Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

03. septembra 2005

Viac ako BSE straší cena



Hovädzie mäso je pre Slovákov pridrahé. Podľa prieskumov sa väčšej obľube stále teší bravčovina, a to napriek tomu, že práve hovädzina je pre konzumáciu aj zo zdravotného hľadiska vhodnejšia.



Zdieľať
V priemere je totiž bravčové mäso o niekoľko desiatok korún lacnejšie a aj cenové akcie sú skôr zamerané na žiadanejší a kupovanejší sortiment. Spotrebiteľa preto dnes už neprekvapí bravčové pliecko za 99 alebo stehno za 115 korún. Hovädzie zadné nad dvesto a predné tesne pod dvesto korún je realita dnešných obchodov.
O tom, že na BSE sme si už zvykli, a nestraší nás ako v minulosti, vypovedá prieskum Stravovacie zvyklosti agentúry GfK Slovakia. Na základe porovnania výsledkov vidíme, že po výraznom prepade obľúbenosti hovädieho mäsa v roku 2001, ktoré kleslo z 80 % na 64,5 % sa popularita hovädziny vrátila do starých koľají. V roku 2005 už dosiahla obľúbenosť hovädzieho mäsa znova 79 %, ale spotreba aj naďalej zaostáva.
Ako nám potvrdili viacerí mäsiari, tak ľudia sa už BSE naozaj neboja. Oceňujú skutočnosť, že na každom mäse je označenie odkiaľ pochádza a či je z kravy alebo býka. Bohužiaľ, vstupné náklady sú pri hovädzine vyššie, čo sa odráža vo výkupnej, a teda aj predajnej cene. Zákazníci síce kupujú hovädzinu viac ako pred dvoma-troma rokmi, ale zatiaľ výrazne menej ako pred krízou vyvolanou BSE. Podľa Zväzu mäsiarov u nás postupne klesá spotreba mäsa už od roku 1990. Lekári pritom upozorňujú, že podľa odporúčaných dávok by sme mali konzumovať približne 17 kilogramov hovädzieho a teľacieho mäsa do roka, a pritom sa na Slovensku za posledné roky konzumuje necelých desať kíl na osobu ročne.
Zvýšenú obľubu hovädziny v poslednom čase nám potvrdili aj stravovacie zariadenia, ktoré znovu poukazujú na problém ceny. Keď je hovädzina zaradená do denného menu za podobnú alebo rovnakú cenu ako bravčové, tak sa míňa úplne porovnateľne. Pri porovnaní jedál na objednávku už hovoríme o neporovnateľnom, pretože jedlá z hovädziny sú ponúkané vo vyšších cenových reláciách a je o ne iba minimálny záujem. Veterinári spolu s kontrolnými zložkami vyhrali svoj boj nad BSE, ale hovädzina ako tovar zatiaľ stále prehráva a iba veľmi  ťažko si hľadá cestu na svoje pôvodné pozície.

Obľúbenosť mäsa
                                                 1998  2001    2005

 hovädzie mäso má rád 79,9 % 64,5 % 78,6 %
 bravčové mäso má rád 85,8 % 84,2 % 91,7 %
 teľacie mäso má rád 68,2 % 61,5 % 66,3 %
 jahňacie mäso má rád 36,5 % 39,2 % 46,5 %
 zverinu má rád 42,1 % 49,6 % 52,9 %
 ryby má rád 86,9 % 84,5 % 85,6 %
 hydinu má rád 96,4 % 96,4 % 97,4 %
Zdroj: GfK Slovakia
Martin Augustín


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Internetová reklama láka
<< predchádzajúci článok
Most Apollo pokrstia korčuliari