Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

02. februára 2016

Vedeli ste, v ktorom štádiu je najzdravšie jesť banány?



Niekto má rád zrelé sladké banány, niekto zase menej sladké a tvrdšie. Viete ale, ktoré sú najzdravšie?



Zdieľať
Banány sú v každom prípade pre nás prospešné. Vedeli ste, že nutričné ​​vlastnosti banánov sa menia, keď dozrievajú? Všimli ste si, že čím viac sú zrelšie, tým sú sladšie? Určite áno. To sa deje preto, že z enzýmov obsiahnutých v banánoch sa postupne rozoberá škrob a mení sa na jednoduché cukry (disacharidy alebo monosacharidy, ktoré chutia sladko).


Keď banány zrejú, znamená to, že škrob sa už stáva jednoduchým cukrom a sú stráviteľnejšie. Hoci podľa výskumov sa množstvo vitamínov a minerálnych látok dozrievaním v banáne znižuje. Preto ich treba skladovať v chladničke.

Japonskí vedci objavili veľmi zaujímavý fakt o banánoch. Podľa nich, ako banán zreje, tak produkuje viac antioxidantov a ďalšie protirakovinové účinky. Ak je banán plne dozretý s tmavými škvrnami, na žltej koži vytvára látku zvanú TNF, čo je látka, ktorá môže bojovať proti abnormálnym bunkám. Výskum tiež ukazuje, že viac tmavé škvrny majú lepšie vlastnosti proti rakovine. Okrem toho, banán so žltou kožou a tmavými škvrnami je osem krát účinnejší pri zvyšovaní imunitného systému organizmu, ako zelená koža banánu.

Preto je najlepší čas na zjedenie banánov, keď sú plne dozreté. Ale ak trpíte cukrovkou 2. typu alebo chcete, aby sa zabránilo rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi, skúste konzumovať banány s orechovým maslom, pretože tuk spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu. Alebo môžete konzumovať banány, kým sú ešte zelené, ako na obrázku banán číslo 3 alebo 4.

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Tieto polohy spánku prezradia, aká ste osobnosť (1. 2. 2016)
 Parádny stolík do obývačky s akváriom (31. 1. 2016)
 7 potravín, ktorým by ste mali vyhnúť večer pred spánkom (28. 1. 2016)
 Viete, čo je najväčším zdrojom infekcií v domácnosti? (27. 1. 2016)
 Stévia má podľa odborníkov 300-krát vyššiu sladivosť ako biely cukor (27. 1. 2016)
 Poškodila vám posypová soľ topánky? Vieme ako ju odstrániť (26. 1. 2016)
 Prírodné prostriedky na odstránenie plesní v domácnosti (26. 1. 2016)
 Video: Triky na jednoduché otváranie pohárov a iných vecí (25. 1. 2016)
 Video: Návod ako vybrať zlomený kľúč zo zámku (22. 1. 2016)
 5 spôsobov, ako sa efektívne zbavíte pesticídov z ovocia a zeleniny (22. 1. 2016)



nasledujúci článok >>
FOTOGRAFIE: Toto sú finalistky Miss Slovensko 2016
<< predchádzajúci článok
Svetový deň boja proti rakovine má novú kampaň: Dokážeme. Dokážem.