previazaných hlavnou postavou menom Misery. V zime sa vydá do hôr, aby začal písať ďalšiu knihu a jej dokončenie zapije alkoholom. V búrke skončí so škaredými zraneniami a v bezvedomí v havarovanom aute uprostred nehostinnej krajiny. Zachráni ho jeho veľká fanúšička Annie Wilkisová, ktorá miluje príbehy o Misery až do tej miery, že nie je schopná prijať, že ide iba o fiktívnu postavu. Čerstvý rukopis románu, však s Misery nemá nič spoločné, keďže túto postavu zabil v poslednom diele série, ktorý ide do predaja práve v čase, keď sa lieči u svojej najväčšej obdivovateľky. Keď však zavraždíte duševne labilnému človeku jediný zmysel života nemusíte skončiť so všetkými končatinami. Paul však má dar rozprávania príbehov, čo je jeho jediná šanca na záchranu.
Sobota10.12.
20:00 Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America) USA/Tal., 1984, Gang./Kriminálny/Dráma (ČT2)Epos legendárneho Sergia Leoneho sleduje štyroch gangstrov od začiatku dvadsiatych rokov minulého storočia, cez prohibíciu, veľkú hospodársku krízu a vojnu, až po začiatok šesťdesiatych rokov, kedy sa jeden z členov bandy, dnes už starý David Aaronson, vracia naspäť do New Yorku po dlhých rokoch skrývania sa. Príbeh skutočného priateľstva a lásky, ale aj lži a zrady predstavuje hlboký vhľad do jedného z najikonickejších období Ameriky. Postupná konfrontácia troch časových období, skvelé vykreslenie postáv podsvetia, fascinujúci New York a grandiózna hudba Enna Morriconeho robia z filmu nesmrteľnú klasiku.
00:00 Ivan Hrozný (Ivan Groznyj) Sovietsky zväz, 1945, Životopisný/Historický (Dvojka)Film legendárneho Sergeja Ejzenštejna zobrazuje obdobie vlády ruského cára Ivana Hrozného v 16. storočí, kedy bol v rurálnom Rusku ešte temný stredovek. Prvý diel zachytáva obdobie, keď bolo Rusko rozdelené na kniežatstva a sedemnásťročný Ivan Vasilievič, moskovské knieža, sa nechal korunovať za cára celého Ruska a tvrdo vyžadoval poslušnosť bojarov. Ejzenštejn vychádza z historických faktov, ale podriaďuje ich svojej autorskej predstave. V centre pozornosti je postava Ivana Hrozného a jeho presadzovanie progresívnej štátotvornej myšlienky neľudskými, násilníckymi a totalitnými prostriedkami, ktoré ich postupne deformujú a diskreditujú. Dvojdielny film nemohol byť dokončený pretože Stalin v ňom videl kritiku svojho kultu osobnosti a súčasne i opätovný, formálne radikálny odklon od ideí socialistického realizmu.
Nedeľa11.12.
20:00 Samuraj (Le Samouraï) Francúzsko/Taliansko, 1967, Kriminálny/Thriller (ČT2)Jef Costello je osamelý nájomný vrah, vyznačujúci sa chirurgickou presnosťou, ktorá vyplýva z jeho postoja blízkeho samurajskej filozofii. Jeden z jeho zločinov však predsa len má svedka, ale hlavný hrdina se aj napriek tomu nebojí prezradenia. Snímka vyniká jednak fatalistickou štylizáciou mizanscény, ktorej temný odtieň vyplýva už zo spôsobu nakrúcania, tzn. dômyselným výberom kostýmov, úmyselným potlačením farebných odtieňov a oslabiť kontrasty a zároveň rozprávaním o samote ako jedného zo stavov existencie.
21:10 Posledné filmové predstavenie (The Last Picture Show), USA, 1971, Dráma, (Dvojka)Adaptácia románu Larryho McMurtryho sa odohráva na sklonku 50. rokov v ospalom texaskom mestečku. Snímka zachytáva krízu identity povojnovej baby boom generácie a jej pocity zbytočnosti, všeobecnú nevzdelanosť a zúfalé hľadanie impulzov do života. Film sa zameriava na trojicu postáv, ku ktorým postupne pridáva rozprávanie o minulosti a milostných traumách staršej generácie. Spojivo medzi týmito svetmi tvorí vzťah jedného z mladíkov s vydatou štyridsaťročnou ženou, o ktorom vie v meste úplne každý, okrem jej manžela. Väčšina postáv koná až príliš impulzívne a to na základe svojich jednoduchých túžob, nie je schopná uvažovať v širších súvislostiach a žije jednotvárnu existenciu v malomeste, kde môžu akurát chodiť do kina, opíjať sa a randiť. A pretože práve dospievajú, môžeme v ich životoch sledovať posun od fascinácie kinom do fázy posadnutosti vzťahmi.
23:55 Ivan Hrozný II. (Ivan Groznyj II: Skaz vtoroj - Bojarsky zagovor) Rusko, 1945, Život./Hist. (Dvojka)Film legendárneho Sergeja Ejzenštejna zobrazuje obdobie vlády ruského cára Ivana Hrozného v 16. storočí, kedy bol v rurálnom Rusku ešte temný stredovek. Prvý diel zachytáva obdobie, keď bolo Rusko rozdelené na kniežatstva a sedemnásťročný Ivan Vasilievič, moskovské knieža, sa nechal korunovať za cára celého Ruska a tvrdo vyžadoval poslušnosť bojarov. Ejzenštejn vychádza z historických faktov, ale podriaďuje ich svojej autorskej predstave. V centre pozornosti je postava Ivana Hrozného a jeho presadzovanie progresívnej štátotvornej myšlienky neľudskými, násilníckymi a totalitnými prostriedkami, ktoré ich postupne deformujú a diskreditujú. Dvojdielny film nemohol byť dokončený pretože Stalin v ňom videl kritiku svojho kultu osobnosti a súčasne i opätovný, formálne radikálny odklon od ideí socialistického realizmu.

TV tipy 5.12. - 11.12. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema