24hod.sk    Tlačové správy

Ako si doma upiecť výbornú pizzu?



Pizza je jedným z najobľúbenejších pokrmov nielen Talianov, ale aj Slovákov. Ako si ju ale upiecť doma tak, aby chutila výborne, ako z pizzérie? Prezradíme vám.



Zdieľať
Ako si doma upiecť výbornú pizzu?

Začnite poctivým cestom

Nie je tajomstvom, že bez poctivého cesta nebude chutiť pizza tak, ako by mala. Základnou surovinou pre dobré cesto je droždie. Dajte si záležať na jeho čerstvosti, aby mohlo cesto krásne vykysnúť. Okrem droždia budete potrebovať na prípravu aj hladkú múku, olej, vodu, soľ a cukor. Po vymiesení všetkých surovín dokopy, nechajte cesto odstáť aspoň hodinu, ideálne aj dve. Po vykysnutí vytvarujte cesto do okrúhleho tvaru želanej hrúbky. Odporúčame nechať okraje hrubšie. Ak máte chuť experimentovať, vyskúšajte okraje potrieť taveným syrom a následne potreté okraje zahnite smerom dovnútra. Získate tak nadýchané a chutné pizza okraje. Pizzu následne potrite paradajkovým pretlakom alebo smotanou a zvoľte ľubovoľné ingrediencie navrch podľa vašej chuti.

Kvalitná pizza pec

Pre upečenie chutnej pizze ju odporúčame piecť v peci pre ňu určenej. Na trhu je množstvo pizza pecí, ktoré vám poskytnú lahodne upečenú pizzu s jemne chrumkavými okrajmi. Na výber máte pece plynové, elektrické, na drevo, ale aj kombinované pizza pece. Môžete si vybrať zo širokej ponuky, napríklad cez www.pizzamarket.sk. Ak si plánujete upiecť pizzu iba pre vlastné účely raz za čas na záhrade či terase, odporúčame pizza pec na drevo. Poskytne vám výnimočnú vôňu a chuť, ktorú vám vie dať iba pečenie na dreve. Ak hľadáte niečo praktickejšie, vhodnejšia bude elektrická alebo plynová pizza pec. Záleží však aj od vašich možností s prípojkami.

Praktické nástroje, ktoré oceníte

Nepokazte si záver nevhodne zvolenými nástrojmi, s ktorými pizzu nebudete vedieť vybrať z pece alebo ju správne nakrájať. Vaším najväčším priateľom pri pečení bude určite šikovná pizza lopata, s ktorou pizzu jednoducho podložíte a preložíte ju na pripravený tanier. Hneď po vybratí pizze z pece sa vám zíde aj kvalitný krájač na cesto, s ktorým nakrájate pizzu na rovnako veľké trojuholníčky. Ideálny je v tomto prípade kolieskový krájač, nakoľko s obyčajným nožom nedosiahnete také bezchybné rezy. Využijete ho aj pri príprave cesta, kedy si budete chystať rovnako veľké bochníčky na pizzu. V ponuke je dnes už množstvo krájačov a je len na vás, s ktorým sa vám bude najlepšie pracovať. Pre nezabudnuteľný gastronomický pôžitok môžete pizzu servírovať aj priamo na dreve. K dispozícii sú drevené podnosy rôznych rozmerov.

Veríme, že sme vám pomohli s prípravou vašej jedinečnej pizze a inšpirovali vás pri výbere vhodných nástrojov a surovín. Prajeme dobrú chuť.


   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/ako-si-doma-upiect-vybornu-pizzu-cl774325.html