24hod.sk    Z domova

24. júna 2021

Ako môže strava založená na rastlinách pomôcť planéte?



Rastlinná strava sa stáva dôležitou súčasťou našich stravovacích návykov. Mnoho  ľudí si uvedomuje jej zdravotné benefity, preto je tiež stále častejšie uprednostňovaná vzhľadom na ...



Zdieľať
sojove pole_small 676x451 24.6.2021 (Webnoviny.sk) - Rastlinná strava sa stáva dôležitou súčasťou našich stravovacích návykov. Mnoho  ľudí si uvedomuje jej zdravotné benefity, preto je tiež stále častejšie uprednostňovaná vzhľadom na spoločenskú zodpovednosť najmä v súvislosti s klimatickými zmenami a stavom životného prostredia.


Nedostatok jedla nie je u nás v súčasnej dobe témou, no stal sa ešte väčšou výzvou aj kvôli prepuknutiu pandémie Covid-19. Na svete ešte stále existujú miesta, kde je prístup k jedlu každodennou výzvou. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo odhaduje, že do roku 2050 bude musieť svetová produkcia potravín vzrásť o 70 %[1], aby uspokojila potreby budúcej populácie. Na dosiahnutie tohto cieľa bude potrebné zdvojnásobiť produkciu potravín, pričom potravinársky priemysel sa bude musieť vyrovnať s nárastom populácie a zároveň poklesom dostupnosti pôdy, vody a energetických zdrojov.

Bielkoviny rastlinného pôvodu: zdravá alternatíva


Pri dodržiavaní zásad zdravého životného štýlu je konzumácia bielkovín zásadná. Rastlinné bielkoviny sú na rozdiel od živočíšnych prirodzene bez cholesterolu a majú relatívne nízky obsah nasýtených tukov[2]. Z hľadiska udržateľnosti sú teda rozumnejšou voľbou práve rastlinné bielkoviny, najmä sója[3].

Vedeli ste, že na poľnohospodárskej pôde s rozlohou jedného akra (4047 m2) je možné vypestovať až 161 kg sójového proteínu?

Spoločnosť Herbalife Nutrition tiež spustila kampaň "Nutrition for Zero Hunger" (Výživa pre nulovú toleranciu hladu) s cieľom zvýšiť povedomie o problémoch týkajúcich sa dosiahnutia 2. cieľa OSN v oblasti udržateľného rozvoja – "Žiadny hlad". Boj proti podvýžive vo všetkých jej formách je globálnou výzvou. Rastlinná strava poskytuje ľudskému telu zdravší zdroj bielkovín než strava živočíšna a zároveň pomáha chrániť životné prostredie a znižovať emisie uhlíka, ktoré prispievajú ku klimatickým zmenám.Herbalife Nutrition, popredná spoločnosť v oblasti výživy, je odhodlaná plniť svoje záväzky v oblasti udržateľnosti. Spoločnosť už posledných 40 rokov využíva bielkoviny rastlinného pôvodu vo svojich najpredávanejších produktoch. "Neustále sa snažíme zlepšovať a napĺňať našu misiu v oblasti udržateľnosti. Staviame na aktivitách, ktoré sme realizovali v posledných rokoch a robíme ďalšie kroky, aby sme zabezpečili využitie nových a inovatívnych rastlinných proteínov ako základnej zložky v našich nových produktoch, akým je napríklad Tri Blend," uvádza Martin Veselý, Country manager Herbalife Nutrition pre Českú republiku a Slovensko.

V rámci svojho programu trvalej udržateľnosti sa spoločnosť Herbalife Nutrition usiluje o znižovanie odpadu naprieč svojimi závodmi a obchodnými aktivitami, vrátane odstraňovania plastov z obalov, zvyšovania recyklácie a znižovania prepravy s cieľom redukovať skleníkové plyny.


Herbalife Nutrition a udržateľnosť v číslach




[1] Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (2009), http://www.fao.org/news/story/en/item/35571/icode/
[2] Česká vegánska spoločnosť, http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/bilkoviny/
[3] Herbalife Nutrition, https://iamherbalifenutrition.com/social-responsibility/plant-based-diets-help-planet/

Informačný servis


Zdroj: Webnoviny.sk - Ako môže strava založená na rastlinách pomôcť planéte? © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli

https://www.24hod.sk/ako-moze-strava-zalozena-na-rastlinach-pomoct-planete-cl756657.html