Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

23. septembra 2019

Slovenské národné múzeum otvorí výstavu o bojoch Slovenska v roku 1919



Na snímke budova Slovenského národného múzea v Bratislave.



Zdieľať
Na snímke budova Slovenského národného múzea v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian
Bratislava 23. septembra (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) pripravilo výstavu "Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia". Výstavný projekt otvoria 25. septembra v priestoroch SNM v Bratislave. Pre návštevníkov bude výstava sprístupnená od 26. septembra do 2. februára 2020.


Projekt vznikol pri príležitosti 100. výročia začlenenia sa Slovenska do Československého štátu. Slováci sa v ňom prvýkrát angažovali ako štátotvorný národ. Autormi výstavy sú Miloslav Čaplovič z Vojenského historického ústavu Bratislava, Erik Dulovič zo Štátneho archívu v Košiciach Ministerstva vnútra (MV) SR a Martin Pekár z Katedry histórie z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

"Výstava predstavuje neľahký zápas o spoločný štát i dnes prehliadaný podiel Francúzskej vojenskej misie na úspešnom procese nastolenia československej štátnej moci na území Slovenska," uvádza rezort vnútra. Osobitne zachytáva významných aktérov doby a mesto Košice s jeho okolím.

Výstava prezentuje zbierkové predmety zapožičané z Východoslovenského múzea v Košiciach, Vojenského historického múzea – Múzejného oddelenia Svidník a Piešťany, archívne dokumenty Štátneho archívu v Košiciach a Slovenského národného archívu.

"Pozoruhodné sú aj autentické predmety historických osobností, ktoré darovali vnuk generála Louisa-Eugéna Fauchera a vnučka generála Mauricea Pellého," približujú autori.

SNM výstavu zrealizovala v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach, MV SR – Štátnym archívom v Košiciach, Katedrou histórie UPJŠ v Košiciach, Vojenským historickým ústavom Bratislava a Štátnou vedeckou knižnicou. Ide o reprízu košického podujatia z mája 2019.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Zomrel známy slovenský scénograf, režisér a etnograf
<< predchádzajúci článok
Štúdia: Rozpad ľadovca v Antarktíde môže zmeniť svetové pobrežie