Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

16. októbra 2014

Potravinový odpad sa vďaka výskumnému projektu EÚ zmení na krmivo



Európska komisia dnes predstavila výskumný projekt EÚ, vďaka ktorému sa potravinový odpad stane krmivom.



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Brusel 16. októbra (TASR) - Európska komisia dnes predstavila výskumný projekt EÚ, vďaka ktorému sa potravinový odpad stane krmivom.


EK v tlačovej správe pripomenula, že do roku 2050 sa zvýši celosvetový dopyt po potravinách o 70 percent, pričom prudký nárast využívania biomasy bude tiež vyvíjať tlak na poľnohospodárstvo. Na zabezpečenie potravín pre celý svet bez poškodenia životného prostredia sa zameriava Svetový deň potravín 2014 (16. október) a to je aj cieľom niekoľkých výskumných projektov financovaných EÚ.

EÚ investuje viac ako štyri miliardy eur do výskumu a inovácie v európskom biohospodárstve, ktoré efektívne využíva naše obnoviteľné biologické zdroje. Poľnohospodárstvo je kľúčovou zložkou, pretože zabezpečuje výrobu potravín, zaisťuje udržateľné riadenie prírodných zdrojov a podporuje rozvoj vo vidieckych oblastiach.

EÚ sa na celosvetovom vývoze potravín podieľa 18 percentami, čo predstavuje celkovú hodnotu 76 miliárd eur. V EÚ a inde však poľnohospodárov brzdí poľnohospodársky odpad, ktorý stojí peniaze aj daňových poplatníkov – od 55 eur do 99 eur za tonu.

Riešenie, ktoré uprednostňuje výskumný projekt NOSHAN financovaný EÚ, znamená premieňanie poľnohospodárskeho odpadu na krmivo pre zvieratá. Ide o riešenie, ktoré by prinieslo nové príležitosti pre poľnohospodárov a znížilo závislosť Európy od dovozu krmív. To by vytvorilo nové ekologické pracovné miesta v oblasti zberu odpadu, v zariadeniach na úpravu odpadu a vo výrobe krmív.

Túto koncepciu obzvlášť uvítajú vo vidieckych oblastiach, kde je rast menej intenzívny ako v mestských oblastiach a kde je odvetvie krmív významnou hnacou silou hospodárstva.

"Na celom svete sa stratí alebo premrhá jedna tretina potravín určených na ľudskú spotrebu, celkovo 1,3 miliardy ton ročne, a spracovanie potravín produkuje veľké množstvo takéhoto odpadu," vysvetlil vedecký koordinátor projektu NOSHAN Montse Jorba z technologického centra LEITAT v Španielsku.

Podľa jeho slov ovocie a zelenina majú zo všetkých potravín najvyšší podiel na zbytočnom odpade, ktorý predstavuje značné plytvanie zdrojmi vrátane vody, pôdy, energie, práce a kapitálu.

V rámci projektu NOSHAN sa potravinový odpad, najmä zo zeleniny, ovocia a mliečnych výrobkov, mení na krmivo pre zvieratá, a to pri nízkych nákladoch a nízkej spotrebe energie.

Tím projektu, ktorý pozostáva z výskumných stredísk, univerzity a podnikov zo šiestich členských štátov EÚ a Turecka, začal v roku 2012 posúdením hodnoty rôznych druhov odpadu, pričom vytvoril databázu potenciálnych zložiek krmiva. V čase ukončenia projektu v roku 2016 bude tím takisto poznať najlepšie technológie na získavanie a ďalšie využitie každého druhu odpadu.

Procesy, na ktorých sa v rámci projektu pracuje, pomôžu poľnohospodárskym podnikom spätne získať kalórie obsiahnuté vo vyhodených potravinách, energiu, ktorá sa použila na výrobu týchto potravín, a budú viesť k významnému zníženiu spotreby vody (potravinový odpad predstavuje viac než štvrtinu celkovej globálnej spotreby pitnej vody). Znížením potreby samostatnej výroby krmív, prístup navrhovaný v rámci projektu NOSHAN by mohol znížiť rastúcu konkurenciu medzi výrobou potravín a krmiva, v oboch prípadoch je potrebná pôda aj voda.

Projekt NOSHAN spája výskumné ústavy, univerzitu, veľké priemyselné odvetvia a malé a stredné podniky v potravinárskom odvetví zo Španielska, Belgicka, Talianska, Nemecka, Francúzska, Holandska a Turecka.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Prezident Porošenko podpísal zákon o osobitom štatúte častí Donbasu
<< predchádzajúci článok
Zdravotnú sestru nakazenú ebolou prepravia z Texasu do Marylandu