Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

26. júna 2019

Kvalitu nebalenej zmrzliny prezradí farba, chuť a konzistencia



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko
 
Bratislava 26. júna  – Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať farbu zodpovedajúcu použitým surovinám, hladkú, tvárnu konzistenciu bez kryštálikov ľadu a hrudiek a príjemnú chuť, charakterizovanú použitými zložkami. Po konzumácii kontaminovanej zmrzliny sa najčastejšie objavujú tráviace problémy. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.


Pri nebalenej zmrzline nesmie chýbať informácia o jej zložení, vrátane označenia alergénov a upozornenia na niektoré farbivá, ak sú v zmrzline prítomné. Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení. Po opakovanom zmrazovaní sa v zmrzline môžu vytvoriť kúsky ľadu, ktoré môžu byť nositeľmi mikroorganizmov, pričom niektoré môžu spôsobiť napríklad salmonelu.

Rozoznať zdravotne škodlivú zmrzlinu nie je vždy možné na základe zmyslov. Často sa jej škodlivosť potvrdí až po laboratórnom skúmaní. Kontaminácia zmrzliny sa najčastejšie prejavuje tráviacimi ťažkosťami, ako sú nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti. Podľa ÚVZ nebola v posledných rokoch na Slovensku zaznamenaná epidémia salmonelózy v súvislosti s konzumáciou nebalenej zmrzliny.

 

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Psychologička: Rodičia by sa mali zaujímať, čo dieťa robí na počítači
<< predchádzajúci článok
AfD navrhne za podpredsedu Bundestagu politika slovenského pôvodu