Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zaujímavosti

25. októbra 2016

Svetový deň cestovín spojil na tanieri penne s vodkou



Svetový deň cestovín (World Pasta Day), pripadajúci na 25. októbra, sa v roku 2016 uskutoční v metropole Ruskej federácie. Symbolom Svetového dňa cestovín sa v Moskve stanú ...



Zdieľať
Bez popisu Foto: TASR/AP
 
Rím/Sabinov 25. októbra (TASR) - Svetový deň cestovín (World Pasta Day), pripadajúci na 25. októbra, sa v roku 2016 uskutoční v metropole Ruskej federácie. Symbolom Svetového dňa cestovín sa v Moskve stanú cestoviny penne a vodka, informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Penne s vodkou, pokrm tohtoročného Svetového dňa cestovín s centrom osláv v Moskve, patril v 80.rokoch medzi ikonické jedlá, uviedol portál cucchiaio.it.


Podľa odborníkov z talianskeho Združenia cestovinárskeho a cukrovinárskeho priemyslu (AIDEPI) penne potvrdzujú blízkosť dvoch svetov a dvoch gastronomických kultúr. Dodali, že má dôjsť k spontánnej výmene, ktorá spojí ikonu talianskej kuchyne, cestoviny, s jedným zo symbolov Ruska, vodkou.

Podľa informácií na stránke talianskeho Združenia cestovinárskeho a cukrovinárskeho priemyslu (AIDEPI) cestoviny predstavujú výrobok reprezentujúci talianske kulinárske tradície a stravovacie návyky. V talianskych obchodoch sa predáva okolo 300 druhov cestovín.

Aj Slováci, ak si 25. októbra doprajú na obed či večeru špagety, široké rezance, penne, vrtuľky, farfalle, tortellini, tagliatelle, rezance, motýliky, makaróny, lasagne či niťovky, sa stanú účastníkmi Svetového dňa cestovín.

Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín (UNIPI) a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii (Union of Organizations of Manufacturers of Pasta Products of the E.U., UN.A.F.P.A.) 25. októbra 1998 v Neapoli a odvtedy sa tento deň pripomína každý rok.

Cieľom tohto dňa je podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, na zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný pre zdravie človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu, pri ktorej sa dá uplatniť fantázia.

Cestoviny majú starobylú tradíciu siahajúcu do čias, keď človek opustil kočovný spôsob života a začal žiť z práce na poli a pestovania obilnín. Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia vraj zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území krajiny, ktorú dnes nazývame Taliansko.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Dušan Jamrich je dlhoročným pilierom slovenskej divadelnej kultúry
<< predchádzajúci článok
Lasica a Huba sa predstavia v novinke Štúdia L+S