Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

11. januára 2016

Menej soli v strave pomôže znížiť krvný tlak



Medzi závažný rizikový faktor srdcovocievnych ochorení, najmä srdcového infarktu, cievnych mozgových príhod a srdcového zlyhávania patrí vysoký krvný tlak. ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
 
Bratislava 11. januára (TASR) - Medzi závažný rizikový faktor srdcovocievnych ochorení, najmä srdcového infarktu, cievnych mozgových príhod a srdcového zlyhávania patrí vysoký krvný tlak. Jeho hodnoty možno ovplyvniť aj znížením príjmu soli. Výskumy dlhodobo ukazujú, že Slováci solia viac, ako je zdravé. "Ľudia soľ potrebujú, ale denne najviac päť gramov, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac," hovorí prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto.


Slovák denne spotrebuje deväť až 11 gramov soli. Problémy sú už so stravou detí, a to aj predškolského veku, upozornila vlani správa ministerstva zdravotníctva. Odborníci vo Veľkej Británii realizovali prieskum a zistili, že najviac soli v potrave obsahuje chlieb a pečivo. "Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až 7000 životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií," skonštatoval Mojto.

Pre veľa soli v strave Slovákov sa vlani menila vyhláška ministerstva zdravotníctva. Kuchári, pekári či výrobcovia potravín musia od decembra 2015 menej soliť. Menej slané jedlo tak dostane zákazník v reštaurácii, menej soli je v pečive i v chladených a mrazených výrobkoch z mäsa a zeleniny. Maximálny limit obsahu soli v potravinách bol doteraz pre všetky potraviny v pomere 20 gramov k jednému kilogramu. Od decembra to je rôzne.

Chlieb či pečivo majú limit 18 gramov soli na kilogram, podobne aj chladené a mrazené výrobky. Hotové jedlá v reštauráciách majú limit 13 gramov na kilogram. Výnimku majú napríklad pečivá posypané soľou. Jej nevyhnutné množstvo môžu použiť výrobcovia a kuchári pri výrobkoch v soli či slanom náleve.

So soľou treba byť opatrní aj pri domácom použití. Odporúčaná denná dávka päť gramov predstavuje asi jednu čajovú lyžičku soli. Používať možno niekoľko druhov. Za najzdravšiu sa považuje morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Používa sa tiež varená, kamenná či jódovaná, s prímesou jódových zlúčenín. Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ. Pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu, kde sa ložiská formovali milióny rokov.

 

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Koniec detskému kriku a bezmocnosti rodičov. Aplikácia napovie, čo bábätko trápi (10. 1. 2016)
 Úžasný prírodný prostriedok na imunitu aj na chrípku (9. 1. 2016)
 Úzkosť môže byť aj užitočná (9. 1. 2016)
 Video: Účinný spôsob, ako vybieliť zašpinené tenisky (8. 1. 2016)
 Skvelý brownie hotový za minútu! (7. 1. 2016)
 Super jednoduchý a voňavý domáci osviežovač vzduchu (6. 1. 2016)
 Toto sa stane, ak budete pravidelne konzumovať ovsené vločky (3. 1. 2016)
 Strach z lekárov má svoje korene už v detstve. Vieme, ako mu predísť (3. 1. 2016)
 Tvar potraviny ukazuje, ktorý orgán dokáže liečiť (28. 12. 2015)
 Radíme: Zázračná rastlina, pomocou ktorej stratíte 5kg už za 3 dni (17. 12. 2015)



nasledujúci článok >>
Hrady, ktorým hrozil zánik, postupne ožívajú
<< predchádzajúci článok
Zomrel spevák David Bowie