Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Tlačové správy

Na kráľovskú chuť treba dozrieť



Myšlienka, ktorá môže mať mnoho interpretácií. Ako sa hovorí - sto ľudí, sto chutí. Či názorov? Pre milovníkov kvalitného alkoholu to isto symbolizuje lahodnú chuť pravého španielskeho brandy. Aby ...



Zdieľať
bez nazvu BRATISLAVA 5. augusta (WBN/PR) - Myšlienka, ktorá môže mať mnoho interpretácií. Ako sa hovorí - sto ľudí, sto chutí. Či názorov? Pre milovníkov kvalitného alkoholu to isto symbolizuje lahodnú chuť pravého španielskeho brandy. Aby ste ho však dokázali oceniť, musíte dozrieť. Podobne ako pravé brandy.


Kráľovský pôvod jedinečného brandy zo Španielska
História vinárstva González Byass siaha až do roku 1835, keď mladý Manuel María González prišiel do andalúzskeho mesta Jerez s cieľom začať podnikať s vínom sherry. S pomocou strýka Jose Angela y Vargasa, zvaného Pepe, si založil vlastnú spoločnosť Manuel González a začal víno exportovať najmä do Anglicka. Po dvadsiatich rokoch sa spojil so svojím agentom vo Veľkej Británii, čím vznikla spoločnosť González Byass.

S výrobou kvalitného brandy začali približne v roku 1844, keď výrobcovia sherry začali víno za účelom fortifikácie (zvyšovanie obsahu alkoholu) destilovať. Po čase zistili, že vďaka destilácii vznikajú liehoviny s vynikajúcimi kvalitatívnymi vlastnosťami, ktoré podporí zrenie v sudoch po sherry. Soberano má v sebe ukrytý i kráľovský pôvod. Význam tohto názvu v španielčine znamená suverén, panovník a aj to bol dôvod, prečo na jeho použitie dostalo vinárstvo González Byass na základe priateľských vzťahov s kráľovskou rodinou povolenie priamo od španielskeho kráľa. Puto s kráľovskou rodinou symbolizuje aj samotné logo, ktorým je koruna.

Pravé brandy so storočnou tradíciou
Soberano je pravé brandy s dlhoročnou tradíciou vyrábané v španielskej oblasti Jerez. Značka, ktorá oslávila v roku 2013 100 rokov od svojej registrácie, je skutočným dôkazom, že ide o výnimočne kvalitný produkt s poctivým procesom výroby. Hlavnou zložkou brandy Soberano je destilát z vína. Na jeho výrobu sa používa špeciálna odroda hrozna Airén, ktorá sa pestuje v oblasti La Mancha, vo vnútrozemí Španielska, kde prebieha aj jedinečný kontinuálny proces destilácie. Aby sa na výrobu Soberana využili iba kvalitné bobule, celý proces vykonáva skúsený majster. Takto pripravený destilát je prevezený do oblasti Jerez, kde v sudoch z dubového dreva dozrieva do dokonalosti. V spoločnosti González Byass je už od roku 1985 hlavným destilačným majstrom, ktorý na všetko dohliada, Luis Trillo.

Criaderas y solera
Aby vinárstvo González Byass dodalo Soberanu 5 jeho osobitú chuť a vôňu, musí dozrievať minimálne 5 rokov v sudoch z dreva duba amerického, v ktorých bolo pred tým uskladnené sherry. "Criaderas y solera je jedinečný spôsob dozrievania, vďaka ktorému získava Soberano 5 svoju unikátnu farbu, jemnú vôňu a lahodnú chuť," vysvetľuje obchodný riaditeľ pre východnú a severnú Európu Carlos González. Jeho základom je zmiešavanie nových ročníkov so staršími, čím sa zabezpečuje vyrovnanosť a stálosť senzorických vlastností. Preto si môžete vždy vychutnať jeho plnú chuť. Pohľad na pohár tmavo jantárovej farby so zlatými a červenými odtieňmi, či vôňa s nádychom karamelu a zrelého dreva budú slastnou bodkou na záver.

"Okrem päťročného Soberana sa môžeme pochváliť aj dvomi ďalšími vynikajúcimi druhmi – Soberano Solera a Soberano 12," dopĺňa hlavný destilačný majster Trillo. Soberano Solera dozrieva v sudoch spomedzi všetkých druhov Soberana najkratšie – jeden rok. Vyznačuje sa tmavo jantárovou farbou so zlatými tónmi. Má živú vôňu so stopami po dreve a sušenom ovocí. Na záver vás poteší plná okrúhla chuť s vanilkovým dozvukom. Soberano 12 je v sudoch z duba amerického uskladnené dvanásť rokov, vďaka čomu v sebe zanecháva vôňu po dreve. Tá je sprevádzaná vôňou orieškov a karamelu s dozvukom medu. Pozornosti neunikne ani krásna mahagónová farba s odtieňom jantáru a medi.

Ako si ho najlepšie vychutnať?
Sofistikovanú chuť pravého brandy Soberano si najlepšie vychutnáte, ak ho budete podávať pri izbovej teplote z brandy pohára na stopke. Vtedy najviac vyniknú jeho senzorické charakteristiky nadobudnuté pri dozrievaní v sudoch. Rovnako môže byť podávané i s ľadom.

Ak ste milovník experimentov, radi skúšate nové a netradičné veci, môžete skúsiť päťročné Soberano ako súčasť kávy alebo rôznych miešaných nápojov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou letných koktailových párty.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
N. Filis vyzval členov Syrizy, aby podporili dohodu s veriteľmi
<< predchádzajúci článok
Ropa zmazala časť predchádzajúcich strát a jej ceny vzrástli