Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

26. mája 2012

Majstri sveta halušky navarili a zjedli za 15 minút



TERCHOVÁ 26. mája (WEBNOVINY) – Svetové slovenské bryndzové halušky prilákali do Terchovej vyše štyritisíc ľudí, čerství majstri sveta ich navarili a zjedli za 14 minút a 56 sekúnd. „Tento rok sa mi zdá, že sa ...



Zdieľať
v terchovej sa varili a jedli halusky TERCHOVÁ 26. mája (WEBNOVINY) – Svetové slovenské bryndzové halušky prilákali do Terchovej vyše štyritisíc ľudí, čerství majstri sveta ich navarili a zjedli za 14 minút a 56 sekúnd.


„Tento rok sa mi zdá, že sa súťažiaci oproti vlaňajšku veľmi poučili, halušky boli dobre navarené. Jedine, čo zase spravili takú menšiu chybu, niektorým družstvám prihoreli škvarky a bohužiaľ stalo sa aj to, že dve družstvá sme museli diskvalifikovať pre poranené prsty. Prvé bolo družstvo Kamzík Bratislava, halušky uvarili za deväť minút a 57 sekúnd, zjedli za dve minúty a 18 sekúnd a trestných bodov mali za 160 sekúnd,“ povedal riaditeľ pretekov Milan Holák.

Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Jánošíkovho rodiska navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišli ľudia zo všetkých kútov Slovenska. Organizátori šampionátu vychytali vlaňajšie chyby a na tisícky divákov sa pripravili. Zlý výhľad a tlačenicu okolo súťažných boxov vyriešili odstránením oplotenia a priamym prenosom celého diania na veľkoplošnú obrazovku.



O titul svetových šampiónov sa popasovalo 32 družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navaril, ostatní udržiavali oheň, poriadok a pripravovali škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek.

Rozhodcovskí fajnšmekri okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovali aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek.

Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 51 sekúnd. Haluškový šampionát sa postupne vypracoval z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom v Tureckej až na populárne medzinárodné podujatie.

Minulý rok sa Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vynútene presťahovali z Tureckej do Terchovej, pretože starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Mladého chlapca zrazil v Liptovskom Mikuláši rýchlik
<< predchádzajúci článok
Vladimír Mečiar bude až do snemu predsedom HZDS